Historia magistra est

12.11.2008., srijeda

Srpske deportacije nesrpskog življa preko Sae kod Davora 1995.godine


Sjeverozapadna Bosna osobito osam okolnih župa prijedorske regije (župe Stara Rijeka, Ljubija, Prijedor, Sanski Most, Sasina, Ravska, Šurkovac i Stratinska) neočekivano su dobile još jednu vrijednu knjigu o najtragičnijem dijelu svoje novije povijesti. To je značajno znanstveno djelo profesora Šimuna Penave o deportacijama nesrpskog pučanstva sjeverozapadne Bosne preko Save kod mjesta Davora u ljeto i jesen 1995. godine, među kojima je bilo i 2.247 hrvazskih prognanika iz osam katoličkih župa prijedorske regije. Tiskala ga je slavonsko-brodska podružnica Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, a čine ga dvije obimne knjige detaljnih popisa deportiraca i druge izvorne građe koje na ukupno 1112 stranica objektivno i trezveno svjedoče o završnom ratnom stradanju i deportaciji nedužnih hrvatskih i bošnjačkih građana, koji nisu sudjelovali u ratu, niti su dali ikakvog povoda za drastične represalije srpske vojske, ali su ipak doživjeli svoju tragičnu ratnu kalvariju.
Knjiga profesora Penave je zapravo dragocjeni zbornik vrlo vrijedne izvorne dokumentacije, koja i bez dodatnih autorovih emocija rječito svjedoči o težini ljudske drame koja se događala od svibnja do prosinca 1995. godine oko riječnog prijelaza na Savi kod Davora preko kojeg su desetci tisuća zaplašenih ljudi morale napustiti zavičaj, mnogi i zauvijek, i bez svoje krivice postati novim velikim valom očajnih beskućnika i psihički slomljenih nesretnika u izbjegličkim centrima Republike Hrvatske i drugih europskih zemalja.
Međutim, autor je ovim potresnim knjigama o nasilju srpskih ekstremista nad dojučerašnjim susjedima i prijateljima ipak dao mnogo vedriji naslov: «Davor – humani centar svijeta», kao priznanje velikoj humanosti stanovnika Davora na Savi koji su u teškim ratnim uvjetima pokazali svoju veliku ljudsku solidarnost i toplo humano srce, uspješno organizirajući prihvat i zbrinjavanje tako velikog broja nesretnih prognanika, koji je desetostruko premašivao broj stanovnika tog naselja. Zahvaljujući takvom svom požrtvovanju, brojčano mali ali moralno veliki Davor na Savi postao je svjetski poznat primjer humanizma o kome se govorilo i u njujorškoj palači Ujedinjenih naroda, uz prigodni spot o njegovom velikom i dramatičnom podvigu.Zbog toga su UN građanima Davora dodjelile zlatnu medalju za humanizam.


- 10:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Siječanj 2009 (36)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (12)
Travanj 2008 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi