utorak, 17.12.2019.

Koliko im vrijedi ljudski život?

U centru grada Labina ugašen je još jedan ljudski život. Još dvoje nalazi se na intenzivnoj u KBC Rijeka sa teškim ozljedama. Pijana vozačica je zbog prebrze vožnje uletjela vozilom u zatvoreni dio terase Rock Caffe-a. Poginuo je sin dobrog duha labinštine, našeg Pipice - " motora" Labinske udruge maškara " Labinjonska kompanija - domoća folšarija " te gotovo 15 godina kolumnist na labinskoj cakavici. Izgubila je sina osoba koja nikad nije položila vozački ispit jer nije željela voziti auto. Sin Ivan nadimka Pipi kuhar, ali i glazbenik, omiljen u društvu , prijatelj mnogih pa i moga sina - jednostavno dobar dečko.

Svega par mjeseci prije, 2.7. moja najbolja prijateljica poginula je na pješačkom prijelazu pod kotačima neregistriranog motocikla Suzuki zbog prebrze vožnje. Zahvaljujući njenoj prisebnosti nije stradao i njezin unuk kojeg je uspjela odbaciti. Sebe nije stigla spasiti. Bakica, kažu neki mediji, a u stvari predivna majka, supruga, baka, prijateljica, poduzetnica. Jedna od prvih na našem području. I onda je postojao višak zaposlenih u gradskoj upravi i prihvatila je poslovni prostor grada pod povoljnim uvjetima u zamjenu za sigurno radno mjesto. Samo malo prije tragične smrti uspjela je pobijediti zloćudnu bolest jer voljela je život.

Već poslije prve tragedije razgovaralo se o potrebi postavljanja uspornika ( ležećih policajaca ) jer 6 pješačkih prijelaza na manje od 100 metara i semafor koji nikad nije u funkciji nisu dovoljni da zaštite ljude od divljaka na našim prometnicama. U oba dva primjera u centru grada.

Još 2014.godine učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole Mate Blažina uključili su se u Europski tjedan mobilnosti 2014. radeći projekt "Naše ulice - naš izbor" kako bi vlastitim istraživanjima bolje razumjeli važnost u uočavanju stanja okoliša i kvalitete življenja. Jedna od 9 lokacija bila je i ulica Zelenice. Na osnovu ankete stanovništva svih dobnih uzrasta učenici su sačinili top listu od po 5 " najboljih i najgorih" rješenja koja im je pomogla u stvaranju vizije za budućnost. Među 5 najgorih navedeni su: pregusto postavljeni pješački prijelazi, semafor van funkcije, premalo parkirališta. Prijedlozi za budućnost sadržavali su i zabranu prometa u samom centru - " korzo".

Iz proračuna grada Labina vidljivo je da se troši najviše na plaće zaposlenih ( i ovdje višak zaposlenih ), pa npr. Naknada za prijevoz, za rad na terenu i odvojeni život -*1.015.020,00 kn, Usluge telefona, pošte i prijevoza -*1.218.347,00 kn, Usluge promidžbe i informiranja -*697.350,00 kn, Intelektualne i osobne usluge -*3.790.174,00 kn, Naknade za rad predstavničkih i izvršnih tijela, povjerenstava i slično-*325.000,00 kn... Izmjene proračuna i javne nabave nisu uključile postavljanje uspornika u centru grada. Uspornika inače na svakom koraku. Ima ih i moja ulica Istarska koja je godinama služila za noćne utrke motora. Nakon pogibije mladića tu su postavljeni ( nakon što se i prije pogibije godinama tražilo postavljanje istih ), na žalost ne i u centru.

Draga Vesna, dragi Pipi - neka vam je laka zemlja . Žao mi je da ne mogu učiniti više da onemogućimo političare kojima je zadatak da rade za opće dobro, a ispada da im je prioritet vlastito bogaćenje. Njihovim činjenjem i nečinjenjem postali su suučesnicima u vašem ubijanju i "zavijanju vaših obitelji u crno". Do kada?


Oznake: obitelj, promet, političari uu

- 06:29 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2020  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (11)
Studeni 2019 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi