stromboli

25 listopad 2012

postoji jedan mali otok u tirenskom moru, stromboli, nedaleko sicilije i na njemu je vulkan, koji ima svoju konstantnu aktivnost više od 2000 godina. Otok je zapravo vulkanski stožac koji strši iz mora 926 metara uvis, površine samo 12,5 km2. Na otoku živi oko 500 stanovnika koji se bave poljoprivredom i ribarstvom. Zadnja veća erupcija bila je 2002. godine kada je izlijevanje vulkana prouzrokovalo manji tsunami, a procjenjuje se da je najveći val bio visok 10 metara.
nemam namjeru pisati mnogo o otoku i vulkanu i njegovim erupcijama nego o jednom jelu sa kojim vulkan djeli isti naziv. priznajem da za otok nisam čuo dok nisam probao to jelo i onda ga išao guglat. tada sam shvatio zašto dijele isti naziv.
prvi puta sam strombole probao prije 15-ak godina, kad mi ih je supruga pripremila i oduševio sam se jelom i od toga dana su mi među top 10 jela koje sam probao. postoje razne varijacije stombola, sa lisnatim tijestom, sa tijestom za pizzu, sa raznim nadjevima i vjerujem da su svi odlični ali ja znam jedan recept i takav nisam našao na netu.
najprije je potrebno umijesiti tijesto od 2,5 dcl vode, 3 žlice djevičanskog maslinovog ulja, 1žličica soli, 400 gr oštrog brašna i 1 žličica instant kvasca, pustiti da odstoji jedan sat. dok se tijesto diže potrebno je pripremiti nadjev. 250 gr bijelog mesa od piletine izrezati na kockice veličine 1-1,5 cm, 250 gr sira (gaude ili nekog drugog topljivog sira) izrezati na kockice kao i meso, 2 veće glavice crvenog luka izrezati na krupnije komade. tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini, približne debljine prsta i na razvaljano tijesto rasporediti narezano meso, sir i luk i 4-5 žličica maslaca. sve posoliti po ukusu i jače popapriti. zatim sve zarolati u štrucu i prebaciti u lim za pečenje, koji je predhodno premazan uljem. zagrijati pećnicu na 180 C i peći 35-40 minuta.
tek kad se onako toplo prereže,vidi se zašto je ovo jelo dobilo naziv po vulkanu. istopljeni sir curi kao lava, a para koja se stvorila od sočnog mesa i luka kuhanog u utrobi štruce, uzdiže se u vis kao dim prilikom erupcije vulkana.
na gornji stranu štruce prilikom serviranja može se staviti žlicu-dvije hladnog kiselog vrhnja da omekša koru.
osobno više volim kad se stromboli ohlade jer tek tada dolazi do izražaja papar kojeg je potrebno staviti više,na nadjev, da se onako baš osjeti i sočnost crvenog luka rezanog na krupnije komade.
uz strombole mi najbolje ide lovranski bambus, što je kombinacija bijelog vina i kole (coca-cola).
možda jednom posjetim otok da provjerim njihov način spremanja strombola i da im prenesem svoju verziju.




Oznake: hrana

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.