eto
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket








































~Mrvice iz moje kuhinje~

subota, 19.12.2009.

Pizza

Pizza je jelo koje je u našoj kuhinji uvjek dobro došlo!

Nije skupo, relativno brzo se napravi, a uvjek napravim dovoljno tako da imamo ili rucak + vecera ili vecera + sutradan dorucak.






Za jednu dobru i kvalitetnu pizzu je potrebno:

- 800gr brašna (ja uzimam za dizana tijesta ili kad naletim u Konzuma Tip 550 Bijelo)
- 1 svježi kvasac
- malo soli
- malo šećera
- 1 jaje
- Pasirana rajčica olitiga Pelata (najbolja mi se pokazala Podravkina)
- 10-ak svježih šampinjona srednje veličine
- 300gr šunke za pizzu (uvjek uzimam ili Dalmesso ili Pivac crvenu za pizzu i bude savršana pizza)
- 300gr Gaude (K plus mi je fenomenalna)
- origano

Ovo nekad dodamo a kad nema onda nema pjeva

- 100gr zimske salame (ili nešto slično onako za okus)
- 100gr sušenog vrata (cca 6 feta ) ili pancete ili domaće pečenice

Razmutiti kvasac u 2dl mlake vode pomiješane s 2 žlice brašna i žličicom šećera. Pustiti da odstoji cca 10 minuta.
U Smjesu kvasca, šećera i brašna dodati ostale sastojke (brašno, sol, ulje, jaje) i sve skupa dobro umjesiti.
Kad mi se neda vaditi mikser umjesim ručno a kad imam volje koristim mikser - učinak jednak thumbup

Pustiti tijesto da se diže cca sat vremena.

Dok se tijesto diže pripremiti pelat:
U manju posudu uliti malo ulja i staviti na vatru nek se zgrije, u zgrijano ulje dodati pasiranu rajčicu, žličicu origana, malo soli, malo papra i ja jako volim staviti žličicu vegete. Vegetu posebno volim stavljati u jela ma koliko neki "zlobnici" govorili da to nevalja yes
Pelat lagano miješati cijelo vrijeme na laganoj vatri.
Kad zamiriše cijela kuhinja pelat je gotov thumbup

Dignuto tijesto razvaljati u dva velika pleha (meni uvjek ispadnu dva pleha)
Razvaljano tijesto preliti pelatom (nije bitno jel ohlađen ili topal), paziti da rubovi tijesta ostanu neprekriveni pelatom niti smjesom šunske i sira)
Na pelat stavljati komadiće šunke. Ja ne volim nikad stavljati kockicu do kockice jer mi se zna desiti da se pelat tako potpari pod šunkom i sirom pa dobijem kuhanu a ne pečenu pizzu. Dakle, šunku prstima kidam na komadiće i "bacam" po pizzi.
Na šunku stavljam naribanu gaudu (super je kad mi se zalomi pa u frižideru imam Dimsija pa i njega naribam....mmmmmmmmm njami raj za nepce).
Na Gaudu stavljam naribane šampinjone. Obožavam gljive pa na moju i mužekovu polovicu uvjek nariban na krupno (na listiće) gljive a na drugu stranu stavljam na sitniji ribež jer moji dječaci nekad hoće gljive a nekad ne - ovisi kako im se mjesec i zvijezde poslože u tom trenu wink.
Na gljive stavim komadiće zimske salame (ili nešto slično) i sušene vratine. Volim ih narezati na kockice i ravnomjerno razbacati po pizzi...mmmmm...jako ukusno...

Preko svega toga ide origano...onako ravnomjerno po cijeloj pizzi.

Pečenje....cca 15 minuta na 200C

a onda...ne možemo dočekat hlađenje pa spržimo prste/jezike/npece/usne i uvjek si obečamo jedni drugima kako ćemo drugi put čekat da se ohladi...naravno nikad se to ne desi njaminjaminjaminjaminjaminjami


No.....Dobar tek

- 11:56 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 18.12.2009.

Bundevine sjemenke

Ovisnik o hrani nisam...za ništa ne mogu reči....E o tome sam ovisna jako, jako, jako...ali postoji hrana koju obožavam. To je torta Havana, pizza i košpice (olitga bundevine sjemenke).
Do sada sam ovisila o babinoj i stričevoj milosti kad bi mi poslali malo sjemenkica, onako s ljuskom...mmmmm kako je to lijepo...a slano...po pitanju soli ja sam ko krava...u sve moram dodati "još malo soli" i onda pijem vode pa budem ko hodajući balun.

Jedan dan sam došla kod moje susjedice Zorane na kavu. Ponudila mi je špice bundeve "malo posušene na tavi"...ubile smo se...ajme meni šta smo mi toga pojele...to je strašno bilo...sljedeća tri dana nam se povraćalo na samu pomisao o špicama...hm...nismo se opametile već sam ovaj put ja nabavila "golice bundeve" pod tim nazivom se mogu naći u trgovačkim lancima Mercatora i Tommy-a...
Donijela sam doma pola kila.

Hm...kako ih učiniti što sličnijeg okusa onim dobro poznatim koje mi šalje moj Pančo ili moja baba?

Znam!!!!

Stavila sam ih u cjedilo (ono veliko što u njemu cijedimo manistru/tjesteninu) i lagano smoćila vodom, lagano posolila i stavila u pečnicu na cca 100C (imam stari štednjak pa mi se izbrisale brojke - kod mene je temperatura pečnice odokativna metoda zubo )

Sušila ih, mješala, pazila i mazila....a kad je zamirisalo...mmmmmmmmmmmm....

To je bilo prije cca godinu dana...od tada svaki put kad posjetim Mercator kupim golica i lagano ih posušim...mljaaaaaaaac...

Evo kako to izgleda....

- 18:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kolovoz 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (9)
Listopad 2009 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Slane i slatke mrvice iz moje kuhinje....

Jednom davno, jako davno, živjela je jedna mala curica. Zvali su je "Sveznalica". Sve je htjela znati, u sve svoje prstiće upetljati. Životinje je obožavala, ljude svojom radoznalošću šarmirala, mrvice mudrosti iz kuhinje svojih baka skupljala. Najdraže joj je bilo uvaliti prstić u zdjelu s tek izmućenim jajima u koje je stavljena mrvica šećera...oooooooo šta je puta po prstima radi toga dobila...ali to je nije spriječilo mrvice iz kuhinje skupljati u u svoju malu plavu glavicu memorirati.

Curica je narasla...

Sad je MAMA...

Mrvice dijeli sa svoje dvije "štruce" koje upijaju kao dvije spužvice...mamini geni...obožavaju kuhinju...obožavaju mrvice ubirati...

Ovo je mjesto gdje ću pohraniti svoje mrvice. Mrvice koje čuće u meni jaaaaaaaaaako dugo. Imam ih spremljene u rokovniku - tako me je moja mama naučila....ali...volila bi ih podijeliti još s nekim. Puno ljudi mi traži recepte, raspituje se kako šta radim...eto...sad će (nadam se) sve biti na jednom mjestu.

Dobar tek