Misli

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Komentari On/Off

Opis bloga
Većinom moje sređene i nesređene misli. Kad sam zadovoljan, depresivan, ljut na sve. Ukratko kad sam ovakav i onakav.
A kad nemam ideja ili inspiracije neka dobra fora koju želim podjeliti...





Dakle premalo!!! Sad svi klik na REFRESH pa da vas bude više!!!






An invasion of Armies can be resisted, but not an idea whose time has come.
-Victor Hugo-

The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control people who must use them.
-Philip K. Dick-

You need something to frighten people with - to prevent them from paying attention to what's really happening to them.
-Noam Chomsky-

Everything is held together with stories. That is all that is holding us together... stories and compassion.
-Barry Lopez-

Beware clarity. A man speaking to you in clear language is clearly using obsolete ideas.
-Herbert Marshall McLuhan-

Ako...
...mi želite napisati ili prigovoriti... pišite komentar!!
Dakle jedna mala napomena: Ako me nema duže vrijeme na Blogu to je vrlo vjerojatno zato što se bavim nečim... pa me nema....


LINKOVI
Blog.hr
Forum.hr
Internet Monitor








Usagi

Directory of Personal Blogs




RSS FEED BUTTONS



Glupavi linkovi




UZ PIVICU
TRKACHICA
USAGI
CELESTIAL JUNK
DUCHESS
BALANCE OF LIFE
FRANCESCA
ŠTAKOR DIZAJNIRA
LIL FISH
ANTIBIOTIC
HAL
DOMAĆICA IZ PAKLA
MALO UMNOSTI
KNJIŠKI MOLJAC
TAMBURA
LOTHIRIEL
DINKLErBOBERS
SUMMER1983
Tresnjevka
4musiclovers



Na Google-u me pronašli sa:
kupovanje piratskih cd-a<-
misli<-
velike misli<-
žene<-
BORDER COLLIE<-
predrasude<-
izbor misli<-
breskvica<-
dating rituals<-
novu<-
maila<-
normalna veličina penisa<-
romeo julija keller<-
Ne gledaj ljepotu koja ce te zanjeti, nego u dusu koja ce te voljeti<-
veličine penisa<-
zavodjenje kako muskarci<-
crni ten i boja kose<-
plave oci i koja kosa boje najbolja<-
na raskrižju života,kuda dalje<-
plave oči<-
žene u tangama<-
idealni izgled tijela žena<-
vježbe za skidanje sala sa ruku<-
ravan trbuh<-
podaci more hr<-
kako protumačiti govor tijela<-
svršili zajedno<-
forum dijeta iskustva<-
tommy emanuel<-
forum dijeta iskustva<-

Kad se jedna vrata sreće zatvore,
druga se otvore,
no često tako dugo zurimo u zatvorena vrata,
da ne primjetimo ona, koja su se nam otvorila.
(Helen Keller)

Traži priliku, ne sigurnost
Čamac je siguran u luci
ali dno s vremenom istruli
(Brown)

Ne ljubite se dvoje,
što gledate jedan u drugoga,
nego dvoje,
što gledate u istom smjeru.
(Saint-Exupery)

Budi spreman na velike probleme.
Jer za njima se skrivaju velike prilike.
(Brown)

