Prvi interaktivni blog!

***

Cpt. Insane-o Vas poziva da sudjelujete u stvaranju naslovnice bloga. Sve što trebate je pokazati malo kreativnosti u vandaliziranju Oka koje vas vreba. Predložak mozete skinuti ovdje (click). Radove šaljite na causenad[AT]gmail[DOT]com Uz vrijedne nagrade pobjednik dobiva i link na svoj blog. To je ujedno i moja cool lista

***

Filip je ovotjedni pobjednik za najbolji dizajn. Jednostavno me oduševio svojom crtačkom vještinom.Rad mu je inspiran mojim zadnjim postom (Pionirska posla) pa sam malo i subjektivan al moj je blog i mogu radit što hoću. Filip za sebe kaže da je srednjoškolac koji voli Bonu i da je siguran da i Bono voli njega. Za nagradu nažalost ne dobiva ništa zbog komentara da mi je blog "interaktivan koliko i dječja slikovnica".

***
Prijašnji pobjednici su:
1 , 2 , 3
***
Najbolji Banneri ikad
kod
kod
kod
kod

Moraš skupit sve? kod
"4 u 1" Banner

nedjelja, 12.11.2006.

Moby Dick u moru suza

Lov na kitove ponovo je otvoren. Island, Norveška i Japan ponovo su usmjerili svoje flote na te jadne sisavce. Tužne pjesme kitova koje se čuju morima svijeta uskoro će utihnuti kao bečki dječak u pubertetu. Da bi spasili te morske slavuje potrebno je prodirijeti dublje u tematiku, odnosno razloge njihovog izlova.

Sve je to počelo zbog kitove masti. Mast je željeni produkt koji se dobije destilacijom te jadne životinje (destilira se tako da se kit gurne u veliki ekspres lonac). Zašto kitova mast? Ona sadrži enzime koji najbolje neutraliziraju oksidanse u ljudskom tijelu i time je izvor mladosti. Malo je poznato da su nam kitovi genetski bliži od čimapanzi ili Mađara. Konzumiranje kitove masti ustvari je samo jedan korak ispod kanibalizma.

Sada vam je jasno da lov na kitove nije samo unosna gosopodarska grana nego čin koji seže duboko u samu narav čovjeka. Prije novca kitova mast je bila sredstvo plaćanja pa čak je i povezujemo sa prvim podjelama društva na klase koje još i danas nalazimo. To je i razlog zašto se u Japanu tako dugo držao feudalni poredak. Japanska je žena mogla ostaviti svoga muža ako joj on ne osigurava svakodnevne potrebe za kitovom masti. "Nemaš kita nemaš penis" grubo je prevedena poznata japanska izreka kojom bi očevi ohrabrivali svoje maloljetne sinove kad bi ih slali u ratove za kontrolu nad lovištima.
To je ujedno i rješenje lingvističke zagonetke o kojoj smo svi razmišljali (Zašto se penis kaže kita?). Marko Polo se izgubio u prijevodu i pomiješao ta dva pojma kad je donijeo tu riječ iz neprijateljske nam Azije.

Jedna od najpoznatijih knjiga svjetske literature "Moby Dick" Hermana Melvilla kroz simbolizam se bavi tom kontroverznom problamatikom. Knjiga govori o opsesivnom kapetanu Ahabu koji lovi mitskog albino kita Moby Dick-a. Kad pročitate knjigu bude vam jasno da je Moby neposredno uzrok nepravednog društvenog poretka i raspodjele dobara. Najgore je što jadan Moby nije kriv za to nego je društvo krivo. To je još jedan slučaj nerazumjevanja čovjeka sa životinjskim svjetom. Da smo samo razumjeli dinosaure i njihove potrebe ne bi ih istrebili.
Suživot dinosaura i ljudi je bio moguć!!!

Ovime bi dao i savjet mlađim čitateljima da na satu lektire kad se bude obrađivao Melvillov Moby Dick slobodno dignu ruku i kažu da Ahab nije luđak nego da je borac protiv raslojenosti društva po klasama pa čak i rasizma.

12.11.2006. u 23:50 • 6 KomentaraPrintaj#

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker


Komentari ON/OFF ?

Captains blog

Socijalno altruistički blog s lajtmotivom majmuna.

Teme bloga nisu kronološki napisane nego je svaka cjelina za sebe pa ih slobodno možete čitati i ostaviti komentar ispod priče koja vas se dojmila. Kao brza pomoć u odabiru tema tu je rubrika "Populističke poruke".

Natječaj za dizajn bloga je uvijek otvoren

- Cpt. Insane-o
(Keptin Insejno)

Populističke poruke



John Kompich opet se pita zakej? Zbog velikih zahtjeva publike napravio sam opsežnu potragu i pronašao tog matematičkog genijalca na samom rubu očaja i blogosfere. Zakej Kedžo ispo? Zakej indie postoji? Zakej nemrem brže solirat? - pita se često Kompich na svojem muzičkom hit blogu. Dopustite da bude i Vaš frend i kompić, John Kompich.

Najbolji Link