Doživljaji jednog vatrogasca

srijeda, 20.02.2008.

Uzbrdo sa 25 kila vode

Slikao Stipe

Ponukan dobrim početnim odazivom mojega prvog članka, eto nastavljam dalje.
Možda se u medijima baš ne spominje, ali kod nas u Josipdolu je po svoj prilici požarna sezona u punome jeku. Upravo sam se vratio sa jedne intervencije u mjestu Vajnvrh. Gorijela je trava i nisko raslinje, ali je prijetilo dolaskom preko grmovitog dijela do samoga sela. Srećom , došli smo na vrijeme dok je vatra bila tek na niskoj travi te se tek povremeno doticala šumovitog i grmovitog pojasa.
Vijerojatno neki sada očekuju da ću unesti i malo komedije u ovaj post kao u prethodni no nekada treba postojati doza ozbiljnosti.
Požari u većini slučaja nastaju ljudskom glupošću i sve je dobro kad se dobro skonča. Često smo svijedoci i namjernih podmetanja požara. Nekome je možda zanimljivo prošetati uza pustu cestu i zapaliti 100 metar trave koja se u kratkom vremenu proširi na pokoji kilometar.
Nema problema ukoliko je dojava pravovremena i kada mi stavimo glavu u torbu zbog nečijeg hira. Pa na kraju krajeva za to smo i pripremljeni. prošli smo obuku. za svaku uspiješnu intervenciju dobijemo pohvalu. Svi nas hvale, svi nam pomažu, no što se dogodi kad se stjecajem ne neznanja ili neprofesionalnosti već stjecajem nesretnih okolnosti dogodi tragedija kao na Kornatu? Politika traži žrtvu, a tada smo mi prvi na udaru.
Tko je na udaru?
Onaj prvi do tebe, onaj koji te vodi u akciju. Tvoj zapovijednik, a nekada i najbolji prijatelj.
U povijesti je bilo dosta takvih slučaja, a biti će ih uvijek.
Važno je biti maksimalno spreman, a najvažnije je biti samokritičan.
Moraš uvijek analizirati svoje postupke tako da ukoliko napraviš nešto loše budeš toga svijestan i idući puta to izbjegneš.
Ne smije biti revolta mladosti prma starosti. Pa valjda onaj tko je bio na stotine intervencija zna više od mene koji sam naučio knjigu napamet.
Ako se sramiš pitati nije problem. Budi pritajen iza nekoga iskusnijeg, gazi mu po nogama ako treba, gledaj, prati i uči. Što radi on radi i ti, a što ne radi ni on pa nemoj onda ni ti pokušavati. U pogibelj sami idemo neznanjem, a izvlačimo se samo pukom srećom.
I sad sam već sam sebi dosadan pa ću završiti.
Vatra je naš životni saveznik, sluga i pomagač.
No najvažnije:
Vatra je dobar sluga, ali loš gospodar.

- 22:42 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Svibanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Rujan 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Mrax

  • Vatrogasac I klase

Linkovi

Prijatelji blogeri

web design

  • TrgoNet
    Internet stranice i design