U Dalmaciji se blitva jako puno konzumira...ali svi je nekako rade na isti način. Varijacija je samo u začinima.
Meni dosadilo....ja sam htjela probati nešto novo....
Evo šta je ispalo:
Blitva na bijelo


Dakle....
- 1kg blitve očistiti i narezati na vece komade
- 3 srednja krompirića oguliti i narezati na kockice
- maslinovo ulje
- začini (sol, papr, vegeta, curry, bosiljak)
- vrhnje za kuhanje
- brašno
- parmezan
U veću posudu s vodom staviti kuhati blitvu i krompir cca 20 minuta. Ja sam stavila mrvicu soli, vegete, papra, petrusimula/peršina, mrvicu bosiljka i par kapi maslinova ulja.
Dok se Blitva kuha, pripremiti bijeli umak.
Na maslinovom ulju "zažutiti" dvije žlice brašna, mrvicu soli i papra i Carry-a. U to dodati 2 dl vode i miješajući lagana ujednačiti smjesu. U ujednačenu smjesu dodati 1 dl vrhnja za kuhanje i pustiti neka prokuha.
Prokuhanu blitvu procijediti i staviti u vatrostalnu zdjelu. Zaliti bijelim umakom i staviti na laganu vatru neka prokuha. Kad je prokuhalo maknuti s vatre, posuti parmezanom i poklopiti.
Uz "blitvu na bijelo" sam ispekla dvije kobasice.
Mužić pužić je bio prezadovoljan i slasno je oblizao svoj tanjur.
Probajte....
|