Hare Krišna obrnuti blog

nedjelja, 12.09.2004.

Obrnuta religija

Mnogi religiozni ljudi se pitaju koja religija je bolja, i svi najčešće misle "Moja je najbolja". To je u neku ruku logično jer ako mislimo da je neka druga najbolja, a onda bi bili u njoj. I sad se postavlja pitanje kako imati religiozni dijalog, kako ne uvrediti druge ako mislimo da je naša najbolja, kako ne ispasti primitivan, ili ograničen.

Srila Prabhupada u svojim knjigama se skoro uopće nije bavio tim pitanjem s tog aspekta. On je naglašavao da je svaka osoba duhovna duša, i da nije ovo tijelo. Ta duša jedino može biti sretna služeći Boga. Netko može promjeniti religiju, musliman može postati kršćanin, hindus može postati musliman, ali ta vječna odlika živog bića da nekoga voli da nekoga služi kao simptom te ljubavi se ne može promjeniti, ona je neodvojiva od duša, kao što je toplina i svjetlost neodvojiva od vatre. Tako bi Srila Prabhupada brzo okrenuo temu na ono što je stvarno bitno, a to je da li je Bog zadovoljan s nama ili nije.

Također je puno puta spomenuo da je svaka religija koja poučava kako voljeti i služiti Boga prava. Ta služba treba biti ahaituki i apratihata, nemotivirana i neprekinuta da bi u potpunosti zadovoljila dušu. Stoga, svaka religija koja praktično može pokazati sljedbenike koji neprestano i nemotivirano služe Boga, to je prava religija. Ako religija podučava sljedbenike da traže nešto za uzvrat od Boga, to nije najviši nivo, ako sljedbenici stalno prekidaju svoju službu za Gospodina, to nije najviši stanard. Bog ne želi da mu se posvetimo samo sat dva nedjeljom neki cijeli tjedan, svaki dan, 24 sata dnevno. To je prava ljubav.

Npr. ako imate osobu suprotnog spola koja Vam kaže da Vas može voljeti samo 3 sata tjedno, na duge staze niti vi niti ta osoba nećete biti zadovoljni u tom odnosu. Ostalo vijeme, ta osoba će se družiti i razmišljati o nekom drugom. To se ne zove ljubav. Stoga, ako mi mislimo na Boga tri sata tjedno, a želimo otići u njegovo carstvo, to neće proći. Što bi radili tamo? Prije ili kasnije bi nam dosadilo i počeli bi tražiti fliper ili disco? Stoga svoju svjesnost i svoje želje moramo prilagoditi prije odlaska u to vječno carstvo.

- 15:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #