Historia magistra est

12.11.2008., srijeda

Za povratak prognanika u zavičaj treba obnoviti životne uvjete

.
Umjesto željno čekane pravde, već petnaest godina nepravedna politika velesila dramatično ugrožava opstanak Bošnjaka i bosanskih Hrvata, jer je nepravedni rat zamijenjen nepravednim mirom i potpunom srpskom majorizacijom nad nesrpskim pučanstvom ove nekadašnje multietničke regije. Nisu stvoreni uvjeti za njihov održivi povratak u zavičaj, u kome caruju nezaposlenost, bijeda i nesigurnost života, bez pravičnih presuda za zločine i bez pune odštete za stradanja prognanika. Tek nakon stvaranja tih uvjeta će BiH imati polazne uvjete da prestane biti zemlja sukoba i da postane zemlja susreta religija, kultura i civilizacija. Tome je cilju bošnjačka i hrvatska dijaspora i do sada davala veliki doprinos, a može još više pomoći za što brže uključenje BiH u Europsku Uniju kao ravnopravnu zajednicu multietničke tolerancije, ekumenizma i napretka. Do tada će se povratak svoditi na mali broj staračkih kućanstava, nostalgične godišnje susrete raseljenih građana za glavne blagdane i obnovu vjerskih objekata, a to nije dovoljno za održivi povratak.
Edicija profesora Penave o srpskim deportacijama u Davoru na Savi je odmjereno pisana i duboko istinita knjiga o nedužnoj patnji i stradanju nesrba banjalučke regije samo zbog njihove tako «omrznute» etničke pripadnosti među srpskim ekstremistima a i mnogim «umjerenjacima». Takve su nam knjige o našoj tragediji i te kako potrebne iako svijetom vlada duboko ravnodušje prema toj nepravdi, jer dok god se čuje makar jedan glas istine, živjet će i nada u pobjedu pravde nad nepravdom među ljudima. Ne može biti suživota bez ovakvih knjiga istine, ali i bez sankcioniranja zločina, pa se za tu istinu OUN i EU moraju izboriti jednako kao i za zakonitost, slobodu i ravnopravnost, koje su međusobno uvjetovane i bez njih nema stabilizacijske katarze međunacionalnih odnosa u BiH, niti njenog spasonosnog ulaska u Europsku Zajednicu.
Nova opetovanja genocidnih ratnih zločina mogu se zapriječiti jedino ovakvim knjigama znanstvene istine, pa je napor autora Šimuna Penave vrijedan svake pohvale i sličan pisanju testamenta svjedoka povijesti, namijenjenog mlađim naraštajima koji o toj tragičnoj kalvariji malo znaju, a osobito generacijama koje tek dolaze i zapravo su pravi planski cilj izvršenog memoricida, kako bi se legalizirali rezultati zločina genocida. Istodobno se ufamo da će ovakve knjige istine pomoći i nekim europskim kroatofobnim političarima da prekinu svoju šovinističku diskriminaciju prema hrvatskom narodu i njegovim interesima, koji moraju biti jednako tretirani kao i prava svakog drugog naroda, zvao se on Francuzi, Irci, Englezi, Židovi ili Amerikanci.

BILJEŠKE o izvorima citiranih podataka u ovoj seriji:
BLB, monografija; Marić Franjo, Orlovac Anto, Banjolučka biskupija u riječi i slici od 1881. do 2006., Banja Luka, 2006.

Delonga, GK 38; Delonga Danijel, Glas Koncila br.38/2008, Ostalo samo pet posto vjernika, Zagreb, 21. rujna 2008.

Draganović, MKOKS; Draganović Krunoslav, Massenübertitte von Katholiken zur Orthodoxie im kroatischen Sprachgebiet zur Zeit der Tükenschaft, Roma, 1937.

Jurčević, PUK; Jurčević Josip, Pogrom u Krnjeuši, 9-10.VIII. 1941., Zagreb, 1999.

Kozličić, Stanovništvo; Kozličić Mithad, Stanovništvo i naselja Unsko-sanskog područja 1979.-1921. godine, Bihać, 1998.

Orlovac, PPO; Orlovac Anto, Procvat, propast, obnova župe BP-Drvar, Drvar, 2001.

Ošap, KT 32; Ošap Žarko, Mučenici su istinska elita crkve, Katolički tjednik, br.32, Sarajevo, 10. kolovoza 2008.

Penava, DHCS; Penava Šimun, Davor – humani centar svijeta, Slavonski Brod, 2003.

Radica, SND; Joško, Sve naše Dakse, Dubrovnik, 2003.

RCBH; Raspeta crkva u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 1997.

Smičiklas, DOS; Smičiklas Tade, Dvjestogodišnjica oslobođenja Slavonije, I,
Zagreb, 1891.

Vukotić, SET; Vuković Vlatko, Southeast European Times, Web



- 20:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Siječanj 2009 (36)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (12)
Travanj 2008 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi