Informacijsko doba

utorak , 15.03.2016.



Nakon industrijskod doba padom Berlinskog zida nastupilo je informcijsko doba. Informacija je središte svega. Sve se vrti oko informacije, njene dostupnosti, njene pouzdanosti, njene povjerljivosti. Vrijeme konspirativnosti popraćeno paranojom je zauvijek iza nas, mada će psihičke posljedice toga vremena još dugo ostati u ljudima dok se generacijama potpuno ne iskorijene sve te patološke pojave - manija proganjanja, strah od otkrivanja previše informacija, ljubomorno čuvanje onoga što se zna.

Ima tu više razina, što se tiče upravljanja informacijama. Dostupnost informacija postala je globalna - iako je autorizacija drugo pitanje - i više nema opravdanja za to da nam neka informacija nije bila dostupna. No priopćiti informaciju drugoj osobi zasebna je kategorija, to je međuljudska komunikacija. Umjesto da ti kažem, upućujem te 'Imaš na mreži' ili 'Zguglaj pa ćeš saznati'. zar bi se međuljudska komunikacija trebala svesti na upute takve vrste? Ako da, tehnologija nas je unazadila a ne unaprijedila.

S druge strane, pretjerano konzervativni stav prema revolucionarnim promjenama koju je donio internet stvara infnatilno očekivanje da ćen informacija koju trebamo biti sevirana na pladnju, uz crveni tepih i zvuke trublji te neizostavno obasipanje ružinim laticama. Možda se tome i možemo nadati od voljene osobe, ali u svakodnevnoj komunikaciji valja se prilagoditi općoj dostupnosti informacija, očekivanjima okoline da proaktivno posegnemo za izvorom istih a ne da čekamo da 'nas se informira' i najvažnije preuzeti odgovornost za vlastitu (ne)informiranost

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.