1.000.000 puteva do sreće

Klikni tu >> NATRAG NA START

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Ožujak 2014 (1)
Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (7)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (2)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

hot spot
New York - 7 dana
Heerlen - drugi put
Tko je nas heroj?
Heerlen na jugu Nizozemske
Dinamo nije pravni nasljednik Croatije
Frankfurt na (g)majni - 2.dio
Frankfurt na (g)majni - 1.dio
ko je tu lud...?
Billund, gdje je to?
Čitam te ko knjigu
Undutchables III
Undutchables II
Undutchables
Sjever je sjeverno...
Uhvatili Karadzica
Broj kojemu tamo nije mjesto
~ enjoy Croatia ~
Nasao sam si bicikl
Swastika ili kukasti kriz
Prosirimo Firefox
Brodom kroz Amsterdam
Za ljubitelje cvijeca
Nizozemska u malom
(Polu)Zelena Toyota...
Pretraživanje servisa blog.hr
Šta i kako sa slikama na blogu?
London, tri dana, dojmovi i fotke
Pariz u samo sedam sati...
Redizajn svoje blog stranice...
Koji sam ja kreten!!!

Linkovi
(Ne)poznati Zagreb
Zagreb za one koji žele znati malo više!

baddisk.info
Forum za system administratore i one koji se tako osjećaju

fresh 'n' fit
Blog posvecen svim aspektima covjekovog zdravlja

kompjuterana
Perine kompjuterske mudrolije

Poznanici
Mračni Bloger
Marko je nekada bio sysop Zagreb BBS-a, pa je vodio repro studio, pa je postao i suvlasnik časopisa NeT. čiji sam i ja bio suosnivač, pa je...
Bilo bi fakat previše nabrajati, čime se sve Marko bavio ili se trenutno bavi...


Bože sačuvaj
Bino i Boro su bili "normalni" punkeri koji su visili po SC-u petkom i za vrijeme trajanja Polet platza utorkom ili četvrtkom, na Mažurancu preko dana (poslije ili prije škole), a kasnije sve rjeđe na Ribnjaku navečer.

Glinena ovca
Iza naziva "glinena ovca" jedva sam prepoznao Davora, simpatičnog lika s kojim sam išao u srednju školu. Davor je bio jedan od većih obožavatelja Laibach-a u Hrvata.

25.09.2007., utorak

Šta i kako sa slikama na blogu?

Vidim po komentarima i postovima da dosta ljudi ima više ili manje problema sa obradom i postavljanjem fotki na svoj blog. Mish Misho ne stavlja slike jer joj se čini da joj treba previše vremena da sredi slike jednu po jednu, pa da ih jednu po jednu uploada na server, pa da ih...
Teeja kaže da joj uvijek stoji ukrivo, Ajfelov toranj kad ga slika i sl. Bilo je još nekoliko upita putem e-maila, pa da ne odgovaram svakome posebno, evo male školice obrade fotki za blogerske potrebe.
Nisam niti ja najveći majstor od fotkanja i obrade slika, ali to je jedna od milijun stvari koja me veseli u životu, zato ću probati uz pomoć nekoliko slika opisati kako si pomoći oko fotki i kako ih lakše i brže pokazati na blogu.
Ja osobno koristim photoshop ali isti se principi mogu primjeniti i na većinu ostalih programa, pa krenimo nekim redom:
Učitavanje slika:
Slike netreba učitavati jednu po jednu. U programu za obradu slika, odeš na open, pa klikneš na prvu (1) i držeći pritisnutu Shift tipku, klikneš na zadnju sliku (2) koju želiš otvoriti. Ako željene slike nisu jedna pored druge, držiš pritisnutu tipku control (Ctrl) i mišem nabadaš jednu po jednu, željenu fotku. Na kraju naravno ide gumb Open (3) , i to je to. Odabrane fotke su otvorene.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Automatizacija posla:
Da se nebi maltretirali sa svakom fotkom posebno i da bi time smanjili mogućnost pogreške i unificirali rezultate, poslužit ćemo se mogučnošću snimanja akcija koje želimo primjeniti na naše fotke. Pored gomile scripti koje dolaze sa svakim programom (1), postoji naravno i mogućnost da sami snimimo scriptu kakva nam paše (2).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Scripti damo neko fino opisno ime, tako da ju i u budućnosti možemo prepoznati i ponovno koristiti.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Scripta će se automatski prebaciti u mod za snimanje akcija, pa nama samo preostaje primjeniti željene akcije nad prvom slikom. Kako ćemo sliku nakon nekoliko koraka smanjiti, jer njena je svrha prikazivanje na blogu, izgubit ćemo neke detalje, pa se meni čini da nije loše malo povećati oštrinu filterom unsharp mask (vrijednost 100 recimo).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kako novi fotići rade i previše kvalitetne tj. prevelike fajlove, za potrebe prikazivanja na ekranu, a pogotovo na internetu, fotke je potrebno smanjiti.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

