1.000.000 puteva do sreće

Klikni tu >> NATRAG NA START

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Ožujak 2014 (1)
Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (7)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (2)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

hot spot
New York - 7 dana
Heerlen - drugi put
Tko je nas heroj?
Heerlen na jugu Nizozemske
Dinamo nije pravni nasljednik Croatije
Frankfurt na (g)majni - 2.dio
Frankfurt na (g)majni - 1.dio
ko je tu lud...?
Billund, gdje je to?
Čitam te ko knjigu
Undutchables III
Undutchables II
Undutchables
Sjever je sjeverno...
Uhvatili Karadzica
Broj kojemu tamo nije mjesto
~ enjoy Croatia ~
Nasao sam si bicikl
Swastika ili kukasti kriz
Prosirimo Firefox
Brodom kroz Amsterdam
Za ljubitelje cvijeca
Nizozemska u malom
(Polu)Zelena Toyota...
Pretraživanje servisa blog.hr
Šta i kako sa slikama na blogu?
London, tri dana, dojmovi i fotke
Pariz u samo sedam sati...
Redizajn svoje blog stranice...
Koji sam ja kreten!!!

Linkovi
(Ne)poznati Zagreb
Zagreb za one koji žele znati malo više!

baddisk.info
Forum za system administratore i one koji se tako osjećaju

fresh 'n' fit
Blog posvecen svim aspektima covjekovog zdravlja

kompjuterana
Perine kompjuterske mudrolije

Poznanici
Mračni Bloger
Marko je nekada bio sysop Zagreb BBS-a, pa je vodio repro studio, pa je postao i suvlasnik časopisa NeT. čiji sam i ja bio suosnivač, pa je...
Bilo bi fakat previše nabrajati, čime se sve Marko bavio ili se trenutno bavi...


Bože sačuvaj
Bino i Boro su bili "normalni" punkeri koji su visili po SC-u petkom i za vrijeme trajanja Polet platza utorkom ili četvrtkom, na Mažurancu preko dana (poslije ili prije škole), a kasnije sve rjeđe na Ribnjaku navečer.

Glinena ovca
Iza naziva "glinena ovca" jedva sam prepoznao Davora, simpatičnog lika s kojim sam išao u srednju školu. Davor je bio jedan od većih obožavatelja Laibach-a u Hrvata.

25.09.2007., utorak

Šta i kako sa slikama na blogu?

Vidim po komentarima i postovima da dosta ljudi ima više ili manje problema sa obradom i postavljanjem fotki na svoj blog. Mish Misho ne stavlja slike jer joj se čini da joj treba previše vremena da sredi slike jednu po jednu, pa da ih jednu po jednu uploada na server, pa da ih...
Teeja kaže da joj uvijek stoji ukrivo, Ajfelov toranj kad ga slika i sl. Bilo je još nekoliko upita putem e-maila, pa da ne odgovaram svakome posebno, evo male školice obrade fotki za blogerske potrebe.
Nisam niti ja najveći majstor od fotkanja i obrade slika, ali to je jedna od milijun stvari koja me veseli u životu, zato ću probati uz pomoć nekoliko slika opisati kako si pomoći oko fotki i kako ih lakše i brže pokazati na blogu.
Ja osobno koristim photoshop ali isti se principi mogu primjeniti i na većinu ostalih programa, pa krenimo nekim redom:
Učitavanje slika:
Slike netreba učitavati jednu po jednu. U programu za obradu slika, odeš na open, pa klikneš na prvu (1) i držeći pritisnutu Shift tipku, klikneš na zadnju sliku (2) koju želiš otvoriti. Ako željene slike nisu jedna pored druge, držiš pritisnutu tipku control (Ctrl) i mišem nabadaš jednu po jednu, željenu fotku. Na kraju naravno ide gumb Open (3) , i to je to. Odabrane fotke su otvorene.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Automatizacija posla:
Da se nebi maltretirali sa svakom fotkom posebno i da bi time smanjili mogućnost pogreške i unificirali rezultate, poslužit ćemo se mogučnošću snimanja akcija koje želimo primjeniti na naše fotke. Pored gomile scripti koje dolaze sa svakim programom (1), postoji naravno i mogućnost da sami snimimo scriptu kakva nam paše (2).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Scripti damo neko fino opisno ime, tako da ju i u budućnosti možemo prepoznati i ponovno koristiti.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Scripta će se automatski prebaciti u mod za snimanje akcija, pa nama samo preostaje primjeniti željene akcije nad prvom slikom. Kako ćemo sliku nakon nekoliko koraka smanjiti, jer njena je svrha prikazivanje na blogu, izgubit ćemo neke detalje, pa se meni čini da nije loše malo povećati oštrinu filterom unsharp mask (vrijednost 100 recimo).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kako novi fotići rade i previše kvalitetne tj. prevelike fajlove, za potrebe prikazivanja na ekranu, a pogotovo na internetu, fotke je potrebno smanjiti.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

500 pixela širine je na mnogim forumima maximalna dozvoljena veličina, a na većini blog designa osigurava da fotka ne pređe na susjednu kolonu sa menijima, linkovima ili kalendarom. Sukladno novoj širini, program će automatski prilagoditi i visinu slike ako je tako odabrano u postavkama (Constrain Proportions).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kad smo fotku smanjili, izvršit ćemo optimizaciju za prikazivanje na ekranu, jer nema nikakve potrebe na ekranu prikazivati fotku u 100% kvalitete. Potrošit ćemo više vremena na upload, posjetitelji će potrošiti više vremena na download ili možda čak i odustati od daljeg gledanja/čitanja bloga.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Prilikom spremanja fotke za prikaz na webu, nudi nam se na izbor nekoliko formata. Izabrat ćemo jpeg format (1) i kvalitetu prikaza smanjiti na 30% (2) čime će fotka ostati dovoljno kvalitetna, a njena veličina neće ugroziti uživanje i kod nestrpljivijih posjetitelja izazvati odustajanje od daljeg pregledavanja. Odabrat ćemo i poseban folder u koji želimo spremati fotke za web, kako nebi došlo do miješanja i prepisivanja preko orginalnih fotki koje ostavljamo u orginalnoj veličini za neke druge potrebe.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Nakon što smo fotku spremili u željenom formatu i veličini, zatvorimo orginal i na pitanje o spremanju promjena odgovorimo sa No (1). Time ćemo sačuvati orginal za neke druge potrebe kao što je ispis na printeru, izrada fotografije u foto studiju i sl. Nakon toga prekidamo snimanje scripte (zaboravili ste da se akcije snimaju?) klikom na kvadratić u actions prozoru (2).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sad imamo snimljenu akciju koju jednostavnim klikanjem na play (zeleni trokutić) tipku primjenjujemo na svaku sljedeću fotku.
Neke (ili mnoge) ćemo fotke možda htjeti malo kadrirati, zarotirati i time svakako poboljšati dojam o svojim fotografskim umjećima, kao i naglasiti neki detalj koji je iz raznoraznih razloga ispao poprilično neugledan.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Odaberemo alat za cropanje, odaberemo dio slike koji želimo ostaviti, pa sve to još malo i zarotiramo ako treba, stisnemo enter kada smo zadovoljni i eto nam potpuno nove, bolje i u svakom slučaju atraktivnije fotke.

Sljedeći korak je upload svih tih slika, u što manje poteza, na neki server, te njihovo linkanju unutar teksta na blogu. Da nam olakšaju izbor, tvorci blog.hr servisa su nam predložili nekoliko servisa koji pružaju uslugu besplatnog hostanja slika, postavivši linkove odmah unutar blog editora. Ja sam se nekako zalijepio za Photobucket iako nemam ništa protiv niti ImageShacka kojeg sam i prije znao koristiti.
Nakon procesa registracije na servis, popraćenog popunjavanja potrebnih i nepotrebnih polja, možemo uploadati naše fotke. Ako se radi o jednoj ili dvije, možemo to napraviti i ručno (1) ili ako imamo više fotki, možemo i uploadati sve u nekoliko poteza (2).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Prvo odaberemo folder u kojem se nalaze željene fotke (1), zatim kliknemo na select all kako bi odabrali sve fotke u folderu (2) i konačno kliknemo na veliki zelenu upload gumb (3) čime smo startali automatizirani proces uploada svih odabranih fotki na Photobucket server.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kad su fotke na serveru, možemo ih ostaviti kako jesu ili ih organizirati po kategorijama, kako god se kome čini prikladnim. Da bi ubacili fotku u tekst na blogu, potrebno je samo kliknuti na tekst unutar HTML Tag polja, a time će se automatski potrebna komanda kopirati u buffer (međuspremnik), te je u blog editoru potrebno samo napraviti paste (ctrl+v ili shift+insert ili desnom tipkom miša).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Eto, to je to. Oni koji to znaju nek preskoče, a oni kojima ova školica može pomoći nek se ne srame postaviti dodatna podpitanja, zato smo tu, da učinimo jedni drugima život boljim i sretnijim.
wave
- 21:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

23.09.2007., nedjelja

London, tri dana, dojmovi i fotke

Još pomalo umorni i nesređenih dojmova od puta u Pariz, sjeli smo na EasyJet-ov avion za Londonski Stansted aerodrom. EasyJet avioni obično imaju ture sa manjih aerodroma ili sa zabačenih terminala na većim aerodromima. Što se nas tiče, ne patimo od "fancy" usluge niti nam nedostaje nepotreban i neukusan obrok koji ostale kompanije (i Croatia Airlines) serviraju kako bi malo zabavile putnike tokom leta, a putnici taj luksuz naravno skupo plate. EasyJet i ostale niskobudžetne kompanije lete više puta u danu, koriste jeftinije terminale, ne serviraju klopu, imaju jeftinije karte i naravno pritom i dalje masno zarađuju. yes
Da dobro i pravovremeno planiranje može donjeti znatne uštede, pokazuje i primjer EasyBus kompanije, čije regularne karte koštaju 8€ kada se kupuju na njihovom šalteru, ali ako se kupuju ranije, preko interneta, cijene kreću od 2€ za one prve, pa onda 4€, 6€ ... Mi smo dobili karte po 6€ u jednom i po 4€ u drugom smjeru. Cijena vlaka (za usporedbu) sa Stansted aerodroma do centra Londona košta 14,5 € u jednom smjeru, a 24,5 € je povratna karta.
Na aerodromu nas je čekao prijevoz:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Znam da izgleda zastrašujuće na prvi pogled ali kada se pogleda iznutra, i nije tako loše. Stakla, su naime presvučena tankom metalnom rešetkom koja štiti od sunca, daje dojam neprozirnosti izvana, a ipak se iznutra vidi van, pa putnici mogu uživati u cestovnom saobraćaju Londona i okolice.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Hotel je, kao i prijevoz, preporučljivo bookirati što ranije. Easyovoiono ima i hotele u ponudi, ali mi smo se malo kasnije sjetili odabrati hotel pa smo smještaj pronašli preko booking.com web stranice.
Stylotel hotel se nalazi par ulica sjevernije od Hyde parka, a Paddington stanica je doslovno iza ugla. Hotel se fura na neki futurizam, ali to se nemora svidjeti svakome:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Hotelski zidovi su obloženi metalnim pločama, sa detaljima od plavog skaja (zgodno za čitanje u krevetu). Sobu nisam slikao jer je bila pre mala i na slikci se nebi mogla dočarati atmosfera, ali zato pogled kroz prozor govori dovoljno i netreba nikakvog komentara:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Parišku formulu razgledavanja grada smo primjenili i u Londonu. Odabrali smo firmu BigBus i naravno ušparali nekoliko funti prilikom kupnje karata preko interneta. thumbup

Tura počinje na najčuvennijem ćošku Hyde Parka, gdje se ujedno nalazi i Marble Arch:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

I onda gore-dole po Londonu, koji je stvarno ogroman. Ne samo da je velik, već su i zgrade em ogromne, em gusto nagurane, tako da je ponekad bilo stvarno teško, iz busa u vožnji, uslikati neke povjesne znamenitosti, a pritom ne dobiti u kadru i obližnje staklene nebodere. Taj spoj je ponekad izveden na najgrublji mogući način (to nisam fotkao), a ponekad se čini kao da je zgrada prije par storina godina projektirana, baš za današnju svrhu i namjenu:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Nekoliko nezaobilaznih detalja:
Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketPhoto Sharing and Video Hosting at Photobucket

Biti u Londonu, a ne vidjeti Lotusov dućan, nebi imalo smisla:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Preko puta se nalazi i spomenik svim životinjama, koje su stradale u ratu:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Na večer smo prošetali Oxford Streetom, popili kavu u Starbucksu i otišli na musical u jedno od kazališta na West Endu. Dominion theatre već 6 godina ima na repertoaru predstavu "We Will Rock You" rađenu prema i sa muzičkim temama grupe Queen.
Tu večer sam u novinama pročitao da Prince u Londonu upravo održava zadnji od 21 koncerta za redom. lud

Gdje je show business tu su i neizbježni paparazzi: naughty
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Eto to je London, toliko toga se događa, a nemožeš biti na više mjesta odjednom.

Ostatak slika možete pogledati na Photobucketu.
- 23:13 - Komentari (16) - Isprintaj - #

19.09.2007., srijeda

Pariz u samo sedam sati...

Kao što sam i najavio u logu iz 01.09.2007. otišli smo u Pariz, na par sati...
Ujutro, prije prvih radničkih gužvi, stigli smo "normalnim" vlakom u Amsterdam, gdje smo se ubrzo ukrcali na Thalys. Thalys je vlak, ali je osim što vozi po tračnicama, po svemu ostalome više nalik na avion.
Svaki vagon ima svog stjuarda/stjuardesu koji se brine za udobnost putnika, a tu spadaju besplatne novine, kava ili čaj, dva obroka u roku od 4 sata puta (Amsterdam - Paris), malo dodatnog nutkanja slatkišima i naravno nezaobilazan osmjeh te hvala i izvolite, za svaku pi*dariju... pjeva
Kako smo imali samo sedam sati na raspolaganju, jedini logičan izbor je bio turistički bus. Ma ne jedan, već pun kufer njih, raspoređenih u 4 ture označene bojama. Dnevna karta stoji 26€ po osobi (29€ za dva dana), a uključuje neograničen broj ulaženja, silaženje te prelaženja sa ture na turu, jer ture se vrlo praktično preklapaju sa jednom do dvije stanice tako da nema šanse da promašite željeno stajalište, pogotovo što dobijete i kartu grada sa ucrtanim turama, njihovim preklapanjima i što je najznačajnije, sa istaknutim znamenitostima koje možete obići.
Vrijeme je bilo promjenljivo-oblačno sa malo vjetra, dovoljno toplo da se može sjediti na krovnoj platformi autobusa. Fotke su napravljene kaubojski, "u galopu, s boka" tj. autobus je vozio, a ja sam fotkao onako kako je smješno za vidjet pa su i rezultati takvi, no nije to bilo fotkanje za monografiju, već normalno turističko škljocanje. rolleyes

Promet u Parizu, ne samo na filmu:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dvorište Louvra:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Notre Dame:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pariški krovovi i prozori:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ovo znate šta je:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Slavoluk pobjede je toliko velik da ga nemožeš slikat iz blizine:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ostale fotke možete pogledati na Photobucketu.

Tjera me draga na spavanje, sutra putujemo u London na tri dana. Čitamo se u Nedjelju mah
- 19:39 - Komentari (7) - Isprintaj - #

04.09.2007., utorak

London, 3 dana...

Kao sto sam spomenuo u onom postu o Parizu, idemo u London na tri (3) dana.
Dolazak EasyJetom ujutro, pa dok se malo prospanciramo, taman da ubijemo vrijeme do chekiranja u hotel, pa onda popodne na turisticki bus koji ce nas furati naokolo.
Drugi bi dan trebalo obaviti nesto shopinga, jer nismo bas svaki dan u Londonu, a trreba i neku uspomenu pribaviti.
Treci dan povratak istim putem, kako smo i dosli.
To bi bilo, onako u grubo, pa bi zamolio cijenjeno pucanstvo blogere da malo nadopune sa detaljima. Sta vrijedi vidjeti, gdje otici, malo potrositi...
Ponesto treba i kupiti za uspomenu, od toga se nemoze pobjeci, tako da bi i s te strane dobro dosli savjeti, gdje se oblace domaci i sl. Namjeravam naime kupiti koznu jaknu, ali niti me privlaci image Oxford street-a, niti smatram da bi tamo nasao nesto za sebe... smokin
- 21:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.09.2007., nedjelja

Redizajn svoje blog stranice...

Upravo sam malo redizajnirao svoju blog stranicu (jel' se to tako zove?).
Nije to neka musdrost, zato steta ne dodati neki svoj "touch" ovim predefiniranim templatovima (trudim se ne rec templejtima belj).
Malo me iznenadilo, na pocetku, kako su slova po defaultu velika, stupci siroki i sve tako nekako veliko i debelo, kao one velike kocke kojima se igraju djeca, dok ne stasaju da predju na LEGO kockice.
No da ne trkeljam dalje, ajmo se primiti posla. Ne kazem da se svakome treba svidjeti moj doprinos izgleda, vec da su bitni principi, kako nesto promijeniti, pa cu to probati razloziti na nekoliko koraka:
korak 1) Odabir (priblizno) zanimljivog designa
To smo svi (vecina nas) vec jednom odradili. Jednostavno je dovoljno kliknuti na tab Dizajn (4. odozgora) s lijeve strane i odabrati jedan od ponudjenih predlozaka.
korak 2) Donosenje odluke o tome sta treba mijenjati
Postoje dvija generalna oblika blog-stranice. Dvostupacni (2 stupca) i trostupacni (3 stupca). Prema takvoj organizaciji bloga se uglavnom prilagodjava i dizajn ili se pak prema dizajnu (mrkli neki...) prilagodjava organizacija cijele stranice.
Dakle, potrebno je odluciti koji nam graficki elementi trebaju, koliko ce biti visoki, siroki, kako ce se, ako se ce ponavljati i sl. detalji...
korak 3) Upload slika na neki site
Kad krenete editirati tj. kreirati neki sadrzaj, na vrh prozora postoji grupa pod nazivom "Alati za upload slika" u kojoj su linkovi na servise koji pruzaju uslugu hostanja slika koje obicno objavljujemo u svojim blogovima.
Jel nam netko brani da na isti servis smjestimo i podlogu koju zelimo koristiti u svom blogu i ostale graficke elemente, kao sto su crte, tocke, zvrcke i slicne pizdarije koje samo usporavaju ucitavanje stranice ali ujedno i uveseljavaju vlasnike istih. Obicno vise nego li posjetitelje doticnih stranica. mad
korak 4) Promjena designa
Ja sam osobno korisnik Macromedia Dreamweavera, ali vise je nego dovoljan i bilo koji vizualni editor web stranica koji podrzava rad sa CSS definicijama. Na webu ima i vise nego dovoljno besplatnih web editora, a vrlo vjerojatno se mogu naci i na CD/DVD izdanjima BUG-a i PCChip-a.
Dakle, odete na prije spomenuti Dizajn tab i tamo pod nazivom "HTML köd predloška" se nalazi vasa blog-stranica u html obliku. Oni koji kuze sta i kako tamo mijenjati ionako nece citati ovaj moj posta, a vi ostali fino selektirajte cijeli sadrzaj ekrana, pomocu desne tipke na misu (ili ctrl+c kratice), kopirajte sve i napravite paste (kratica ctrl+v) u prazan dokument u vasem omiljenom web editoru. Pazite da prije toga odaberete "html" pogled na stranicu, a ne "design" pogled koji vam sakriva pogled na iznutrice vase web stranice. Nakon sto ste kopirali sadrzaj, prebacite se na vizualni pogled ili "design view" ili kako se vec zove u vasem web editoru.
Tu cete sada lakse promijeniti sve sto vas veseli na planu dizajna svoje stranice. Koristite pune adrese grafickih elemenata (slika) sa ranije odabranog servisa, bas onako kako ce ih dizajn koristiti na vasoj blog.hr stranici.
korak 5) Primjena novog designa
U editoru necete vidjeti bas sve kako izgleda na webu jer stranica mnoge elemente poziva iz database, ali uz malo maste mozete steci neki opci utisak. Kada ste (recimo) zadovoljni svojim uratkom, vratite se u "html" pogled na dokument, pa primjenite obrnuti postupak. Selektirajte sve, copy/paste sadrzaj nazad na blog i klik na "spremi" gumb.
Provjerite svoj uradak, ponovite postupak par puta da istitrate detalje i to bi bilo to...

Slobodno komentirajte, pitajte, kritizirajte...
- 12:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.09.2007., subota

Par sati u Parizu...

Za obiljezavanje 20 godina zajednistva, supruga i ja smo odlucili posjetiti Pariz, na par sati... lud
Idemo vlakom i stizemo na Paris Nord ujutro/prijepodne 18.9. i ostajemo u Parizu jedno 6 - 7 sati, kad sjedamo nazad na vlak i jurimo doma na zasluzeni dan odmora, prije trodnevnog puta u London, ali to je vec druga prica...

Ako imate kakve prijedloge u svezi i glede mjesta koja "se moraju" posjetiti i pofotkati (nisam rekao pofukati), dajte slobodno. Slusam prijedloge, zelje i savjete... wave
- 12:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #