četvrtak, 11.06.2009.

Studenti podržali bunu poljoprivrednika



Studenti iz legendarne blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu sinoć, 10/11. 06. 2009, su došli podržati seljake u njihovoj borbi pred Ministarstvom poljoprivrede, a rezultat svega je nervozna reakcija policija prema blokiranju Vukovarske ulice i uhićenje jednog od prosvjednika.
Studentski marš Vukovarskom ulicom počeo je oko pola 1 sat u noći, a sastojao se u tome da je oko 200-tinjak okupljenih studenata koračalo ulicom i u dobroj mjeri ometalo promet koji je već i zagušen parkirani traktorima na jednom kolničkom traku.

Image Hosted by ImageShack.us

"Došla je poruka preko mobitela u kojoj je pisalo da idemo dati podršku seljacima, a u njoj je stajalo i da ponesemo novac kako bi njima kupili hranu. Dio studenata je došao sa tuluma koji je bio organiziran na Filozofskom fakultetu dok su drugi došli iz noćnog izlaska ili od kuće", rekla je za Index jedna od studentica koja je sudjelovala u blokiranju Vukovarske ulice te je dodala kako su svi zajedno otišli na benzinsku postaju i s novcem koji su skupili kupili hranu koju su predali seljacima pred Ministarstvom i krenuli u svoj performans.
Oboružani transparentom na kojem je pisalo "Studenti uz seljake" u koloni koja je u ove noćne sate napravila gužvu na Vukovarskoj ulici studenti su skandirali "domaće mlijeko" i "blokirajte ulicu". Pridružilo im se i nekoliko seljaka koji su traktorima pratili kolonu i trubili u ove noćne sate.

"Pratilo nas je sedam, osam traktora koji su trubili, a njima su se pridružili i oni građani kojima smo zapriječili put", nastavlja studentica koje je najavila kako je ovo bio samo početak davanja podrške seljacima jer će se danas u 9, kada se kreće u pregovore s Vladom, okupiti još više mladih kako bi podržalo borbu traktorista.

Cijeli prizor pokvarila je policija koja je jednog od prosvjednika, za kojega smo saznali da je inače i mladić koji se bavi poljoprivredom te obnavlja staru hrvatsku kulturnu baštinu na svome imanju, izvukla iz skupine i stavila ga na stranu. Građani su mu pokušali pomoći i uvjeriti policajce da ga nije mudro uhititi, ali plavci se nisu dali te je nastalo i kratko naguravanje ispred Ministarstva gdje su "jake snage MUP-a" djelovale prema onima koji su ih pitali zašto privode mladića.
Policajci na terenu su tvrdili kako je odgurnuo prometni znak te je nakon upozorenja to još jednom učinio i da ga zbog toga privode, a nije imao niti osobnu iskaznicu. Prema riječima očevidaca uhićenja saznajemo kako je mladić prije nego je uhićen viknuo "dolje Vlada". Ubrzo se oko mladića skupilo desetak policajaca koji su građanima zapriječili put dok je stizao policijski kombi. Nakon pretrage mladića na način koji smo često vidjeli prije sportskih utakmica, on je odveden u kombi i odvezen u policijsku postaju.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj nisu nam željeli reći zašto je mladić uhićen jer je "postupanje još uvijek u tijeku". No, to nije bio jedini incident u kojem je, u ovom inače vrlo mirnom prosvjedu studenata, sudjelovala policija. Nakon što su dva puta prošli krug Vukovarskom ulicom uz parkirane traktore, studenti su se zaustavili na raskrižju i pokušali ga blokirati na što je desetak plavaca upalo među njih nakon čega je trajalo desetominutno prijateljsko uvjeravanje da se maknu kako bi promet mogao nastaviti teći.

U tom naguravanju nitko nije uhićen, a specijalci su vrlo brzo studente pomaknuli na kolnik ispred Ministarstva. U tom trenutku uključili su se i seljaci od kojih su neki počeli psovati plavce i Vladu te vodeće hrvatske političare, a zamjerili su im zato što sprječavaju "djecu" da prosvjeduju. Broj policajaca stalno se povećavao, ali se cijela situacija ubrzo smirila te su studenti najavili kako će se u još većem broju okupiti danas u 9.

Image Hosted by ImageShack.us

Predsjednik Udruge mljekara osječko-baranjske županije Ivica Miketek pozdravio je ovaj marš studenata Vukovarskom ulicom te je istaknuo kako je njegova udruga dala podršku blokadi fakulteta. "Mi smo poslali priopćenje u kojem smo izrazili podršku studentima kada je bila blokada i drago nam je što su oni došli podržati i nas u našim zahtjevima", rekao je za Miketek te dodao kako poziva sve da podrže njihovu akciju i blokiraju Zagreb.

Izvor: Index.hr

- 14:57 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.