Vijesti

srijeda, 07.03.2012.

Porezna zove 500 bogataša da objasne prihode

Porezna uprava pozvat će uskoro petstotinjak građana Hrvatske kako bi objasnili velike nesrazmjere između vrijednosti svoje imovine i prihoda koje su prijavili posljednjih godina i na koje su platili poreze. Na takav potez u Ministarstvu financija odlučili su se nakon prvih kontrola preko OIB-a.

Odgovara li nečija imovina prihodima koje je prijavio u svojoj kartici, Porezna uprava može provjeravati u svakom trenutku zahvaljujući OIB-u i pitanje je zašto se to dosad nije činilo.

"Nesrazmjer je vidljiv iz aviona, pa je nejasno zašto se to dosad nije provjeravalo. Ne može netko godinama prijavljivati mjesečni prihod u visini prosječne plaće i u tih nekoliko godina steći imovinu vrijednu milijune kuna ili čak milijune eura, od skupih stanova i jahti do apartmana i automobila", kaže sugovornik Novog lista.

Građani koji su tako "sposobni" dobit će priliku poreznicima objasniti kako su stekli imovinu, odnosno što je izvor prihoda kojima su priskrbili bogatstvo u nekretninama i pokretninama. Ukoliko se pokaže da su do te imovine došli zahvaljujući prikrivanju prihoda, porezna uprava može ponovno procijeniti njihov prihod i obračunati im porez koji moraju platiti.

No, obzirom na zastaru poreznici će to moći učiniti samo za razdoblje od 2009. godine do danas.

Zapinje u gruntovnici

Dobro upućeni ističu da je uvođenje OIB-a i povezivanje podataka o tome kakve vrijednosne papire, pokretnine i nekretnine imaju građani omogućilo provjeru, te da još uvijek dijelom zapinje na nekreninama jer gruntovnica nema uređene podatke koji odgovaraju stanju na terenu.

No, bez obzira na stanje u gruntovnici i muke s upisom stanova i kuća, moguće je, napominju izvori, provjeriti kako je netko stekao određenu nekretninu i je li u trenutku kupnje imao prijavljene prihode koji mu tu omogućuju i to zahvaljujući podacima o plaćanju poreza na nekretnine.

51 milijun kuna neplaćenih poreza

Hrvatska u posljednjih 12 godina ima 51 milijardu kuna nenaplaćenih poreza i doprinosa s pripadajućim kamatama, od čega prema procjenama ministra financija Slavka Linića neće biti moguće naplatiti barem 25 milijardi.

Jedan od načina borbe protiv neplatiša kojih među građanima, tvrtkama i obrtnicima ima 1,7 milijuna je i najavljena objava dužnika. Vlada će najvjerojatnije već u četvrtak predložiti izmjene Poreznog zakona kako bi se imena dužnika mogla objaviti, ali će se odrediti i iznos duga za objavu.

Danas.hr

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #