Vijesti

utorak, 06.03.2012.

Ministar otkrio plan s kojim će srediti Zdravka Mamića

'Nikada nisam spomenuo Dinamo, govorio sam o nekim ljudima koji su u upravi Dinama i HNS-a. A njihovo sudjelovanje u radu tih institucija nije u skladu sa Zakonom. Nitko tko je u rodbinskim vezama s nekim tko ima menadžersku agenciju ne može raditi u upravama klubova ili saveza i to će se promijeniti dolaskom sportske inspekcije', izjavio je ministar Željko Jovanović koji je sudjelovao na splitskoj tribini 'Politika u sportu'.

Dolazak Željka Jovanovića u Split, na tribinu Splitskog kluba olimpijaca 'Politika u sportu', izazvao je veliki interes. Okupio se gotovo cijeli sportski Split, nedostajalo je mjesta u dvorani Hrvatske gospodarske komore.

Jovanović, kao prvi ministar nove Vlade, koji je došao u Split ne jednu tribinu, dočekan je velikim pljeskom. Riječi dobrodošlice izrekli su Željko Jerkov i Renco Posinković, slavni splitski sportaši, a sudionici tribine, uz Jovanovića, bili su doministar Petar Skansi, dogradonačelnica Splita Anđelka Visković, te županijski pročelnik Zdravko Omrčen.

Ministar je pojasnio zbog čega se odlučio na dolazak u Split.

"Nije slučajno što smo došli u Split. Broj sportaša koje je Split dao Hrvatskoj zaslužuje da krenemo baš odavde. Politika i sport uvijek su bili povezani. Politika Vlade prema sportu kreirana je prema prijedlozima kluba olimpijaca. Skansi, Barać, Rudić, Načinović, Primorac, Ančić, Ljubičić, Naglić, to je bila jezgra koja mi je pomogla da shvatim da je sport zapostavljen, s njima sam se sastao u Rijeci. A kada smo Skansi i ja došli u Ministarstvo bili smo šokirani situacijom, sportom se u ministarstvu nitko nije bavio. Zadatak sportske inspekcije bit će da prođe sve sportove, klubove, krenut ćemo po abecedi i prvi zadatak je utvrditi radi li se po Zakonu o sportu, koji će doživjeti promjene. Sport želimo očistiti od minorne skupine pojedinaca, koja jako dobro živi od sporta nauštrb pravih sportaša."

Ministar je ponovio da je oformio radne skupine za izradu nacionalne strategije sporta, te da pritom nije bitna stranačka pripadnost, jer je na čelu Nacionalnog vijeća za sport Danira Nakić, koja je iz HDZ-a.

"Nacionalnu strategiju provodit će Nacionalno vijeće za sport", kazao je Jovanović.

U javnosti ga se najčešće vidi kao velikog protivnika Vlatka Markovića i društva iz HNS-a, ponekad izgleda kao da se bavi samo nogometom.

"Neki koji me ne vole kažu da se ponašam kao ministar nogometa na rubu znanosti. Ponekad moji istupi izgledaju kao da se bavim samo nogometom, čak premijer Milanović dobiva pisma građana da kaže onom svom ministru da više pažnje posveti školi, a ne nogometu. Uvjeren sam baš zbog burnih reakcija da sam na dobrom putu, veliki sam optimist. Što je više pritisaka, gnjevnih reakcija, sve sam uvjereniji da sam na dobrom putu", rekao je Jovanović.

Kvalitetna rasprava teško se razvijala, većina govornika htjela se ulagivati ministru, a gotovo svi su napominjali kako ih smeta što klubovi u Zagrebu nemaju problema oko sponzoriranja. Jovanović je sve pristojno saslušao.

"Novac iz državnih tvrtki više se neće dijeliti po tome tko je kome bliži, već će glavni biti kriteriji. Apsurdna je priča, primjerice, da Zagreb dobiva novce, a Cedevita ne", kazao je Jovanović.

Skansi je govorio o košarkaškom i nogometnom savezu, koje je netko nazvao privatnima.

"Ne radi se o privatnim savezima, već o nekvalitetno vođenim savezima. Košarkaški financijski funkcionira zadovoljavajuće, treba odati priznanje da je uspio opstati u ovoj situaciji. S drugu stranu košarka nas već godinama razočarava, odgovornost je na vodstvu saveza. Što se tiče nogometa, ministar je u posljednje vrijeme postao jedna od popularnijih osoba, jer ukazuje na problematiku. Imali smo sastanak na kojem im je jasno rečeno da se očekuje akcijski plan, klubovi su na rubu padanja u stečaj. S njihove strane bila je kamilica, a mi smo im rekli, ako mislite da je to, to, odstupite. Roleta je pala, komunikacija između HNS-a i Ministarstva je na nivou poruka preko novina. Ministarstvo nema ingerenciju smjenjivanja, već poziva na odgovornost", rekao je Skansi, a Jovanović je dodao:

"Nismo Skansi i ja pozvali HNS da nam se ispovijeda, oni su tražili sastanak s nama. Rekli smo im da u članku 12. njihovog statusa odgovorni za stanje i da se po svom statutu moraju javiti Skupštini s akcijskim planom. Mandate nedaju Jovanoviću i Skansiju, nego svojoj Skupštini. Nećemo mi birati izbornika, ni predsjednika HNS-a. Nema u ovom slučaju nikakvog pritiska politike. U ovom trenutku po Zakonu o sportu neki ljudi ne bi mogli biti ni u nogometnom, ni u košarkaškom savezu. I dok nema sportske inspekcije oni će mirno sjediti tamo, ali to mogu do 30. lipnja, nakon toga više neće moći", kaže Jovanović.

Zadovoljan je Jovanović bio splitskim posjetom. Još je odlučniji da ide dalje.

"Provodit ćemo rezove, odlučni smo, želimo da najbolji budu vrednovani", rekao je Jovanović.

"Nikada nisam spomenuo Dinamo, govorio sam o nekim ljudima koji su u upravi Dinama i HNS-a. A njihovo sudjelovanje u radu tih institucija nije u skladu sa Zakonom. Nitko tko je u rodbinskim vezama s nekim tko ima menadžersku agenciju ne može raditi u upravama klubova ili saveza i to će se promijeniti dolaskom sportske inspekcije", kaže Jovanović.

Aludirate na Zdravka Mamića.

"Nema potrebe govoriti o imenima. Svi znamo tko u hrvatskoj kreira nogometnu strategiju i pritom krši zakon", rekao je Jovanović.

Sportski.net

- 20:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #