09.08.2008., subota

HR portali u akciji «Hrvati - sportska nacija»

Stalno okolo možete čuti naše neumjerno hvalisanje kako smo najveća sportska nacija od svih nacija koje su ikad nastanjivale gornji lijevi kvadrant Mliječne staze i dijelova bližih galaksija. Takvo ozračje, naravno, najviše grade naši mediji, kako televizija i tisak, tako i internet portali.
Kao što vjerojatno znate, u Pekingu je počela Olimpijada. I već prvog dana, kako velikoj sportskoj naciji poput naše i priliči, osvojena je i prva medalja. Riječanka Snježana Pejčić, za sve sasvim iznenada, osvojila je brončanu medalju u streljaštvu, ispisujući još jednu lijepu olimpijsku priču koja je u dosta detalja slična onoj Đurđice Bjedov iz Meksika 1968. O toj priči pročitajte nešto više kod Euklida.
Da ste jutros oko osam i trideset (dakle dobrih dva i pol sata nakon što je Pejčićka osvojila medalju, te sat i pol nakon što ste na HRT-u mogli pogledati snimku tog događaja) prosurfali domaćim internet portalima, iz većine njih ništa ne biste mogli saznati o tom uspjehu. Brižno građena slika sportske velesile sazidana nebrojenim nadahnutim tekstovima i hvalospjevima srušila se u samo nekoliko klikova (koji je samo gušt napisat ovo «nekoliko klikova») mišem.
Pa pogledajmo kako su to HR-portali u mediju koji nazivamo najbržim, (ne)popratili uspjeh naše sportašice u sportu koji nije ni nogomet, ni rukomet, a ni vaterpolo...

Net.hr-u, najposjećenijem hrvatskom portalu prema Valiconovom (http://valicon.net/) i Gemiusovom istraživanju najvažnija vijest je bila ona o otvaranju Igara, stara ciglih 12 sati.


Sljedeći u rečenom istraživanju je t-portal, ali oni su se jutros više bavili američkim glumcima u nevolji, negoli s hrvatskim sportašima.


Index, brončani hrvatski portal po klikovima, također nije u to vrijeme javio baš ništa o ovoj temi. Njima su Žužić, Mehunka, te vijest kako Američani nisu mogli gledati otvorenje Igara ipak za dlaku bitniji od brončane sportašice.


Kada je index, napokon i donio vijest (jutros oko 9:30 h) bila je, valjda od uzbuđenja, popraćena ovako:


Monitor, također jedan od najposjećenijih hr portala nije našao za shodno, u moru svojih reklama, jutros objaviti ovu vijest.


Kad već klasični news portali nisu imali vijest, pomislih kako ću nešto o toj temi pročitati na portalu Sportskih novosti, koji je ipak specijaliziran za tu temu. Međutim, njima je najnovija vatrena akvizicija Markovićevih skauta udarna vijest. O maloj Riječanki, također, ni slova.


Da vidimo šta kažu druga EPH-a izdanja. Njihova perjanica, Jutarnji također je poput net.hr-a, zabavljen magičnim otvaranjem Olimpijade, ali dojam popravlja Slobodna koja je donijela vijest, doduše ne na udarnoj poziciji stranice, nego nešto niže, tamo odmah ispod ekskluzive o tučepskom fratru na padobranu i pokraj senzacionalne vijesti o dolasku saudijskog princa u Dubrovnik.




Najveći konkurent EPH-a izdanja, Večernjak, pak jedini je osvjetlao obraz novinskim portalima i vijest u to vrijeme donio u udarnom prostoru. Ajde, nećemo cjepidlačiti što su Pejčićku nazvali streličarkom...


- 15:40 - KomentirajIsprintaj - #