evergreen music

subota, 31.10.2015.

IVO ROBIĆ OTKRIVA BEATLESE

Ivo Robić je godine 1961. bio velika zvijezda u svijetu pop muzike, a pogotovo u Njemačkoj, gdje je snimao za čuvenu diskografsku kuću Polydor. Sjećam se kako je u jednom intervjuu na radiju rekao da je u jednom klubu u Hamburgu bio slušao tada nepoznate The Beatles. Oni su tada zapravo bili tek prateći sastav Tony Sheridana, britnaskog pjevača. Navodno je Ivo prepoznao u njima talent i preporučio ih svom „šefu“, kompozitoru i producentu njemačkog Polydora Bertu Kaempfertu. Ovaj im je omogućio da snime album My Bonnie, sa kojeg je bio skinut istoimeni singl, koji međutim nije imao komercijalnog uspjeha.
Priča o Beatlesima je isuviše poznata. No, što je bilo sa Tony Sheridanom? On je u Njemačku došao, nakon što je u Engleskoj doživio kritike, zbog neprofesionalnog odnosa. Godine 1963. imao je singl Ecstasy, koji također nije imao komercijalni uspjeh. On je došao tek sa Let's Slop, u augustu 1963. 10 mjesto njemačke top liste. Vjerovatno je pomogla i fama da su mu Beatlesi bili prateći bend. Naredne godine je imao svoj najveći hit u Njemačkoj, Skinnie Minnie. Bilo je to u novembru 1964. – 3. mjesto top liste. Istovremeno, interesantno, Beatlesi su tek šesti sa I Should Have Known Better.
U Britaniji Sheridan nije imao uspjeha, tako da ni jedna njegova stvar nije ušla na top 30. No ostaje mu utjeha da je 1964. uspio na njemačkoj mjesečnoj top listi biti prije Beatlesa, a na godišnjoj ispred poznatog britanskog pjevača Cliffa Richarda (11. mjesto), koji je također imao top 5 hit sa Rote Lippen soll man küssen (Lucky Lips). Inače, na toj zbornoj godišnjoj listi „Ensemble Urosevic“ bili su 14., što također predstavlja uspjeh.

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #