Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonjindejan

Marketing

U Japanu je važno ponašati se japanski

Image and video hosting by TinyPic

Poput povijesnih i prirodnih čuda, Japan prosječnog Zapadnjaka može zaintrigirati i svojim običajima - mudro je poštovati ih, jer su Japanci lako uvredljivi. Stoga dok ste u Japanu, ponašajte se japanski, a to znači da izbjegavate fizički kontakt poput tapšanja po ramenu ili dodirivanja dok pričate s ljudima, kao i zurenje u oči. Također upotrijebite cijelu ruku. Govorite li o nekoj osobi, slobodno upotrijebite nastavak „san“ iza njegovog imena, ali nikada iza svoga. Isto tako, nepristojno je točiti piće samom sebi dok objedujete u društvu - običaj je da vi točite piće osobi s kojom ste u društvu, a ona vama.

Razmjenjujete li posjetnicu s nekim, pazite da je predate ili prihvatite s obje ruke, tako da je uvijek okrenuta prema onome tko je prima. Kad se upoznajete s Japancima, ne očekujte rukovanje jer je tamo umjesto njega uobičajen lagan naklon. U Japanu se dakle ljudi upoznavaju na ne tako tipičan način kao i svi mi pružavši si međusobno ruku, nego jedan drugomu uručuju posjetnicu na kojoj piše npr. koje ste struke i slično, jer po tomu se zna koliko se tko komu treba nakloniti. Naime ako si npr. ti veći i jači od mene u struci i staležu ja ti se moram pokloniti malte ne do poda, a ako sam ja bolji po tom pitanju dovoljan je samo mali naklon.
Također, nemojte se iznenaditi kad vidite da se u Japanu, kao i Engleskoj, vozi lijevom stranom ulice. Ugodno ćete se, pak, iznenaditi vidjevši da na tokijskim ulicama nema otpadaka ni grafita, a prosjaci su nepoznat pojam. Isto tako, Japanci odrastaju u uniformama, pa ćete često sretati obilje djece kako marširaju ulicama sređena poput malih vojnika. Zanimljivo je što u zemlji, osim uobičajene zapadnjačke, postoji i tradicionalma japanska WC školjka izduženog oblika na koju se ne sjeda, a za ulazak u WC prostoriju posjetilac mora obući posebne papuče koje po izlasku skida.
Ima 3 vrste papuča koje Japanci upotrebljavaju a to su: jedne služe samo za hodanje po boravku, druge za van, a treće već spomenuto za WC (to je ostalo od davnih naraštaja prije jer im je WC bio vani i morale su se mijenjati papuče zbog izrazito velike higijene).
Što se tiče hrane, u Japanu ste sigurni kao nigdje drugdje - restorani često u izlog postave jela koja nude. Ona su, doduše, napravljena od voska, ali izgledaju vrlo uvjerljivo. Kada uđete u restoran, ljubazno osoblje restorana će vas dočekati sa "Irashaimase" - ili dobro došli. Nakon što sjednete, poslužit će vam besplatno vodu ili zeleni čaj, a dobit ćete i mokar ručnik da obrišete ruke jer je Japancima čistoća sveta. U nekim se japanskim restoranima jede sjedeći na strunjačama tatami i u takvim restoranima morate skinuti cipele. Ako štapići za jelo već nisu postavljeni na svakom sjedećem mjestu, naći ćete ih u zajedničkoj kutiji. Obično su to drveni štapići koji se prije upotrebe moraju razdvojiti. Nakon što dobijete jelo uručit će vam i račun koji plaćate na izlazu. Napojnica se ne daje, ni u restoranima ni u dućanima jer je to u Japanu uvredljiva gesta. Jedete li u društvu Japanca, počnite jesti tek nakon što se izgovori "Itadakimasu" (primit ću) a završite s "Gochiso sama deshita" (hvala na gozbi) – i, dopustite si srkanje za vrijeme jela jer se to smatra pristojnim (za razliku od brisanja nosa, koje je uvreda domaćinima).

Post je objavljen 01.03.2009. u 10:48 sati.