Vijesti

srijeda, 07.03.2012.

Stomatolozi naplaćuju i usluge koje su besplatne

'Nedavno sam bio kod stomatologa koji ima ugovor s HZZO-om, izmijenio mi je plombu na kutnjaku i stavio pri tome bijeli ispun. Nakon zahvata rečeno mi je da se to plaća i tako sam platio 150 kuna, ali račun nisam dobio, iako sam ga tražio', potužio se jedan pacijent.

Pacijentu je stomatolog objasnio kako je dobro i prošao jer je takva plomba navodno skupa. I neki su roditelji prijavili da su im stomatolozi naplatili bijele ispune za djecu, iako su oni za sve zube do 18. godine života besplatni. Roditeljima su stomatolozi naplaćivali ispune uz objašnjenje kako se radi o kvalitetnijem materijalu koji HZZO ne financira. Pojedincima je naplaćivano i čišćenje kamenca, iako bi ta usluga osiguranicima HZZO-a trebala biti besplatna dvaput godišnje.

To su tek neke od pritužbi građana na račun rada ugovornih ordinacija primarne zdravstvene zaštite, koju je primila Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata. Predsjednica Udruge dr. Đula Rušinović-Sunara objašnjava kako su u toj priči prisutna dva problema - to što se građanima često naplaćuju usluge koje bi trebalo pokrivati njihovo zdravstveno osiguranje, kao i što pri tome ne dobiju račun.

Proračun gubi 200 do 250 milijuna kuna godišnje?

"Od HZZO-a sam dobila informaciju kako u državi ima oko 2.800 ugovornih stomatoloških i ginekoloških ordinacija, a sigurno je da najmanje deset pacijenata dnevno iziđe iz neke od njih bez računa. Ako se uzme u obzir da je svaki pacijent za uslugu platio najmanje 100 kuna, dobije se iznos od minimalno 2,8 milijuna kuna dnevno naplaćenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez izdanih računa", izračunala je dr. Rušinović-Sunara. Tako, kaže, državni proračun gubi godišnje 200 do 250 milijuna kuna, prenosi Slobodna Dalmacija.

I dok ona smatra kako HZZO prešutno pušta ugovorne liječnike da protupravno naplaćuju neke usluge, jer su svjesni kako je novac koji im mjesečno plaćaju po upisanom pacijentu premalen, iz te ustanove kažu kako su tvrdnje udruge proizvoljne. "Ističemo da HZZO provodi nadzor i kontrolu ugovornih obveza između HZZO-a i ugovornih ustanova, te nadzor izdanih računa ugovornih zdravstvenih ustanova", kažu iz HZZO-a.

Na što sve imate pravo

Da vas ipak ne bi prevarilo i kod liječnika koji ima ugovor s HZZO-om, ovo su sve usluge koje pokriva zdravstveno osiguranje. Dakle, djeca mlađa od 18 godina imaju pravo na potpunu stomatološku zdravstvenu zaštitu, uključujući bijele plombe na svim zubima, jedan mobilni ortodontski aparat po čeljusti godišnje, te jedan fiksni po čeljusti do 18. godine života.

Odrasli imaju pravo na bijele plombe do sjekutića, a na kutnim zubima amalgamske ispune, liječenje i vađenje zubi, uz anesteziju, čišćenje kamenca dva puta godišnje, mobilnu protetiku, odnosno metalnu i akrilnu protezu, uz eventualno dvije krunice na zubima koji nose kvačicu proteze. Ta je protetika besplatna za osobe s dopunskim zdravstvenim osiguranjem, dok ostali građani u dobi od 18 do 70 godina snose 50 posto troškova, a stariji od 70 godina moraju platiti 25 posto.

Danas.hr

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #