U Japanu je važno ponašati se japanski

Image and video hosting by TinyPic

Poput povijesnih i prirodnih čuda, Japan prosječnog Zapadnjaka može zaintrigirati i svojim običajima - mudro je poštovati ih, jer su Japanci lako uvredljivi. Stoga dok ste u Japanu, ponašajte se japanski, a to znači da izbjegavate fizički kontakt poput tapšanja po ramenu ili dodirivanja dok pričate s ljudima, kao i zurenje u oči. Također upotrijebite cijelu ruku. Govorite li o nekoj osobi, slobodno upotrijebite nastavak „san“ iza njegovog imena, ali nikada iza svoga. Isto tako, nepristojno je točiti piće samom sebi dok objedujete u društvu - običaj je da vi točite piće osobi s kojom ste u društvu, a ona vama.

Razmjenjujete li posjetnicu s nekim, pazite da je predate ili prihvatite s obje ruke, tako da je uvijek okrenuta prema onome tko je prima. Kad se upoznajete s Japancima, ne očekujte rukovanje jer je tamo umjesto njega uobičajen lagan naklon. U Japanu se dakle ljudi upoznavaju na ne tako tipičan način kao i svi mi pružavši si međusobno ruku, nego jedan drugomu uručuju posjetnicu na kojoj piše npr. koje ste struke i slično, jer po tomu se zna koliko se tko komu treba nakloniti. Naime ako si npr. ti veći i jači od mene u struci i staležu ja ti se moram pokloniti malte ne do poda, a ako sam ja bolji po tom pitanju dovoljan je samo mali naklon.
Također, nemojte se iznenaditi kad vidite da se u Japanu, kao i Engleskoj, vozi lijevom stranom ulice. Ugodno ćete se, pak, iznenaditi vidjevši da na tokijskim ulicama nema otpadaka ni grafita, a prosjaci su nepoznat pojam. Isto tako, Japanci odrastaju u uniformama, pa ćete često sretati obilje djece kako marširaju ulicama sređena poput malih vojnika. Zanimljivo je što u zemlji, osim uobičajene zapadnjačke, postoji i tradicionalma japanska WC školjka izduženog oblika na koju se ne sjeda, a za ulazak u WC prostoriju posjetilac mora obući posebne papuče koje po izlasku skida.
Ima 3 vrste papuča koje Japanci upotrebljavaju a to su: jedne služe samo za hodanje po boravku, druge za van, a treće već spomenuto za WC (to je ostalo od davnih naraštaja prije jer im je WC bio vani i morale su se mijenjati papuče zbog izrazito velike higijene).
Što se tiče hrane, u Japanu ste sigurni kao nigdje drugdje - restorani često u izlog postave jela koja nude. Ona su, doduše, napravljena od voska, ali izgledaju vrlo uvjerljivo. Kada uđete u restoran, ljubazno osoblje restorana će vas dočekati sa "Irashaimase" - ili dobro došli. Nakon što sjednete, poslužit će vam besplatno vodu ili zeleni čaj, a dobit ćete i mokar ručnik da obrišete ruke jer je Japancima čistoća sveta. U nekim se japanskim restoranima jede sjedeći na strunjačama tatami i u takvim restoranima morate skinuti cipele. Ako štapići za jelo već nisu postavljeni na svakom sjedećem mjestu, naći ćete ih u zajedničkoj kutiji. Obično su to drveni štapići koji se prije upotrebe moraju razdvojiti. Nakon što dobijete jelo uručit će vam i račun koji plaćate na izlazu. Napojnica se ne daje, ni u restoranima ni u dućanima jer je to u Japanu uvredljiva gesta. Jedete li u društvu Japanca, počnite jesti tek nakon što se izgovori "Itadakimasu" (primit ću) a završite s "Gochiso sama deshita" (hvala na gozbi) – i, dopustite si srkanje za vrijeme jela jer se to smatra pristojnim (za razliku od brisanja nosa, koje je uvreda domaćinima).

01.03.2009. u 10:48 |

ostavi trag… (10) | printaj. | x | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

desing by: dark sword dancer

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

da/ne?

Opis bloga








Image and video hosting by TinyPic

Pustite mlade da žive
kako žele, jer oni nisu
tražili da budu rođeni

Jean Paul Sartre:

Čovjek je, naime, ono što od sebe čini,
ukupnost svojih čina.
Čovjek je osuđen da bude slobodan.
Jedino ograničenje slobode jest sloboda.
Sloboda je struktura egzistencije.
Egzistirati znači naprosto tu biti.
Čovjek je suprotstavljanje, naspramnost.
Čovjek jest što još nije, i nije više što jest,
određen je vremenito, iz budućnosti, on je
pukotina u masivnom bitku po sebi.
Slobodan je i odgovoran.
Tjeskoba je način bitka slobode.

Linkovi:

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Startersport.hr
rukometna stranica

..ime... Dejan
...god... 24
...ljubav... nešto najljepše kada vam je onako kao meni :)
...slušam... JPop, pomalo Hip Hop
...volim... Japanski i Filipinski jezik, igrat' košarku i rukomet, svirat klavijature, plesat'
...nevolim... umišljene i dvolične ljude, jesti -> šala :)

moja malenkost

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!


Znaš kako su staroj Kini Bogovi poslušali svoje podanike ?

Tako da bi podanik skočio sa najviše planine ali bogovi ne slušaju ljude nego sami sebe a ako si kada čuo da je u vrijeme cara Hokita vjetar bujao pred gradom a jedan je čovjek istupio pred vjetar i vjetar ga je ubio. Pouka vjetar ne poštuje hrabre budale nego one mudre i za mene bi bilo najbolje isto napravit