Filmovi koji su promenili moj život

08.11.2005., utorak

Građanin Kejn

Godina: 1941
Režija: Orson Welles
Uloge: Orson Welles, Joseph Cotten, Agnes Moorehead
Žanr: Drama
Zemlja: SAD
Siže: Film koji je još od samog nastanka ušao u sve ozbiljnije filmske antologije opisuje uspon i pad čoveka - fikcije, multimilionera Čarlsa Fostera Kejna. Velsu je kao inspiracija za stvaranje scenarija poslužio život američkog novinskog magnata Vilijama Randolfa Hersta. Sam Herst je nastojao svim silama da prvo zabrani prikazivanje a zatim i da otkupi sve kopije i negativ filma da bi ga uništio svojim rukama. Srećom po filmski svet,nadobudni Herst nije uspeo u svojoj nameri. Antologijska scena ovog filma zapravo je i završna, saonice kojima se Kejn sankao kao dečak u svome rodnom selu sada gore u plamenu i kao čitav njegov pogrešno vođen život pretvaraju se u prah i pepeo. Kada objektiv kamere maksimalno zumira saonice koje gore, kroz vatru se jedva da nazreti ugravirana reč "Rouzbad", inače poslednja koju je kejn izustio pre nego što je umro i iz ruke ispustio staklenu kuglu u kojoj, kada se prodrma, pada sneg. I danas režiseri kao svojevrsni omaž Velsu, pri snimanju kadrova sa staklenom kuglom fokusiraju potpis na postolju kugle - "Rouzbad"

- 19:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2005  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Ovo je blog posvećen pre svega ljubiteljima sedme umetnosti, onima koji se ježe na miris celuloida pomešanog sa vonjom preprženih kokica.
Predstavljam filmove koji su obeležili moj, ne baš više tako kratak (26) životni vek. Svaki vaš komentar i više je nego dobro došao.
Ukoliko uspem bar nekoga zaintrigirati svojim filmskim predlozima, moja će misija biti ispunjena:)

Linkovi