utorak, 02.03.2010.

Sigurnost doma

Pitate li se ponekad koliko je vaš dom siguran. Može li vam netko nepozvan ući u intimu. Koliko god mislili da se provale i krađe dešavaju nekom dugome, varate se. Zaštitite svoj dom, vaše najmilije i vašu intimu.

Želja mi je s vama podijeliti ovo loše iskustvo. U više navrata u kući sam imao nepozvane goste, tu prije svega mislim na lopove. Tijekom godina dva su puta lopovi uspjeli ući u kuću, a dva su puta u toj nakani bili spriječeni. Osjećaj koji se tada pojavljuje u vama je jako loš. Loše je što vam lopovi uzimaju sve ono što mogu preprodati u što kraćem vremenu, a u principu to je novac i zlatnina, vrijedni satovi i sl. Loše je što vam netko rovari po vašoj privatnosti, vašim ladicama, vašem sigurnom utočištu u kojem ste odrasli i u kojem ste se s najmilijima radovali. Loše je što gubite sigurnost doma. Ne osjećate se sigurno u vlastitoj kući, a u njoj morate i dalje živjeti. Nekome takve traume traju godinama. Kako bi izbjegli sve ovo što je rečeno u ovom postu, pokušat ću vas informirati o načinima zaštite i mogućim slabim točkama kuće ili stana. Jednom sam prilikom pričao o tome s policajcem. U tom razgovoru jako mi se urezala njegova rečenica koja je približno glasila ovako: "Lopovi kradu jer od toga profitiraju, oni imaju sasvim dovoljno vremena da razmišljaju o vama, vašim navikama i načinu ulaska u kuću, a sve se to dešava dok vi ni najmanje ne sumnjate na ono što vam se može desiti."

Dosta sam čitao o toj problematici, pa evo savjeta:

1. Imajte dobrog susjeda, to je onaj koji će obići vašu kuću kada ste na putu. To je onaj tko će se zapitati koji se to sumljivci kreću oko vaše kuće (stana).
2. Kada krećete na put obavezno zamolite nekoga da vam uzima poštu iz sandučića.
3. Ukoliko imate psa, poželjno je staviti upozorenje o prisutnosti psa na vidljivom mjestu. Intencija vam mora biti odvratiti kriminalce od provaljivanja u vašu intimu.
4. Ukoliko vas nije kod kuće, prespojite telefon na susjeda ili rodbinu. Često lopovi znaju provjeravati ima li koga kod kuće. Kako smo prije rekli, prate vaše navike.
5. Osigurajte manje osvijetljene dijelove kuće rasvjetom. Danas imate veoma povoljnih rasvjetnih tijela s senzorima na pokret.
6. Pripazite na balkonska vrata i prozore. Ne ostavljajte ih djelomično otvorene. Ukoliko ste u mogućnosti, kupite kvalitetniju stolariju s škurama i kineske zavjese.
7. Zapisujte brojeve tablica sumnjivih osoba. Može se desiti da vam provale desetak dana nakon ispitivanja terena.
8. Danje svjetlo nije garancija da lopovi neće ući u kuću. Ponavljam, oni prate vaše navike. Moguće je da vam uđu u podne.
9. Svakako kupite neke od modernih oblika zaštite kojih na tržištu ima napretek (alarmi, sigurnosne bravice, nadzorne kamere, tajmere za uključivanje svjetla u kući i sl.). O tome se konzultirajte s ovlaštenim monterima i prodavačima. Ukoliko se svjetla u kući pale i gase, lopovima je to znak da nekoga ima doma.
10. Pazite kome dajete ključeve kuće (bilo to u praoni automobila, bilo to zbog drugih razloga). Nastojte držati odvojeno ključeve kuće od ključeva auta.
11. Ukoliko ste u mogućnosti, osigurajte si kuću od lopova kod nekih od osiguravatelja.
12. Nemojte se previše hvaliti da odlazite na put. U današnje se vrijeme mnogi koriste društvenim mrežama radi druženja, no recimo da bi Facebook i vaš profil kao informacije mogli koristiti i kriminalci.
12. Možda najvažnija stavka NE DRŽITE NOVAC KOD KUĆE.

U nastavku vam prenosim neke od savjeta koje su dali sami provalnici u jednom od bezbroj članaka o tome. Osuđeni provalnici iz Sjeverne Karoline, Oregona, Kalifornije i Kentuckya povjerili su svoje 'tajne zanata' jednom profesoru kriminalistike na Sveučilištu Missouri, za njegovu knjigu "Provalnici na poslu".

Evo njihovih savjeta:
1. Naravno da vam izgledam poznato. Bio sam ovdje prošli tjedan i ličio vaše zidove, čistio vam tepihe ili dostavio novi frižider. (op. a. Možda je to moguće samo u Americi)

2. Hvala vam što ste mi dopustili da koristim kupaonicu kada sam radio u vašem dvorištu jutros. Dok sam bio u njoj ostavio sam blago otvoren prozor kako bi si olakšao povratak.

3. Volim vaše cvijeće i luksuzno opremljen vrt. Govori mi kakav ukus imate, a ukus znači da posjedujete i vrlo lijepe i skupe stvari unutar zidova vaše kuće. Igračke koje vaša djeca ostavljaju u dvorištu dovode me da se zapitam kakve kompjutere ili konzole za video igre posjeduju.

4. Da, zaista bacim pogled na stare novine koje ste ostavili ispred kuće. A mogu ostaviti i letak za pizzeriu ispred vaših ulaznih vrata čisto kako bih vidio koliko dugo ste odsutni.

5. Ako je dekorativno staklo dio vaših ulaznih vrata, nemojte dozvoliti ljudima za ugradnju alarma da ga postave na tako vidljivo mjesto. Lako vidim je li upaljen, a to mi zaista olakšava posao.

6. Alarmi se uglavnom postavljaju na donji kat gdje se nalaze ulazna vrata i stražnji izlaz, dok gornji, gdje se često nalazi spavaća soba i mjesto gdje odlažete nakit, ostaju nezaštićeni. Nije loša ideja osigurati i gornji kat.

7. Pada kiša, mučite se sa svojim kišobranom te zaboravite zaključati vrata, što je sasvim razumljivo. No imajte na umu da provalnici neće uzeti slobodan dan zbog lošeg vremena.

8. Uvijek prvi pokucam. Ako mi odgovorite, pitat ću za smjer ili, ako se radi o starijim osobama, ponuditi da iznesem smeće. Dovoljno da promotrim vaš hodnik i što se nalazi iza njega.

9. Zaista ste mislili da neću pogledati u vašu ladicu s čarapama? Uvijek provjerim ormare s odjećom, noćne ormariće te ladice s lijekovima.

10. Imate pravo: Neću imati vremena provaliti vaš mali kućni sef. Što ne znači da ga ne mogu ponijeti sa sobom.

11. Glasna televizija ili radio mogu biti bolja zaštita od najbolji sigurnosnih sustava. Ako baš i niste sigurni u to da ostavite upaljen televizor dok ste odsutni, možete kupiti poseban uređaj koji ima timer te simulira odsjaj i zvuk pravog TV-a.

Za kraj, pripazite na ljetne mjesece. Upravo su ti dani najzanimljiviji lopovima pošto se tada osobe opuštaju zbog vrućine i umora pa postaju puno nepažljivije. Isto tako u ljeti s turistima dolaze i dugoprstići.

Više o ovim temama možete pronaći na ovim web stranicama:

BUDIMO SIGURNI

MUP RH - brošure

Nadam se da sam vam ovim postom bar malo pomogao. Čitamo se uskoro.

- 23:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.