utorak, 16.06.2009.

Samo 500 kreveta u studentskim domovima!


UZ VISOKE ŠKOLARINE I SKUP NAJAM STANOVA U GRADU, NOVI UDARAC NA STUDENTSKI STANDARD IZAZVALO I POMANJKANJE SMJEŠTAJNIH KAPACITETA

Image Hosted by ImageShack.us
Još malo pa će studenti izići na ulice - spavati! / Cropix

Splitski Studentski centar raspisao je natječaj za raspodjelu mjesta u studentskim domovima za sljedeću akademsku godinu, ali je uz to objavio i jednu lošu vijest.

Naime, Studentski centar ove godine studentima nudi manje smještajnih kapaciteta, i to za 127 mjesta, koliko ima stari studentski dom “Spinut”.

Razlog manjem kapacitetu je prodaja toga studentskog doma, a novac od prodaje trebao bi biti iskorišten za financiranje nastavka izgradnje novog studentskog doma u Sveučilišnom kampusu na Visokoj.

- Građevinski radovi na izgradnji novog doma su u tijeku i odvijaju se intenzivno i po planu pa je nužno osigurati materijalnu potporu te izgradnje, a to možemo učiniti s prodajom starog doma koji je znatno devastiran i neuvjetan za kvalitetan boravak studenata u njemu. Mogli smo s ovim čekati i do Nove godine, ali onda bismo selili studente usred semestra, a s ovim sredstvima ćemo požuriti radove na domu u kampusu – poručila je Gordana Raos, ravnateljica Studentskog centra.

Za oko 700 raspoloživih kreveta, koliko se nudi u tri splitska studentska doma u Spinutu, svake se godine natječe oko dvije tisuće studenata. Šezdesetak kreveta unaprijed je rezervirano za gostujuće profesore, što znači da će se studenti ove godine boriti za samo petstotinjak kreveta.

Udarac na studente

- Nevjerojatno je to što se događa. U našem gradu studira oko 24 tisuće studenata, od kojih veliki broj nije iz Splita. Čini se da tonemo kao zemlja znanja i sve manje brinemo o studentskom standardu. Uz skupe stanarine i visoke školarine, ovo je samo još jedan udarac na studente – rekao nam je Petar Bogdan, predsjednik Udruge “Studenti za studente”.

Studenti mjesto u domu mjesečno plaćaju od 145 do 235 kuna, ovisno o domu, dok cijene mjesečnog najma stanova svake godine sve više rastu.

Naime, garsonijere koje se nalaze u blizini fakulteta se iznajmljuju za 250 eura, jednosobni stanovi od 250 do 300 eura, dok će studenti za dvosoban stan morati izdvojiti od 350 do 400 eura, i to bez uključenih režija.

Nezadovoljni studenti

Većina studenata nezadovoljna je time što se na natječaj javlja velik broj kandidata koji ostvaruju pravo na izravan upis, tako da mjesta za ostale gotovo i nema. Smještaj u domu izravno dobivaju djeca poginulih hrvatskih branitelja, studenti s državnim stipendijama i visokim prosjekom te studenti s invaliditetom.

‘Grad znanja’

24.000 studenata
500 raspoloživih kreveta
2000 prijava za studentski smještaj
200 kuna - prosječna cijena smještaja u domu
250-300 eura cijena najma stana

Izvor: Slobodna Dalmacija

- 21:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.