Vojni stratezi, lopovi, sportski timovi i ini, zasigurno bi potvrdili da su najbolji planovi oni najednostavniji. Ponekad je tako i s hranom. Barem kad je u pitanju Voćna torta. Godinama me je mama pitala kave kolače/tortu želim za rođendan. Izbora je, falabogu, bilo puno, a zapravo je bio samo jedan: «Želim Voćnu tortu». Čemu jesti izvrsne slastice kad znam da postoji jedna bolja. Ultimativno dobra.
Jučer sam dobio želju pripremiti je. Neodoljivu želju. I pripremio sam je po prvi put samostalno. Nevjerojatno je jednostavna i isto tako nevjerojatno okusna.
Potrebni satojci:
- otprilike 1 - 1,5 kg jabuka
- otprilike jedna kutija petit keksa (ovisno o veličini tepsije)
- puding vaninija
- puding čokolada
- šlag pjena (ona što se tuče, a ne ono niškoristi iz spreja)
- 3 vanilijina šećera
Analiza tijeka procesa (for dummies):
- Jabuke ogulite i nasjeckajte na komadiće (male komadiće!). Stavite ih kuhati u lonac sa barem litrom vode. Dodajte 2 vanilijina šećera i po želji cimeta. Jabuke se kuhaju dok u potpunosti ne omeknu. Procijedite ih, ali ne bacajte vodu. Trebat će vam za puding.
- Uzmite barem 5 cm visoku tepsiju s ravnim stranicama i dno prekrijete petit keksima. Da lijepo nalegnu jedan do drugog i popune dno. Nemojte mrviti, ako vam u kutovima ne stane cijeli keks, lomite ga na potrebnu veličinu i fino oblikujte nožem.
- Na 4 dcl vode od jabuka skuhajte puding (Svejedno koji. Iz čisto estetskih razloga, meni je draže da je prvo vanilijin, a kasnije čokoladni.). Kad je kuhan izleda želatinasto, jer je na vodi, a ne na mlijeku. Zamiješajte s pudingom otprilike pola kuhanih jabuka. Promiješajte smjesu i prelite u tavu na kekse. Ravnomjerno rasporedite.
- Preko smjese pudinga i jabuka, stavljate drugi red petit keksa (odmah, dok je toplo).
- Skuhate drugi puding (u mom slučaju čokoladni), promiješajte s jabukama i rasporedite (isto kao i prvi).
- Složite treću filu keksa.
- Stavite tortu par sati nekamo da se ohladi (ne u hladnjak, prirodno hlađenje).
- Istučete šlag i rasporedite po vrhu keksa. Dodajte eventualno čokoladu u prahu ili neku sličnu ukrasnu glupost na vrh.
- Stavljate u hladnjak i ostavite bar par sati (da se sve fino napije jedno drugoga i dođe fino sočno)
Napomena:
Ova torta skoro uopće nije slatka. Ukoliko želite da to bude, dodajte šećera prema želji u vodu kad kuhate jabuke. I/ili u šlag.

Zahvale za promijenjeni život zbog otkrića ove delikatese primam: u komentarima, na mail, na žiro račun ili u gotovu novcu. :-))))
|