NEREZ - Blog protiv rezanja državnog proračuna

ponedjeljak, 12.03.2012.

I još jednom...

Italija je službeno ušla u recesiju, kažu vijesti na Dnevnik.hr-u.

Da podsjetimo: koncem prošle godine, premijer talijanske tehničke vlade, Mario Monti, proveo je brutalne mjere štednje, povisio poreze, skresao mirovine, plaće, socijalna davanja i srezao proračun za naredne dvije godine nekih 20 milijardi eura. Ispostavlja se da bi bilo pametnije da je državni novac trošio na maloljetne prostituke i hedonostičke bunga-bunga tulume...


Miss me yet?

...kao što su to radili neki tamo talijanski čelnici prije njega. Jer, to bi vjerojatno više pomoglo - ili u najmanju ruku, manje odmoglo - talijanskome gospodarstvu od Montijevih umotvorina. Jer, jedva da je tri mjeseca pod Montijem prošlo, a talijanski se BDP strmoglavio za 0,7% i nema nikakvih naznaka da će biti bolje. Zamislite vi to! Tko bi rekao. Italija se tako pridružuje drugim europskim zemljama, Irskoj, Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj, koje se isto čudom čude da rezanjem proračuna zapadaju u sve veći deficit, a kriza se produbljuje.

No bez brige, uvjeren sam kako će ekonomist Montijeva kalibra u tili čas skužiti u čemu je problem. Nije se, naime, srezalo dovoljno. Nikad nije. Trebat će još. Uvijek treba! I tako se veseli ringišpil smrti nastavlja, vrteći se sve brže i brže. Ako sumnjate da ista stvar čeka Hrvatsku u vrlo doglednoj budućnosti, varate se. Veseli mališani s Markova trga već su nas pridružili vožnji.

Mario Monti, inače, nije izabran na dužnost premijera, nego ga je tamo postavio talijanski predsjednik Đorđe Napolitano - prekaljena komunjara s dugogodišnjim stažem u talijanskom KP-u, kojem očito demokratski proces ne znači ni koliko je crveno pod noktom. Monti je prethodno bio ministar financija, a inače je poznat kao pripadnik Trilateralne komisije, Bildelburg grupe, Atlantskog vijeća, te bivši zaposlenik i savjetnik Goldman Sachsa, Coca-Cole te rejting-agencije Moody's.


Teoretičari zavjere, navalite!

12.03.2012. u 19:22 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< ožujak, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Lipanj 2014 (5)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (2)
Siječanj 2012 (7)

Dixi et salvavi animam meam

Ovo je blog o ekonomskoj filozofiji i povijesti, s primarnim ciljem edukacije protiv onoga što se engleskim jezikom zove austerity – ekonomska politika štednja i rezanja državnog budžeta. Takva politika, koju medijska i intelektualna histerija kontinuirano prezentira kao aposlutnu nužnost za spas Hrvatske, ne da ne funkcionira, nego je upravo kontraproduktivna. Rezanje državnog proračuna može rezultirati jedino povećanjem deficita, a štednja usred krize samo produbljuje krizu. Rezanje budžeta i mjere državne štednje isprobane su puno puta kroz povijest i nikad nisu funkcioniralo, dapače, rezultati su uvijek bili katastrofa: imperativno je da se takve ekonomske sumanutosti ne isprobavaju sad opet u Hrvatskoj, jer u protivnom, ako mislite da je situacija sad loša, tek ćete tada vidjeti pravu katastrofu.

Achtung, achtung!

Obvezno pročitati:

Kritika neoliberalne ekonomije: I, II, III
Zašto rezanje državnog budžeta uništava ekonomiju: teorijska osnova
Zašto rezanje državnog budžeta uništava ekonomiju: praktični primjeri


Za one koji žele znati više:

Aktualna ekipa:

Webster Tarpley
Matthew Folger
United front against austerity
Michael Hudson
Alexis Tsipras
Papa Franjo

Povijesni pregled:

Friedrich List
Henry Carey
John Barnard Byles
Heinrich Pesch
New Deal