19.06.2006., ponedjeljak

Ledeno kuhanje - novi hit u kulinarstvu

Pod pretpostavkom da ste već jeli one vruće Croissante sa ledenim sladoledom u sredini ili kineski pohani sladoled, uzimam u obzir da znate osjećaj kada jedete nešto što je prvo smrznuto pa onda pečeno. Vrlo fine stvarčice! A jeste li probali obrnuto? Ne mislim tu na ono „spečete kolač a zatim u frižider na nekoliko sati“. Nego nešto ekstremnije! Nešto opasno!
Najnoviji hit u kulinarstvu je molekularna kuhinja. Odnosno miješanje hrana za koje nikad ne biste pomislili da idu zajedno (npr. sardine i sladoled od vanilije) ili pak korištenje kemijsko-fizikalnih postupaka koji donedavno nisu bili zastupljeni u kuhinjama. Trenutno se mnogi vrhunski kuhari bave „kuhanjem“ u tekućem dušiku. Da, niste pogrešno pročitali, „kuhanje“ se radi na -196 stupnjeva Celzijusa. Riječ kuhanje nije baš adekvatna jer ništa od namirnica osim tog dušika ne kuha na toj temperaturi.
Naime stvar je u tome da već skoro gotovo jelo stavite u tekući dušik netom prije nego ga počnete jesti. Moram napomenuti da je rad sa tekućim dušikom izuzetno riskantan jer možete ostati bez prstiju, ali opet nije mnogo opasniji od kipuće vode ili kipućeg ulja. Ustvari voda i ulje su opasniji u kapljicama, dok je dušik opasan samo ako stavite ruku u njega ili se prolije po vama.
Opće poznato jelo rađeno sa tekućim dušikom je sladoled. U toku miješanja smjese se usipa tekući dušik koji dok isparava naglo ohladi smjesu i nastaju vrlo fini vodeni kristalići u smjesi, mnogo sitniji nego oni nastali klasičnim hlađenje u frižideru. Navodno je takav sladoled mnogo ukusniji od običnog, čak i ljudima koji nisu znali kako je pripremljen.
Ali nećemo jesti samo sladoled! Čak i po ljeti! Možete li zamisliti kockice govedine pečene na visokoj temperaturi taman da dobiju hrskavu koricu a zatim smrznuti na -196? Jezgra je vruća a korica ledena i hrskava. Ili parfe krema sa smrznutom korom? Ili uobičajeno žilava svinjetina koju prvo uronite u tekući dušik a zatim vratite u vrući umak? I nema više ničeg žilavog.
Ne brinite, nije opasno to stavljati u usta jer dušik ispari u roku nekoliko sekundi, a jelo se vrlo brzo zagrijava nazad, pa dok dođe do usta ima oko par stupnjeva ispod 0. Ali namirnica je svakako mnogo drugačija po strukturi, a s time i drugačija na jeziku i nepcu.
Otkuda pak takav način pripreme hrane? U SAD-u se tekući dušik može kupiti u svakoj ljekarni ili trgovini industrijskim materijalima. Cijena 0,20 - 0,25$ po litri!!! Što ga u ovom trenutku čini jeftinijim nego 1 litra vode u boci ili benzina. Jedino što je skupo su posebne termos boce za čuvanje, oko 1000$ po boci ali se mnogim restoranima isplati jer dušikom ohlađene namirnice su jako skupe i par narudžbi nadoknadi troškove posuda.
Trenutno nema mnogo recepata za takav način priprema, odnosno, čak i ako ih ima kuhari ih čuvaju za sebe. Pa osim sladoleda, teško ćete nešto detaljnije naći na internetu. Za sada to još uvijek spada u elitnu kuhinju ili dobru foru na tulumima (vezano za parfe) kao i goruće naranče.
Da li su takve namirnice štetne za organizam? Do sada nema o tome ni govora jer nikad nitko (do sada) nije imao posljedica od hladne hrane osim prehlade želuca ili crijeva, pa ste malo češće na WC-u. Da li se strukturno ili kemijski mjenjaju masti, ugljikohidrati ili bjelančevine do sada još nije poznato. Svakako ćemo saznati kad netko optuži neki restoran za rak na crijevima zbog ove hrane. Ništa čudno u SAD-u. Ali budući da se liofilizacija (suho smrzavanjem tekućim dušikom) koristi za očuvanje krvnih zrnaca jer ne oštećuje i ne mijenja strukturu kao što to čini klasično smrzavanje ili krioprezervacija, ne bi smjelo biti nikakvih posljedica na hrani tako pripremljenoj. Čak može i biti vrlo korisno jer pripremanje tartar bifteka postaje mnogo lakše. Smrznete meso i jedan udarac i odmah je smrvljeno i pripremljeno.

Na WEBU Na ovom blogu

eXTReMe Tracker
| |