četvrtak, 29.04.2010.

Primjenjena Biologija

Neću napisati ništa svog teksta samo par ironičih komentara u zagrade. Mislim da je prilično jasno na što aludiram.
Samo ispisujem par definicija iz Bioloških opasnosti vezaih uz hranu:


Parazitizam je jedan od mnogih vrsta uzajamnog odnosa među živim bićima, tj. životinjama i biljkama (a ja naglašavam - i među ljudima)

Paraziti su živptinje (ili jel :D) koje žive na račun individua druge vrste, biološki ili ekološki su vezane za nju na duži ili kraći vremenski period svog životnog ciklusa.

Specifično svojstvo parazita je da za svoju ishranu koriste domaćina višekratno i na duži vremenski period za razliku od grabežljivaca. Pored ishrane koriste domaćina kao privremeno ili trajno kao boravište.

Predatori svoj plijen napadaju u uništavaju odmah, dok životinje napadnute parazitima ne podliježu odmah, nego u sprezi parazit-domaćin odvija se borba koja se može štetno završiti po jednoga ili drugog partnera.

Indirektna simbioza je vrsta udruživanja dvje individue gdje se jedna vrsta pričvrščuje na drugu, od čega praktički jedna vrsta ima izvjesnu korist, a druga nema štete. Podstanarstvo je udruživanje dvije individue gdje jedna koristi drugu kao prvremeno sklonište. Komensalizam je udruživanje dvije individue gdje jedna životinja koristi ostatke hrane druge, bez otimanja. Mutualizam je kada udruženi partneri imaju korist od zajednice. Parazitizam se dešava kada jedan član udruženih partnera počne živjeti na račun drugoga i pritom mu pričinja štetu.


(jel do ovog stanja danas dovelo premalo mutualizma i komensalisma između ljudi? hm. zanimljiva ta priroda jest)

- 12:42 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 24.04.2010.

Primjenjena Kemija

Najjača veza u Kemiji je dakako Ionska Veza.
To je veza između Metala i Nemetala.
To je jača, što je veća elektronegativnost između Elemenata.
Puno je jača od Kovalentne Veze. (Kovalenta veza je između Nemetala i Nemetala!!!).
Kad se jednom nađu Metal koji jako želi dat svoj elektron (kako bi postigao elektronsku konfiguraciju najbližeg Plemenitog Plina) i Nemetal koji taj isti jako želi primit (iz istog razloga) i kad dođe do formiranja Veze, ništ ju ne može polomit.

Vidite ironiju?

Potrebno je samo nać element čija je elektronegativnost jako drugačija od vaše.
I dogovorit se ko će bit Nemetal a ko Metal. :)
(ili naučit radit kompromise.)

Teoretski ljubav lepo zvuči.

- 18:29 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 10.04.2010.

:O

Ovaj tekst sam sad našla švrljajući po kompu u nekom fajlu se zagubio i ne mogu se sjetiti ni kad sam ga napisala niti što me tada toliko zumnilo? hm.. never mind, bila sam mudra :D :






Ja sam samo Nitko koji pokušava reći Svima o Nekome tko može spasiti Svakoga!

Ali kada si samo Nitko... što onda?
Kada želiš reći Svima, a ne možeš objasnit ni sebi? ... što tada?
Iako znaš da taj Netko postoji! Daje svoj život za Nas, otkupljuje naše grijehe i podnosi naše boli, više nego što mi sami podnosimo.
Pitam se... tko može tako šta? Može On! Ali kako da ja, Nitko, to sebi pojmim kroz moju sebičnost, moju bezvrijednost? Ako je On , taj Netko bio čovjek, kao Svatko, kako se mogao toliko žrtvovati? Kolika je ljubav u Njemu bila ? zasigurno nedokučiva, neogranična. Za mene, Nikoga, nepojmljiva. Čak i nepostojeća. Ai ipak je tu bila. On sam je Ljubav. I daje nam se uz dana u dan. A mi se uzmičemo, bježimo.
Opet sebičnost.

Sitnicu samo traži zauzvrat, a ja Mu ni toliko ne dajem. Mogu, ali ne dajem. Ni toliko ne mogu odvojiti za Njega.
Opet sebičnost.

Pokazao mi se više puta. Znam da je tu. Opet ga ne doživljavam.
Opet sebičnost.

A ne želim, stvarno ne želim, biti sebična. Ipak sam čovjek. Tako se tješim. A nisam! Sada sam shvatila. Ponašam se neodgovorno. On mi je dokazao da je tu. A mene zamolio da posvjedočim uvijek i svugdje. svakog dana. svake minute. u svakom društvu. U svojoj obitelji. A ja ni sebi ne svjedočim.
OPET SEBIČNOST!

A tu je i svijest o tome da griješim. Opet iznova. Zašto sam loše raspoložena? Jer mi je duhovnost, koja samo o meni, i o nikom drugom, ne ovisi, je na dnu. Pada. Nema je. Onda me nešto zumne. Ispovijed, pričest. Super! Treći dan, opet dolje. Down, down, down.
I tada se osjećam nevoljeno, bezvrijedno, nepotrebno. Teško mi se nasmijat! Pitaju me-što je? Ja kažem – ne znam! Jer ne znam. A oni ne vjeruju! A ja ipak ne znam. I ne znam želim li saznati. Možda? Možda ne. Možda ipak želim? Ali što kad saznam? Tada ću se s tim morati i pomiriti. Ovako je lakše. Ovako sam flegma. Ovako sam žrtva. Žrtva. Želim biti žrtva!
Opet sebičnost!

Gdjegod da se maknem, bježim... uvijek je sebičnost tu! Znači – sebičnost, to sam ja! To je moj karakter. Trebam li od sebe bježati? Isto je i pitanje ponosa. Ako je moj ponos ono što čini mene kao osobu, što ispunjava moj karakter...trebam li to mijenjati? Pa čak i kad mislim da je to loše, opet sam to ja.
Uvijek sebičnost!

Evo me k Tebi, Tatice! Ja više ne znam što da razmišljam. Reci mi TI! Želim od TEBE saznati! I svaki otkucaj tvoga srca želi mi reći : VOLIM TE, DJETE MOJE!
Kako sada sjeda ova pjesma. Ni jedna druga nije odgovor , samo ova.
SVOJOM RUKOM, TATICE,
OTIREŠ SUZU ŠTO HTJELA JE SKRITI
SVU TEŽINU OVOGA DANA
I NEMOĆI BEZ LJUBAVI!

PLAČEM. Jer pjesmu ne završavam. Pomozi mi, Tatice, da ju završim! Neka te život moj proslavlja... Reci mi način. Evo odgovaraš... stiže mi poruka: PODIGNI GLAS SVOJ I SLAVI ME SAD! ZEMLJA NEK CIJELA SLAVU MI DA! MORA NEK HUČE, SVI POKLONE SE NA ZVUK IMENA MOG! SVIM SVOJIM SRCEM SLAVI ME SAD, NEKA TI BUDEM SVA TVOJA RADOST! NITKO NAS NEĆE ODVOJITI....

Čak ni ja sama. Nećeš, kažeš mi. Ti si moje dijete!

I, evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta. Mt 28, 20

- 18:05 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

-osjećaji, osjećaji i još malo osjećaja
-ovo je pokušaj da kažem neizrecivo pjeva


PRIČAT ĆE TI O PLOVIDBI
TI ŠTO NISU SIDRO DIGLI!
...šljiviš njih...
(Boljima se teško prašta ;) )