Recepti
1
Da ne bude da sam rekao pa porekao, slijede dva recepta, za dva jela sa dvije prethodne slike. Prvo za jelo sa tjesteninom i paprikom. Dakle, posebno se skuha tjestenina, posebno paprika. U serpu sa vodom, omjer koji ja koristim za dvoje ljudi je dva i po decilitra vode i onda pet 'saka' tjestenine stavite u vodu koja je provrila i u koju ste na samom pocetku stavili malenu kasikicu soli i isto toliko putera. Kada ste ubacili tjesteninu, nju mozete izabrati po sopstvenom izboru, onda nakon minutu-dvije dodate paradajza iz tetrapaka, 100-125 ml ce biti sasvim dovoljno na gornju mjeru. Te na vrhu noza sasvim malo curry dodate i sve promijesate. Pazite da ne prekuhate tjesteninu, sto je najcesci slucaj u BiH.. Nazalost. Obratite paznju da ce voda uvriti i da je predkraj potrebno cesce promijesati tjesteninu da ne bi doslo do nepotrebnog lijepljenja iste za rubove serpe. Paralelno u tavu stavite papriku, koju ste prije toga izrezali na manje komade. Ja sam koristio trobojne paprike: zelenu, zutu i crvenu, no mozete staviti i klasicnu zutu, 'hercegovacku' papriku. Pored istih uzmete jedan paradajz, prepolovite ga i stavite u tavu. Ne sekirajte se za koru, ona ce se zahvaljujuci toploti lakse poslije skinuti i iz tave izvaditi. Kada su paprike napola pripremljene, na 'vatri' srednje jacine dodate malo currya, malo ruzmarina, malo vlasca i stavite jedan ljuti feferon koji drvenom kasikom mozete direktno u tavi izgnjeciti. U ovaj recept ne ide vegeta. Kada paprike pocnu meksati dodate kasiku jogurta ili vrhnja, sta vec imate i stavite u tavu i sve promijesate. Nakon minutu sklonite sa vatre i servirate zajedno sa tjesteninom. 2 Jelo broj dva, danas postavljeno: izrezite paprike u boji na jos uze komadice u odnosu na prethodni recept, prepolovite paradajz i sve stavite u tavu. No prije svega uzmite par krompira koje cete izrezati na snite i u tavi lagano preprziti, pazite da vam 'vatra' nije jaka, tada ce krompirici izgoriti. Iste samo malo posolite, kada su vec napola gotovi dodate izrezane komadice paprike i koju minutu poslije jedan prepolovljeni paradajz. Dodate malo ruzmarina i jedan feferon. Ovdje ne ide curry, ne ide ni vegeta, samo sol. Jer vegeta, pokvari okus, napravi ga previse uniformnim. Kada je sve gotovo dodate komadice sira koje ste prethodno pripremili i nakon 20-tak sekundi sklonite sa .vatre'. Prijatno. |
| < | prosinac, 2006 | > | ||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | ||||
| 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
| 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
| 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
| 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv