Pizza je jelo koje je u našoj kuhinji uvjek dobro došlo!
Nije skupo, relativno brzo se napravi, a uvjek napravim dovoljno tako da imamo ili rucak + vecera ili vecera + sutradan dorucak.
Za jednu dobru i kvalitetnu pizzu je potrebno:
- 800gr brašna (ja uzimam za dizana tijesta ili kad naletim u Konzuma Tip 550 Bijelo)
- 1 svježi kvasac
- malo soli
- malo šećera
- 1 jaje
- Pasirana rajčica olitiga Pelata (najbolja mi se pokazala Podravkina)
- 10-ak svježih šampinjona srednje veličine
- 300gr šunke za pizzu (uvjek uzimam ili Dalmesso ili Pivac crvenu za pizzu i bude savršana pizza)
- 300gr Gaude (K plus mi je fenomenalna)
- origano
Ovo nekad dodamo a kad nema onda nema
- 100gr zimske salame (ili nešto slično onako za okus)
- 100gr sušenog vrata (cca 6 feta ) ili pancete ili domaće pečenice
Razmutiti kvasac u 2dl mlake vode pomiješane s 2 žlice brašna i žličicom šećera. Pustiti da odstoji cca 10 minuta.
U Smjesu kvasca, šećera i brašna dodati ostale sastojke (brašno, sol, ulje, jaje) i sve skupa dobro umjesiti.
Kad mi se neda vaditi mikser umjesim ručno a kad imam volje koristim mikser - učinak jednak
Pustiti tijesto da se diže cca sat vremena.
Dok se tijesto diže pripremiti pelat:
U manju posudu uliti malo ulja i staviti na vatru nek se zgrije, u zgrijano ulje dodati pasiranu rajčicu, žličicu origana, malo soli, malo papra i ja jako volim staviti žličicu vegete. Vegetu posebno volim stavljati u jela ma koliko neki "zlobnici" govorili da to nevalja
Pelat lagano miješati cijelo vrijeme na laganoj vatri.
Kad zamiriše cijela kuhinja pelat je gotov
Dignuto tijesto razvaljati u dva velika pleha (meni uvjek ispadnu dva pleha)
Razvaljano tijesto preliti pelatom (nije bitno jel ohlađen ili topal), paziti da rubovi tijesta ostanu neprekriveni pelatom niti smjesom šunske i sira)
Na pelat stavljati komadiće šunke. Ja ne volim nikad stavljati kockicu do kockice jer mi se zna desiti da se pelat tako potpari pod šunkom i sirom pa dobijem kuhanu a ne pečenu pizzu. Dakle, šunku prstima kidam na komadiće i "bacam" po pizzi.
Na šunku stavljam naribanu gaudu (super je kad mi se zalomi pa u frižideru imam Dimsija pa i njega naribam....mmmmmmmmm raj za nepce).
Na Gaudu stavljam naribane šampinjone. Obožavam gljive pa na moju i mužekovu polovicu uvjek nariban na krupno (na listiće) gljive a na drugu stranu stavljam na sitniji ribež jer moji dječaci nekad hoće gljive a nekad ne - ovisi kako im se mjesec i zvijezde poslože u tom trenu .
Na gljive stavim komadiće zimske salame (ili nešto slično) i sušene vratine. Volim ih narezati na kockice i ravnomjerno razbacati po pizzi...mmmmm...jako ukusno...
Preko svega toga ide origano...onako ravnomjerno po cijeloj pizzi.
Pečenje....cca 15 minuta na 200C
a onda...ne možemo dočekat hlađenje pa spržimo prste/jezike/npece/usne i uvjek si obečamo jedni drugima kako ćemo drugi put čekat da se ohladi...naravno nikad se to ne desi