< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
kontemplacije




Arhiv




Poveznice...
alkion
annaboni
aquaria
boccaccio
brod u boci
catcher
čiovka
dinaja
ed hunter
espadrila
ely
e.p.
fanny
foto brlje
fra gavun
freestyler
greentea
gustirna
justawoman
koraljka
mela
metamorfoza
morska zvijezda
odmak
pametni zub
pegy
pjaceta
plavozeleni
plokmin
primakka
pubertetica
putopis
shadow of soul
simple minds
slavonchica
sredovječni
tražeći sebe
trill
uspomena
vacaguare
valcer
viviana
žubor vode
wall
walkingcloud
012station



Napomena: neke slike objavljene uz postove našla sam na Webu; naveden je izvor ili je sama slika link do stranice s koje je preuzeta. Prepozna li tko svoje djelo,
neka zna da ga ne prisvajam i ne podmećem kao svoje.


Copyright © Big Blue




free hit counter javascript

Jure Kaštelan

Volio bih da me voliš

Volio bih da me voliš
da budem cvijet u tvojoj kosi.
Ako si noć, ja ću biti zora
i bljesak svjetlosti u rosi.

Volio bih da me voliš
i da svi dani budu pjesma.
Ako si izvor, i ja ću biti
u živoj stijeni bistra česma.






Kalničke skitnje

01.10.2007., ponedjeljak

Kad jednom posjetim neko mjesto i ono mi se svidi, obično se tamo volim vratiti još koji put. Zanimljivo je uočavati promjene koje se u međuvremenu dogode, a ako postoji više sadržaja koje vrijedi vidjeti - dobro je ostaviti štogod i za sljedeći put, pa eto razoga za ponovni posjet.

O jednom prijašnjem izletu na Kalnik zabilježila sam dojmove i na blogu. Za vrijeme prvog posjeta trebalo se uspeti na ostatke stare utvrde; drugi put čak do televizijskog odašiljača, a preostalo je još obići i poučnu stazu koja je duga pet kilometara i ima kružni oblik, što će se pokazati kao jako važan čimbenik jer je polazišna i završna točka – planinarski dom.

Sunčana nas je nedjelja izmamila na put prema tom zanimljivom odredištu na sjeverozapadu Lijepe Naše. Peteročlana se "ekspedicija" naoružala dobrom voljom, bocama vode i još nekim sitnicama među kojima je, naravno, neizbježan fotoaparat.

Došavši na odredište, najprije smo se nabrzaka uspeli na gradinu – da se malo zagrijemo. S vrha utvrde puca veličanstven pogled na okolicu:

Image Hosted by ImageShack.us


Budući da su stare zidine obrasle zelenilom, uspon na njihov vrh ne znači samo lijep pogled na okolicu, nego i zanimljive prizore ako osluhnete cvrčkovu simfoniju pa razmaknete grančice grmlja u kojem se skriva majstor-pjevač:

Image Hosted by ImageShack.us


Ostavili smo ga neka mirno sklada svoje pjesme, a mi smo sišli s gradine i uputili se poučnom stazom. Ušli smo u šumu i odmah osjetili promjenu temperature pa brže-bolje posegnuli za majicama dugih rukava. Budući da sam na blogu nedavno pokazala jednu šumsku priču, dovoljno je reći da se i u kalničkoj šumi može uživati u jesenskoj ljepoti biljnoga svijeta: mnogo je paprati, cvijeća, gljiva, a uz poučnu stazu postoje i drvene oznake s nazivima pojedinih biljaka. Šumsku je tišinu narušavao samo odjek naših glasova i zvonjava smijeha dok smo vrludali stazom.

A uz stazu...

Image Hosted by ImageShack.us


Ovaj put, osim raznih biljnih vrsta, zanimljivost je da se usred šume nalaze ostaci crkve Svetog Martina koja se spominje u 14. stoljeću. Predaja kaže da se u crkvici molio sveti Martin, a na to su mjesto dolazili hodočasnici koji su mu se zavjetovali.

Ostaci crkvice

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Flora i fauna uz rub šume

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ušavši ponovno u šumu, na putu prema planinarskom domu sreli smo mladića i djevojku koji su dolazili iz suprotnog smjera, a željeli su stići do istog cilja kao i mi. Izgubili su se među oznakama i puteljcima pa nas upitali mogu li s nama.

Naravno, pozvali smo ih da nam se pridruže i nastavili dalje u revijalnom tonu, a sve zafrkancija o našem putovanju šumskim stazama. U tim se trenucima jedan maštoviti član "ekspedicije" zapitao kako bi bilo da sve počne sličiti na horor. Odmah je spomenut scenarij: izgubili bismo se, u šumi bi nas uhvatio mrak, a pojavio bi se netko s motornom pilom... Kad smo nakon toga zastali da malo predahnemo i popijemo vode, naši su nas suputnici napustili. Tko zna zašto...

Nema veze, važno je da smo mi njih izveli na pravi put. Do kraja staze bilo je važno otkriti osjeća li se miris palačinki. To bi značilo da smo blizu planinarskog doma. Napokon se i to ostvarilo. Na kraju putovanja tamo nas je čekao još jedan zadatak. Uspješno smo ga riješili. Jedni s marmeladom, drugi s čokoladom.

Posjet Kalniku uistinu je lijep doživljaj. Odlučite li tamo provesti dan, neće vam biti žao. Samo nemojte na kraju u šest sati predvečer popiti kavu. Inače ćete "obradovani" nesanicom u 2.30 ujutro pisati post o Kalniku.


- 02:32 - Komentari (27) - Isprintaj - #