Vijesti

nedjelja, 04.03.2012.

Radila 14 poslova u 2,5 god., evo koliko se plaćaju

Da završeni fakultet nije jamstvo za dobivanje posla, zorno dokazuje priča 31-godišnje Ane-Marije E., koja je kao diplomirana inženjerka agronomije u posljednje dvije i pol godine otkad je nezaposlena, odradila ukupno 14 različitih poslića.

"Godinu i pol nakon diplome uspjela sam dobiti posao u struci preko natječaja. Odradila sam pripravnički staž i nakon toga mi je zadovoljni poslodavac produljio ugovor. A onda je došla kriza, plaća u bonovima, opseg posla svaki je dan padao", ispričala je Ana-Marije E., Osječanka sa zagrebačkom adresom, za Večernji list.

No, nije gubila vrijeme, te je uz preporuku prijatelja i preko agencije za posredovanje u zapošljavanju počela čuvati djecu, među njima i dijete s Dawnovim sindromom. Nakon što je zbog viroze odležala 10 dana, obitelj joj je našla zamjenu, pa je pronašla drugi poslić. Radila je potom kao prodavačica u kiosku, zatim je čistila i glačala, čistila urede, prevodila i unosila podatke za turističke aplikacije na mobitelima, potom je sastavljala igračke, putovala je iz Zagreba u Križevce sezonski okopavati kupus i brati jabuke, pomagala u inventuri u knjižari i prezentacijama u dućanima, dijelila je letke, radila je telefonske ankete i sudjelovala u izbornom povjerenstvu.

Evo koliku je plaću dobivala za poslove koje je obavljala:

Prodavanje u kiosku - Plaća je 2.500 kn na mjesec plus bonus za veći promet, ali minus je što prodavač mora platiti troškove ukradene robe.

Čuvanje djece - Plaća se od 900 do 4.000 kuna, ovisno o standardu obitelji, gradu, dodatnim poslovima. Za sat čuvanja dobiva se od 25 do 35 kuna, a iznos se penje sbrojem djece i noćnim čuvanjem.

Čišćenje i pospremanje - Plaća se od 20 do 25 kuna po satu preko oglasa, a veća se cijena postiže preko preporuke, od 40 do 50 kuna.

Čišćenje u tvrtkama - Cijena je obično 50 kuna po satu.

Glačanje - Plaća se od 40 do 50 kuna po satu.

Sklapanje igračaka - Za izdavačku kuću slagala je puzle u gotove oblike; cijena je bila kuna po složenom komadu, zaradila je ukupno od 500 do 600 kuna.

Okopavanje kupusa ili branje jabuka - Taj sezonski posao plaćao se 12 kuna po satu.

Pomoć u inventuri - Bilo je dobro plaćeno jer su je preporučili prijatelji, ali ne sjeća se plaće.

Prezentacije proizvoda u dućanima - Ne sjeća se cijene.

Dijeljenje letaka - Plaća 20 kuna po satu.

Anketiranje za izbore - Za osam sati anketiranja od vrata do vrata dobila bi 250 kuna.

Izborna komisija - Za rad u Izbornoj komisiji na dan izbora plaća je jedinstvena – 350 kuna.

Danas.hr

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #