srijeda, 27.10.2010.

Narukvica lanac

Evo narukvice napravljene od karika u peyote šavu. Korištene perlice 3mm - ivory i krem sjajne.
Podsjeća me na trenutno na situaciju u životu u kojoj se osjećam sputana, ali nadam se da ću i te lance brzo raskinuti. Nije <3 bez brige, za sada je to za 10 :)

- 21:42 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.10.2010.

Službeno su mi zagubili perlice u pošti.
Ali kakva bi ja to nakitilica bila da nemam zalihe? Evo fotografije jučer napravljene ogrlice, choker, srebrne perle 3mm i sjajne crvene 4 mm. Rasipale su mi se po sobi oko 3 puta. Tražile su se rukama, očima, na koljenima, s metlom i sličnim pomagalima... Razmišljam što bi danas mogla, ostali su mi još herringbone i wave stitch za naučiti, pa ću znati sve osnovne. Skinula sam odlične zbornike radova Creative beading vol 1,2,3 i 4. Kakve kreacije unutra, za ne povjerovati. Možda ću jednog dana i ja znati takve stvari perlati :)
Idem malo pogledati te knjige pa pogledati po kutijicama. Fotografija tog nečeg što će ispasti - uskoro!

- 16:06 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.10.2010.

Suho srebro

Za ovu narukvicu kombinirala sam perlice 3 različite veličine i boje - srebrna transparentna, srebrna mat i ljubičasta transparentna. Ovo je za sada meni najljepši komad nakita koji sam napravila i jako sam zadovoljna, pa se u popodnevnim satima bacam na izradu pripadajući ogrlice - u istim bojama, ali malo uža. Šav koji sam koristila je peyote.
Evo fotografije:



- 12:30 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Pletenje...

Još uvijek čekam da mi stignu perlice :( U kraćenju vremena, odlučila sam isprobati neke od motiva pletenja s preostalim perlicama od 3mm u crveno-crnoj kombinaciji. Ono što mogu reći je da su prevelike za ovaj šav, te jedva čekam da isprobam s onima od 2,6 mm. Cijeli šav trebao bi biti više zategnuti. No, evo, pribrojavam još jedan koji znam, pa kad mi se smiluju tete i stričeki u pošti i napokon mi dostave paket, neće mi biti kraja :)
Ovo će biti narukvica.


- 12:23 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.10.2010.

I pripadajuća narukvica

Evo, jučer sam napravila i pripadajuću narukvicu. U isčekivanju sam nove i velike pošiljke perlica - naručila sam ih iz Zagreba prije 6 dana, već su trebale stići.
Jučer navečer započela sam neki novi šav ogrlice, kombinacija je crno-crvena od perlica 3mm, pa ćemo uskoro vidjeti kako i to izgleda.
Danas sam nekak jako dobro raspoložena, moglo bi se perlati do kasno u noć :)


- 17:13 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 19.10.2010.

Spiral rope ogrlica

Evo još jednog oblika kojeg sam svladala - spiral rope. A kad pomislim da prije 3 tjedna nisam znala apsolutno ništa...
Toliko časopisa, toliko knjiga, toliko tutoriala, toliko perlica...a tako malo vremena :)
Ovu obuzetost perlanjem lako mogu usporediti sa bilo čime u mom životu - jednostavno mi nije nikad dosta. Kako trenutno na poslu nemam entuzijazma kao što sam imala, u ovoj fazi vjerovatno pokušavam ovime to nadoknaditi. Trebam izazove da bi mogla normalno funkcionirati, dosada me ubija. Jednostavno, rezultati su moja opsesija. A pogotovo ako su prekrasni kao ova ogrlica. Na slici se boje ne prikazuju vjerno, perlice su srebrne i crne, veličina 3 mm.

- 22:41 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.10.2010.

