Vijesti

srijeda, 29.02.2012.

Spriječite Google da sazna i koristi vaše tajne

Ostala su još dva dana do promjena uvjeta korištenja i postavki privatnosti koje Googleu omogućuju da prikuplja, sprema i koristi vaše podatke. Korisnici koji su letimično pročitali što Google mijenja u svojim uvjetima korištenja sad imaju posljednju šansu 'nasamariti' tu kompaniju.
Naime, na stranici Digital Journal korisnicima je objašnjeno kako mogu izbrisati svoju povijest surfanja preko Googlea te tako sakriti sve potencijalno štetne informacije ili jednostavno uskratiti Googleu da preko njih prikupi podatke o vama. Tech News Daily ranije je objasnio kako će Google razmjenjivati podatke između svojih različitih servisa, dakle podatke o tome koje ste stranice posjećivali, upite u tražilicu, pretrage na YouTubeu, vašu trenutačnu lokaciju i sl.

Google je i do sada čuvao neke od ovih informacija kako bi prilagodio svoju pretragu stranicama koje korisnik najčešće posjećuje. No, nakon što izmijenjene postavke stupe na snagu, nećete ih moći promijeniti bez da ugasite svoj Google račun. I američka fondacija Electronic Frontier Foundation upozorila je prošlog tjedna da podaci koje bi Google skupljao mogu otkriti i osjetljive informacije, poput vaših zdravstvenih problema ili seksualne orijentacije, pa svima savjetuju da zbog toga izbrišu svoju povijest surfanja.

Koraci su sljedeći:
1. Idite na Google i ulogirajte se na svoj račun

2. Pokrenite padajući meni ispod svog imena u gornjem desnom uglu

3. Kliknite na Account settings

4. U dijelu 'usluge' (Services) imate opciju 'idi u web povijest' (Go to Web History)

5. Pritisnite 'ukloni svu web povijest' (Remove all Web History)

Nakon toga će se pojaviti obavijest 'Web povijest je pauzirana' (Web History is paused), što će spriječiti Google da spaja stranice koje posjećujete s vašim online računima na Googleu ili YouTubeu.

Net.hr

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #