MAGIJA SVIJETLA

ponedjeljak , 01.02.2021.


Slavimo Imbolc,tradicionalni keltski festival kojim se obilježava početak proljeća.Obožavam proslave praznika Prirode sretan.
Slavimo i Svijećnicu - Prikazanje Gospodinovo u Hramu, kada je starac Šimun prepoznao bebu Isusa kao Mesiju.
Zajedničko im je to što je središtu svijeća, kao simbol Vatre. U Irskoj je Svijećnica, na neki način preuzela Imbolc ili Brigit day (nametnuto od strane Crkve prilikom širenja kršćanstva).

Imbolc simbolizira novi početak, kao i prvi trag proljeća.

Hajde da se malo vratim skroz u Prosinac. Za mene je Prosinac mjesec Svijetla, mjesec čuda, mjesec magije. U cijelome svijetu to je doba godine Sveto. U cijelome svijetu, u različitim religijama, tradicijama to je mjesec Čuda. Osjeti se u zraku. Doista se čarolija Svetosti osjeti u zraku. Za mene je to nešto predivno.
Sjetimo se čarolije Hanuke i paljenja svijeća na hanukiji svakoga dana u tjednu. Sjetimo se vremena došašća i dočeka Božića, mirisa kolača, božićnih pjesama...Sjetimo se i čarolije zimskog solsticija kada se ponovo rađa mlado Sunce. Prosinac je mjesec Svijetla.
Ne zato što je vani svijetlo, nego zato što zajedno palimo naša nutarnja Svijetla od radosti i nade.


Siječanj je mjesec mirovanja, odmora, vraćamo se k sebi, svojoj nutrini. Siječanj je za mene tišina, hodanje po snijegom prekrivenoj šumi, koliba u kojoj gori vatra u kaminu, dragi ljudi, čaj i kolači, čitanje dobre knjige i priča dok vani sniježi i puše vjetar....

Da, znamo da nakn zime dolazi proljeće, i zato nam je Imbol taj prvi trag, taj prvi praznik koji nas podsjeća na to. Zato se i nalazi između zimskog solsticija i proljetnog ekvinocija.
U Keltskoj mitologiji predstavlja trudnoću.
A metafizički rekli bismo stanje prepuno potencijala.Ništa se još nije materijaliziralo, ali za sve postoje mogućnosti.
Zar nije to predivno?

Postoje mnogi rituali koji se provode na Imbolc. Ja ih baš i ne znam jer nisam nikakva pripadnica Wicce, ali nekoliko njih mi imaju smisla. Kažu da je to dobro vrijeme za čišćenje, kao i za planove za slijedeću godinu.
Slažem se. U slijedećim postovima ionako ću pisati o stvaranju reda, a planovi su nam ionako potrebni kao nekakva mreža.Jer, ipak je na kraju sve u Božjim rukama. Ali, i o tome ćemo razgovarati.Osobno, želim imati nekakve planove, želim stvoriti novu Sebe. Ali isto tako želim se prepustiti Životu i veseljem pratiti gdje će me odvesti. Moram priznati da su moje posljednje dvije godine bile vrlo zanimljive po tome pitanju. Nazvala bi ih rušenje postojećih svijetova i Učenje stvaranja novih svijetova.sretansretansretan
Što se tiče ceremonija na Imbolc, pa ni o njima ništa ne znam. Znam samo da pomoću ceremonija su spajamo sa nečim Višim, sa Prirodom, sa nečim svetim u nema i iznad nas, a oduvijek je ovdje.

Na Svijećnicu imamo blagoslov svijeća koje će se kasnije koristiti u drugim proslavama kao krštenje, pričest...Kao što na Imbolc imamo simboliku trudnoće i svih potencijala, tako i u Hramu, Šimun prepoznaje bebu koja će kasnije biti prepoznata kao Božji sin. Nešto maleno koje upravo sada izrasta u nešto veliko.

Ovo je također poseban period u ovom dijelu godine, ovo je također sveto vrijeme...zamislite samo koliko ljudi upravo sada slavi neki od ovih praznika.
Ono što ću ja napraviti, zapaliti ću svjeću...i zamisliti da sam negdje davno davno, i negdje daleko u nekoj keltskoj zemlji, i svi sjedimo oko logorske vatre, pjevamo, plešemo...i slavimo Nove početke, sa novim planovima, novim radostima.thumbup



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.