Temperamenti II

utorak , 03.05.2016.



Četiri kategorije temperamenata razlikuju se kako svjetonazorski, tako i energetski, vibracijski, pa ih dijelimo na dvije potkategorije:

1) Ekstrovertirane, optimistične, dinamične, vruće, strastvene, svijetle, užurbane, razigrane SANGVINIK tipove i realistične do pesimistične snažne KOLERIKE
2) Introvertirane, pesimistične do realistične*, hladne do mlake, inertne, tamne do sive, usporene, mirne, dosadne FLEGMATIK-MELANKOLIK tipove.


SANGVINIK
Prevladavajući stav: Svijet je pozornica na kojoj moram blistati.
element: zrak
simbolička životinja: gazela, srna, antilopa, paun


Izrazito ženske, prštave energije, ekstrovertiran, spontan, neusiljen, optimističan,vedar, opušten, brbljiv, živ, energičan, dinamičan i pozitivan, ali za razliku od kolerika, razigran, nestašan, osebujan, vrckast, emotivan, slobodouman, otvoren, blag, iskren, prilagodljiv, savitljiv, rastresen, nestrpljiv, neorganiziran u ekstremnom slučaju kaotičan, naivan, benevolentan, dobrohotan, nediscipliniran, užurban, plah, plašljiv, snebivljiv, lako se smete, lako se uzbuđuje, bojažljiv, okretan, snalažljiv, dijete u srcu i duši, prevrtljiv, savršen plijen za sve vrste iskorištavanja, zavodljiv,iskričav, pompozan, ljubazan, obziran, suosjećajan, topao, srdačan, susretljiv i uslužan, plemenit, pravičan, fleksibilan, entuzijastičan, radoznao, tolerantan, obziran,uljuđen, nervozan, hirovit, kreativan, maštovit, zanesenjak, ushićen, oduševljen, duhovit, zabavan, s izrazitim osjećajem za humor i zabavu, prpošan, neopterećen, ležeran do u krajnost neodgovoran, nemaran, nehajan, pozitivne, svijetle, blještave energije, širokih, ali ne predubokih obzora, najbolje se slažu sa čistim sangvinicima dok je kombinacija sangvinik-kolerik za njih najidealnija s obzirom na kronični nedostatak pozitivnih osobina kolerika.

Za razliku od kolerika čiji je primarni cilj dominirati, vladati i biti uvijek u pravu, sangviniku je to biti zapažen, interesantan, poseban, zabavan. Nije čudo što mu prirodno leže zanimanja poput umjetnosti, estradnih djelatnika, filmaša, pisaca, pjesnika, glazbenika, aktivista, revolucionara, buntovnika protiv svih vrsta dogmi i ideologija.... Ono od čega sangvinik posebno zazire jest dosada, inertnost, sivilo, mlakost, neaktivnost, ravnodušnost, pesimističnost, suhoparnost...Zato prirodno nije sklon flegmaticima i napose melankolicima koji, za razliku od flegmatika neutralne energije imaju naglašeno negativnu, sangviniku smrtno odbojnu energiju. Stoga će sangvinik, bude li prisiljen birati, radije odabrati teškog i dominantnog kolerika, nego nešto mekšeg i blažeg, ali uvijek žalosnog, iritantnog melankolika. Flegmatik bi sangviniku mogao biti dobar partner kada ne bi imao potrebu za povratno reakcijom bez koje se osjeća frustrirano. Flegmatiku sangvinici nisu onoliko interesantni, zabavni i zavodljivi koliko bi to njima pasalo i zato, za razliku od kolerika, nisu spremni platiti neophodnu cijenu jer u toj vezi ne profitiraju onoliko koliko kolerici. U životu sa melankolikom sangvinik će brzo uvenuti, a s flegmatikom duhovno otupjeti.Sangvinik je odbojan melankoliku i naporan, ali zahvalan tip, čistom koleriku Kada ne ide onako kako je očekivao sangvinik postaje rastresen, zbunjen, zatečen, osupnut, kaotičan. Pa ipak, za razliku od kolerika, on je emocionalno stabilan jer nema izražen ego zbog čega iste okolnosti doživljava manje dramatično i nesretno od, na ego preosjetljivog, kolerika.I makar je sangvinik, po prirodi daleko osjetljiviji i senzibilniji od kolerika, potonji je patološki preosjetljiv samo na svoj gorostasni ego.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.