Vijesti

utorak, 06.03.2012.

Policija udarila na bicikliste, a sezona nije ni počela!

S toplim vremenom, te pomahnitalim cijenama benzina i javnog prijevoza, biciklistička sezona počinje ranije i žešće no prijašnjih godina. Shvatili su to i policajci, koji su u ponedjeljak za bicikliste u Zagrebu pripremili 'zasjedu'.

Astronomske cijene goriva koje će sutra opet postaviti nove rekorde, kao i dodatna poskupljenja cijena javnog prijevoza u Zagrebu, neki su od razloga zbog kojih su građani masovno posegnuli za biciklima, naročito sad kad je zimi napokon kraj.

No, da počinje sezona 'pedaliranja' shvatili su i u policiji, što dokazuje i današnji primjer iz Novog Zagreba, u kojem su policajci postavili 'zasjedu' preko puta HAK-ove zgrade na Aveniji Dubrovnik i kažnjavali sve bicikliste koje su mogli.

Podsjetimo, već smo pisali da su zakoni koje provodi policija dobrim dijelom uistinu smiješni, u usporedbi sa stvarnim stanjem na terenu. Tako primjerice od Novog Zagreba do centra grada prosječan biciklist, koji poštuje zakone, mora sići najmanje 10 puta s bicikla i propješačiti oko dva kilometra na dionici od ukupno pet kilometara.

Razlog tome je što je zabranjena vožnja biciklom izvan označenih staza, a poznato je da biciklističke staze u Zagrebu najčešće počinju i završavaju nasred ulica i pločnika.

O terasama kafića, parkiranim automobilima i drveću koje 'niče' nasred staza za bicikliste ne treba niti govoriti. Zbog današnje policijske akcije u Novom Zagrebu, već se na Facebooku spominju i dogovaraju prosvjedi biciklista, a obzirom na trenutno stanje – i ne preostaje im ništa drugo.

Danas.hr

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #