Hiperborealni vjetrovi

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Hiperborealni? Hyperborea je prema starogrčkoj predaji zemlja vječnog sunca i ljeta, a nalazi se, kao što to i ime kaže, negdje iza sjevernih vjetrova. Prema jednoj od teorija, riječ je o Kini.
Vjetrovi? Možda i nisu baš sjeverni, ali mojim dolaskom ovamo definitivno su postali mnogo učestaliji. A ovako lagani lahor, eto, dopire čak i do domovine.

Povijest bolesti
Ubrzo pošto sam došao ovamo (Kina, Wuhan), ukratko sam opisao svoje prve dojmove i, poslavši im to na e-mail, zagnjavio svoj najuži krug poznanika. Budući da mi se dopalo to prvo iskustvo, malo pomalo sam počeo eksperimentirati sa sve većim i učestalijim tekstovima te time maltretirati sve veći i veći broj ljudi. Kako to obično i biva, ubrzo sam mahnito zlostavljao sve do čijih sam e-mailova mogao doći. Danas, nakon više od godine dana zlostavljačkog staža, svjestan sam da mi više nema povratka nazad, da sam ovisnik i da me ove dosadašnje doze više ne mogu zadovoljiti. Da, došlo je vrijeme da počnem pisati blog.

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr


Kombiji. Kabrioleti. Kupei...
Flaširani svjetovi.
Očevi. I sinovi.
Parlamenti
Filijale. Uredi. Birokrate.
Svjetovi. Maleni. Ali ne u bocama.
glupani
kentakislimovi
Vjetrovi. Samo.
djedovi
sajmišća
strinovi
talibanovi
koff-koffeinovi
ne odveć bijelo
osloboditelji
Dernistori
Depozitorijumi

Vrijeđajte autora u četiri oka: pklatg@gmail.com

25.01.2008., petak

Velike tajne malih majstora kuhinje


Netko je jednom rekao da Kinezima ne treba religija jer imaju "hanzi" (ilimuga, po japanski, kandzije) (ilimuga kaligrafiju), i u potpunosti se mogu sloziti s tom tvrdnjom, ali mogao bih pridodati i da im hrana takodjer nadomjesta religiju. Cak me i potpuno odsustvo interesa za isprobavanjem bilo cije druge kuhinje (a u slucaju da isprobaju, u devedesetinesto posto slucajeva im se nece svidjeti) podsjeca na religiju. Rekao mi je jednom, inace potpuno netipican Kinez, svjetski covjek, izumitelj, umjetnik i koznastosvene, kako je dokaz da je kineska kuhinja najbolja na svijetu, cinjenica da svi vole kinesku kuhinju, a Kinezi na vole vecinu stranih kuhinja.
Iako su moja iskustva nesto drukcija. I zapadnjacki odnos prema istoj je cesto podjednako iritantan kao i kineski odnos prema drugim kuhinjama, vecinom se lomi na dio koji je obozava na granici idolopoklonstva i na dio koji pokazuje posvemasnju nesposobnost da prihvati ista iole drukcije. istina (malim slovom, da ne bi slucajno netko pomislio da mislim na "Istinu") je ipak, kao i obicno, negdje izmedju.
Kinezi su uistinu majstori za pripremanje hrane…zapravo to bas i nije sasvim tocno; ne znaju pripremati meso. Uglavnom ga upropaste. Kada se hocu najesti mesa, idem u Brazilski restoran. Ili sami tu nesto zakoljemo. Naisao sam na teoriju (koja mi zvuci donekle uvjerljivo) da je Kina vec tisucama godina deforestirana te da nije nikada bilo dovoljno drva za ispeci komadinu mesa, i zbog toga se svo sjecka na mikrokomadice. Sto se kosi sa preferencijama necivilizirane balkanske svinje koja je sretna samo dok glođe žlundre oko kosti od po metra, dok mu mast curi nizbradu.
Glavni pak razlog zasto nikad spram kineske kuhinje (e sad se i tu moram ograditi i reci da zapravo ne postoji kineska kuhinja, jer je, kao sto ste vjerojatno tamo negdje u osnovnoj skoli primijetili, rijec o pogolemoj zemlji, sto neminovno rezultira i poprilicnim razlikama u pripremi hrane, a same namirnice da i ne spominjem...iako i dalje postoji prilicno uocljiva poveznica, ali ne da mi se sad ici u to, tako da cu ja govoriti o kuhinji u centralnom dijelu Kine, koji je uostalom i kolijevka kineske civilizacije), necu osjetiti spomenuto idolopoklonstvo (*moli se svim Idolima i Bogovima da mu ne dopuste da ikada zapadne u idolopoklonstvo*), je cinjenica da je kompletna ovdasnja kulinarska filozofija posvecena usavrsavanju u pripremanju osrednjih ili losih namirnica na nacin da ispadnu ukusne. I u tome uistinu jesu majstori. Majstori za koristenje zacina, pripremanje umaka i majstori u svim ostalim trikovima i smicalicama koje sluze da se prikrije stvarni okus hrane i zavaraju cula okusa i mirisa. Moja je kulinarska filozofija, nazalost, radikalno suprotna. Sto me naravno ne sprecava da se odusevim nekim stvarima, posebno parenom hranom. Upravo zato sto je rijec o nacinu pripreme koji vjerojatno najvjernije sacuva originalni okus hrane. I, ako treba mačem i ognjem (a ni silovanje nije na odmet ako imade kakije zgodnije đevojčadi), prosvijetlit cu zapadnjacke svinje te ih spasiti od ponora kolesterolnog i izvesti na Pravi Put....nego...đe ono stadoh....eh da, krasan je nacin na koji pripremaju povrce. U onome sto se unas naziva "wok"om. Iako pojma nemam odakle dolazi naziv....mozda iz guangdongskog, mozda iz vijenamskog.... To bi se moglo nazvati poluprzenjem jer se koristi ulje, ali plamenik se odvrne na maksimum, i to ne onaj nas, sufterski plamenik, ovaj ti spali sve dlake na rukama i licu (ej!! jesam li ja to mozda upravo naisao na revolucionarno objasnjenje kineske nedlakavosti??!!!) tako da se iznad woka stvori plamena kapa gorucih uljnih isparenja. Hrana se zapravo skuha na uljnim ter vlastitim parama ter povrce ostane zeleno i hrustavo. Krasno.

- 06:09 - Komentari (22) - Isprintaj - #

06.01.2008., nedjelja

Pohvala čučavcima


Dobih svojevremeno narudzbu da napisem nesto o kineskim tipkovnicama i tusevima iznad cucavaca. Nazalost, o prvima stvarno nemam nista za reci, mozete ih i sami pogledati u bilo kojem ducanu sa superjeftinim tipkovnicama ocajne kvalitete. Na kompjuteru se, naravno, moze pisati i na kineskom, ali za to postoji posebni program koji se tu uobicajeno pokrece tako da opicis ctrl-razmak i upisujes latinizirane kineske rijeci (latinizacija je standardizirana tamo negdje pedesetih i naziva se pinyin, ako vas kojim slucajem zanima. I dobar je dio, pogotovo starijih, Kineza uopce ni ne razumije.) Posto je rijec upisana, program ti daje izbor kineskog znakovlja koje moze imati upisanu kombinaciju slova. Sto moze varirati od dva, tri, pa sve do nekoliko desetaka kandzija. Zato su tipkovnice u Laosu interesantne, one stvarno imaju na svakome dugmicu po latinicno i laoticno slovo. Izgleda veselo.
E, a sad na cucavce. Tu sam vec na domacem terenu i ima da se raspisem. Daklem za pocetak; svim imbecilnim zapadnjackim snobovima koji preziru spomenute cucavce: evo vam rozi, glupani!! Najbolji izum ikada! Ma dobro lazem, ali kad vec zivis u smrdljivom civiliziranom svijetu gdje se covjek ne moze normalno zasrat u obliznjem sumarku i prisiljen je koristiti neko od zala moderne tehnologije prilikom obavljanja spomenute aktivnosti, cucavci su savrsen izbor. Ajde, ne kazem da ponekad u miru vlastite kupaonice ne dodje dobro zahodska skoljka opskrbljena ugodnom drvenom (jebale ih plasticne, kogod da ih izmislio) daskom (pohoblanih rubova po mogucnosti, ne shvacam kako je ikojem kretenu uopce moglo pasti na pamet proizvesti dasku za zahod nepohoblanih rubova), ali treba svakako osnovati neku teroristicku organizaciju koja bi dizala u zrak zahodske skoljke u svim javnim zahodima. Nisam u stanju shvatiti zasto bi itko stavljao zahodsku skoljku tamo gdje nikom normalnom ni pod prijetnjom cupanja oteklih hemoroida usijanim klijestima bez anestezije ne bi palo na pamet sjesti na istu. Osim iz gorespomenutih, zapadnjackosnobovskih razloga. A pokusavati srati nad zahodom, bez da se sjedne ne njega, pogotovo kad iz raznoraznih razloga potraje spomenuta aktivnost, je ziva tortura. Sto me podsjeca na Kineza kojeg poznajem, koji se u zadnje vrijeme malcice opernatio pa si priustio sminkerski stan sa zapadnjackim zahodom, ali ne moze se naviknuti pa se i dalje popne na zapadnjacku skoljku i cuceci na njoj obavlja sto vec treba. Samo, mene bi bilo frka da se ne poskliznem i upadnem unutra. Ali cuh pricu i da mi se prijatelj po dolasku u Kinu, prije nekih 4-5 godina, nikako nije mogao naviknuti na cucavce te bi, u slucaju da bi ga negdje vani stislo, trpio sve dok ne bi dosao doma do svog zapadnjackog zahoda. Sve do kljucnog trenutka kad je otisao za praznike u posjetu prijatelju Kinezu. Tamo je, barem prema legendi, nakon kraceg razmisljanja, zagrabio oveci komad zahod papira, pobrisao cijeli cucavac, i sjeo na njega.
Ne smijem ni zamisliti koja bi to bila tlaka da u svojoj studentskoj sobi imam zahod, a ne cucavac. Pogotovo buduci da imam cimera, a poznato je da cimeri u vecini slucajeva nisu pretjerano skloni odrzavanju cistoce sanitarnih prostorija. Riskiram da ispadnem bijela supremacisticka (kak se to kaze na rvackom?) svinja, al moram dodat i da je moj cimer usto i Kinez, a Kinezi i ja imamo malcice razlicite standarde kada je u pitanju cistoca ranijespomenutih sanitarnih prostorija. Da ne bi bilo zabune, pogledate li sliku, biti ce vam savrseno jasno da nisu ni moji standardi bogznakako visoki: dok ne zaudara, dobro je. Mada moram pohvaliti ovog svog, mislim da je je cak i iznad rvackog prosjeka kacu cimeri u pitanju, ali znam da mu ne bi palo na pamet ici ribati skoljku, pa jos i zahodsku, te da bih se samo ja morao baviti spomenutom aktivnoscu. A jos da imam kadu, ili tus-kadu, koliko bi to tek dodatnog ribanja i ciscenja bilo! A ovako su se Kinezi, kao praktican narod, dosjetili maestralnom izumu, na pod stave cucavac, a iznad tus. I eto ti ustede na prostoru, vremenu, zivcima i svemu ostalom. A da i ne pricam o tome da izum zasjaji u svojoj punoj ljepoti kad ti se prilikom tusiranja pripisa ili, nedajboze, prisere, masala ljepote! I jos, svaki put kad peres sebe, usput operes i zahod. A i inace je odrzavanje istog cistim, ovako superjednostavno jer nakon svake upotrebe mogu dohvatiti tus i sve nakratko istusirati. Jedino je lose ako imas peh da su ti baustelci lose slozili kupaonicu pa ti se sva voda skuplja u suprotnom kutu ili curi ravno u stan. Ja sam imao srece, sto i pranje kupaonice cini vrlo jednostavnijim zahvaljujuci mom patentu koji izvlaci, inace nedohvatljive, nakupine prljavstine ispod ves masine. A radi se ovako: uzme se kineska naprava za pranje poda (vidi sliku: drveni kolac za coporom traka od starih krpa i odjece),Photobucket utakne se u otvor cucavca i dobro zaglavi. Pusti se voda. Ako ste sve obavili kako treba, za koju minutu, cijela ce kupaonica biti poplavljena s par centimetara vode. Ne zelite li poplaviti i cijeli stan, odlucnim se trzajem goreopisana naprava iscupa iz otvora cucavca, te voda u povlacenju odnese i vecinu prljavstine, dlaka, dlakurdi i dlacica, stakorskih govana, krepanih zohara i ostale gamadi.
Zivili cucavci!

- 14:20 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>