Kesten pire

Nije jestivo, ali je svakako u jesenskim bojama :) Tubular peyote dio sam isplela prvi i sadrži 900 perlica. Onda sam shvatila da ću plesti cijeli tjedan ako je želim završiti, pa sam taj dio iskoristila kao centralni privjesak.
Vrijeme potrebno za izradu? Sitnica od cca 7 sati :) Nisam baš oduševljena, drugi put će ispasti bolje.
problem je u tome što sam jako entuzijastična i htjela bih sve odmah napraviti i naučiti, a perlanje traje jako jako dugo, puno više nego što bi pomislili dok vidite neki komad nakita. Evo fotografija.


Detalj


- 22:55 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.10.2010.

Prva peyote narukvica

Moram priznati da me peyote namučio. I igla mi je pukla od muke :) Nikako završiti. I onda sam ostavila taj projekt (fotografija je u jednom od prijašnjih postova) i krenula raditi s perlicama od 3mm. Preporod!
Napravila sam narukvicu u nekih 2 sata, a zatim je dodatno obrubila perlicama od 2mm - crnom i bijelom spiralno. Za to mi je trebalo dodatnih sat vremena. A onda - završetak. Vjerujem da će mi svaki slijedeći komad nakita ići brže i bolje, ali u ovom trenutku, dok radim prvi i dok moram smisliti koji bi najbolji bio završetak i raditi metodom pokušaja-pogreške - prilično je teško i jako dugo traje.
Ali rezultatom sam i više nego zadovoljna. Prezadovoljna! :) Odmah sam naučila i tubular peyote pa izrađujem ogrlicu jesenskih boja. U međuvremenu dok isčekujem veeliku dostavu Rochailles perlica, perlam i perlam do besvjesti. Živjelo učenje :)

Evo narukvice:


Detalj obruba i kopče:


- 18:39 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 13.10.2010.

Nabava. Gdje nabavljati perlice?

Jučer sam nabavila veću količinu perlica. Tek kad sam došla doma i izvadila ih, primjetila sam da su sve osim 2 paketića roza perli same jesenske boje :) Međutim, nisam bila skroz zadovoljna. Potegla sam povratno 300 km da ih kupim jer želim vidjeti što kupujem, a ne naručivati online, a kad ono...Nisam stigla u sve dućane koje sam zamislila već samo u jedan. Nemaju označenu veličinu na perlicama, nemaju Toho, nemaju igle, nemaju konce.... baš sam bila razočarana. Kupila sam dio, a ostatak odlučila naručiti online. Međutim, perle s kojima sam najzadovoljnija su Rocailles od Marianne hobby (koje naravno nisam našla), do sada sam samo u njih naišla na perle veličine 2,6 koje su se pokazale idealne za gotovo sve - ni premale, ni prevelike. Da ne spominjem izbor koji imaju, da ti pamet stane. Nažalost, po njih bi trebalo opet otići u inozemstvo...
Sjećam se da je i u mom gradu nekad bilo nekoliko dućana koji su prodavali repromaterijal, a sada ništa. Pa nije valjda da vas više nema toliko, perloljupci?


- 08:38 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

Moj prvi peyote

Počela sam raditi peyote. Perlice 1,9 mm i silikonski konac 0,15. Ide mi sporo za prvi put, možda sam trebala početi s većim perlicama, ali za sada sam zadovoljna. Dodir "tkanine" pod rukom je neopisiv, ali ono što mi za sada stvara problem (osim sitnih perli) je nejednakost perli. Nisu jednake veličine i to se vidi. Sad, to možda daje ogrlici dodatnu draž, ali definitivno moram kupiti Toho perlice koje jesu skuplje, ali su sve jednake. Barem za neke radove kad mi stvarno treba precizno jednaka veličina perlica. Ovaj peyote bi trebala biti ogrlica s okruglim džepićom za skrivanje kopče, a da li će mi uspjeti, vidjeti ćemo :)


- 08:29 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.10.2010.

Pahuljice...

Surfajući sam naišla na forum Radionica Snova na kojoj se možete družiti s ostalim perloljupcima, ali i onima koji vole drugačije rukotvorine. Nisam se još stigla priključiti, ali sam našla brdo novih tutoriala. Jedan koji mi se posebno dopao bila je ogrlica od perlica - pahuljica. Krenula sam s namjerom da je izradim, no u procesu sam zaokrenula u svoju stranu tako da su ispali više cvijetići. Izradila sam je u bijeloj kombinaciji sa glavnom pahuljicom u sredini koja je bila veća. Nakon kratkog promatranja odlučila sam je rasplesti i napraviti je malo drugačije. Na kraju ispadne što sam zamislila, ali potrošim puno puno više vremena. U novu glavnu pahuljicu koja je manja od prethodne, ali sadržava više kristalnih perli dodala sam staklenu roza kuglicu koja je podigla cijelu kombinaciju, a i u svaku sporednu pahuljicu uplela sam malu roza perlicu od 2mm. Drago mi je što sam našla motiv u kojem mogu iskoristiti i veće perlice, budući da ih imam dosta, a ne znam ih u što utrošiti.
Razlog tome je sad već pomalo što nemam ostalih boja - sve sam potrošila. Sutra idem u nabavu, pa ludilo opet kreće ispočetka :)


- 17:36 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Pletenje žicom

Kako većinu nakita izrađujem sa najlonskim koncem, trebam vježbati i pletenje žicom - budući da ima puno motiva nakita koje želim isprobati izraditi na takav način. Nakit ispleten žicom je čvršći, no to ponekad i nije prednost. Ja volim da ogrlice lijepo padaju uz vrat, no za neke stvari žica je definitivno numero uno.
Za početak sam krenula stvarno s malim projektima. Jabuka. Jao kako me ta jadna jabuka namučila. Izrađivala sam je 1,5 sata i izradila ukupno 4 dok nisam napravila jednu s kojom sam bila zadovoljna. Ispala je crvena i uredna, baš kako treba:) Kasnije sam izradila još jednu roza.
Kada sam svladala tutoriale (početak, kraj, dodavanje žice isl) izradila sam još i vilin konjica, mišića, djevojčicu, bocu, cvijet i ribicu. Sad ide puno bolje. Mislim da ću neke od napravljenih iskoristiti za brošiće.
Motive sam našla u knjizi "Glass Bead Artistry".

- 17:20 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjenčanja i vile

Posljednjih nekoliko ogrlica podsjećaju me na vile i vjenčanja jer su mahom napravljene od srebrnih perla s biserima. Nažalost, nijedna od prijateljica mi se ne udaje pa da ih imam kome pokloniti :)
Prva ogrlica napravljena je od srebrnih štapića, srebrnih perlica 2mm i umjetnih bisera. Motiv me inspirirao jednom slikom iz knjige "Jewelry & Beading Designs For Dummies".


Druga ogrlica napravljena je od istog materijala, međutim drugog motiva. Ogrlicom dominira privjesak u obliku ljestva s biserima. Primjetila sam da većinom izrađujem ogrlice, a da nisam napravila ni jedan lančić (dulja ogrlica). Sviđa mi se kad se ogrlica smjesti u dio vratnih kosti, točno kamo pripada uz majicu s dekolteom. S vremenom će valjda i to doći na red, valjda kad malo zahladi budući da ću takav nakit nositi na zatvoreniju odjeću.


- 17:11 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Pletena zlatno-ljubičasta kombinacija

Ovu ogrlicu sam već tri puta prerađivala, a čini mi se da ću i četvrti put. Prvi put sam učila uzorak, drugi put ponestalo mi je žice, treći put sam je stavila na tanju srebrnu žicu. Ili ću ovu preraditi tako da je cijela s opletenim uzorkom, ili ću napraviti novu. Ova je napravljena od srebrnih perlica 2mm, prozirno-zlatnih perlica 4,5 mm te plastičnih ljubičastih perlica. Opletena je tankom srebrnom žicom. To mi je prva ogrlica koju sam napravila s nekim pletenim uzorkom.
Zadovoljna sam, mada je ova fotografija prilično loša sretan



- 17:03 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

Helix stitch ogrlica

Nakon što sam provela neko vrijeme pregledavajući tutoriale za izradu nakita, odlučila sam krenuti s jednim zahtjevnijim projektom (bar za mene početnicu). Jako mi se sviđaju okrugle ogrlice, pa sam probala izraditi African Helix stitch. Nije mi uspjelo. Uf, lakše je kada imate nekoga da vam pokaže... Uspjelo je iz čini mi se četvrtog pokušaja i to u crno - crvenoj kombinaciji. Na fotografiji se boje ne vide baš kakve su zapravo, crne perle su 2,5 mm, podsjećaju me na bobice kupina, a crvene su boje vatre s odsjajem. Pletem s najlon koncem 0,15mm. Ne puca i ne vidi se, jako sam zadovoljna. Za izradu cijele ogrlice trebalo mi je nekoliko dana po par sati. Potrebno je jako puno vremena i truda. Sada mi je jasno zašto su rukotvorine obično tako skupe. Pa, s pravom su!
Ovo je moja prva ogrlica "novijeg doba".


Ovu sam napravila tjedan dana kasnije na putu u Finskoj. U slobodno vrijeme, obično navečer, polako sam plela perlice i veselila se napredovanju ogrlice, dok su moje cimerice ludo udarale po laptopima. Gledala sam ih i mislila - takva sam i ja bila do nedavno, radila cijele dane, nosila laptop svuda sa sobom i radila gdje bih god stigla. Onda sam shvatila da nikad neću imati vremena za hobby ukoliko ga sama ne stvorim. Istina, priznajem da mi ovo "perlanje", kako to moj dečko naziva, oduzima više vremena nego sam očekivala, ali vjerujem da će se i to s vremenom korigirati.
Blago roza - biserno bijela kombinacija. Podsjeća me na vjenčanja...



- 16:28 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Perlica u zemlji čudesa

Dragi i drage, dobrodošli svi :)
Kao što sam i napisala u opisu, u ovom blogu pokušati ću pratiti svoj napredak u izradi nakita od perlica. Prije oko 6 godina počela sam izrađivati nakit od fima i perlica. Bio je to skroz običan nakit i nije mi uspjevao kao što sam željela. Jako me frustriralo što imam dobre ideje, ali nikako ih nisam mogla provesti u djelo uredno i lijepo kao što sam zamislila. Iz tog doma ostalo mi je puno perlica, ali čekale su bolje vrijeme. Prije 2 godine kada sam pohađala Montessori specijalizaciju izradila sam cijeli matematički sustav za brojenje, dijeljenje...od perlica. Marija Montessori bila je jedna pametna žena koja je izradivši tu vježbu omogućila mnogoj djeci da shvate matematiku, uključujući i mene s kojih dvadesetak godina zakašnjenja, no ova vježba vratila je perlice u moj život. Ideja o izradi nakita opet je mirovala neko vrijeme, kad sam za svoju sestru, koja je bila i ostala najveća obožavateljica mog jednostavnog nakita, napravila nekoliko ogrlica. Kako u mom gradu nema dobre ponude, samo u jednoj knjižari nekoliko bezobrazno skupih paketića perli, kao naručen je došao šoping u Mariboru gdje sam već na izlasku iz šoping centra vidjela hobby dućan. Joooj :D Iako sam se osjećala kao da sam u nekoj zemlji čudesa, okružena svim tim perlicama, vraćala se dvaput u dućan kupiti sve što mi treba, mom dečku je vjerojatno već onda pao mrak na oči jer je znao što ga čeka :)
Od tad sam doslovno opsjednuta perlicama, po cijele dane izrađujem nakit i sanjam tutoriale, dok je on za to vrijeme prilično zapostavljen. Čini mi se da mi ide sve bolje, a to ćete moći vidjeti i prema fotografijama mog nakita.
Volim jednostavne ogrlice, ali sve sam više fascinirana što sve se da napraviti od tih malih perli.

Jedna od mojih prvih ogrlica, perlice i fimo masa, izrađena prije cca 6 godina:


Prva ogrlica od ove godine - prije prvog šopinga. Srce je sa strane. Moja omiljena.


Moj pribor za izradu nakita











- 15:45 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2011 (1)
Prosinac 2010 (3)
Studeni 2010 (21)
Listopad 2010 (16)
Komentari On/Off

Ovo su moji počeci u izradi nakita i nadajmo se praćenje napretka:)
amarenawagner(a)gmail.com