500 pixela širine je na mnogim forumima maximalna dozvoljena veličina, a na većini blog designa osigurava da fotka ne pređe na susjednu kolonu sa menijima, linkovima ili kalendarom. Sukladno novoj širini, program će automatski prilagoditi i visinu slike ako je tako odabrano u postavkama (Constrain Proportions).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kad smo fotku smanjili, izvršit ćemo optimizaciju za prikazivanje na ekranu, jer nema nikakve potrebe na ekranu prikazivati fotku u 100% kvalitete. Potrošit ćemo više vremena na upload, posjetitelji će potrošiti više vremena na download ili možda čak i odustati od daljeg gledanja/čitanja bloga.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Prilikom spremanja fotke za prikaz na webu, nudi nam se na izbor nekoliko formata. Izabrat ćemo jpeg format (1) i kvalitetu prikaza smanjiti na 30% (2) čime će fotka ostati dovoljno kvalitetna, a njena veličina neće ugroziti uživanje i kod nestrpljivijih posjetitelja izazvati odustajanje od daljeg pregledavanja. Odabrat ćemo i poseban folder u koji želimo spremati fotke za web, kako nebi došlo do miješanja i prepisivanja preko orginalnih fotki koje ostavljamo u orginalnoj veličini za neke druge potrebe.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Nakon što smo fotku spremili u željenom formatu i veličini, zatvorimo orginal i na pitanje o spremanju promjena odgovorimo sa No (1). Time ćemo sačuvati orginal za neke druge potrebe kao što je ispis na printeru, izrada fotografije u foto studiju i sl. Nakon toga prekidamo snimanje scripte (zaboravili ste da se akcije snimaju?) klikom na kvadratić u actions prozoru (2).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sad imamo snimljenu akciju koju jednostavnim klikanjem na play (zeleni trokutić) tipku primjenjujemo na svaku sljedeću fotku.
Neke (ili mnoge) ćemo fotke možda htjeti malo kadrirati, zarotirati i time svakako poboljšati dojam o svojim fotografskim umjećima, kao i naglasiti neki detalj koji je iz raznoraznih razloga ispao poprilično neugledan.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Odaberemo alat za cropanje, odaberemo dio slike koji želimo ostaviti, pa sve to još malo i zarotiramo ako treba, stisnemo enter kada smo zadovoljni i eto nam potpuno nove, bolje i u svakom slučaju atraktivnije fotke.

Sljedeći korak je upload svih tih slika, u što manje poteza, na neki server, te njihovo linkanju unutar teksta na blogu. Da nam olakšaju izbor, tvorci blog.hr servisa su nam predložili nekoliko servisa koji pružaju uslugu besplatnog hostanja slika, postavivši linkove odmah unutar blog editora. Ja sam se nekako zalijepio za Photobucket iako nemam ništa protiv niti ImageShacka kojeg sam i prije znao koristiti.
Nakon procesa registracije na servis, popraćenog popunjavanja potrebnih i nepotrebnih polja, možemo uploadati naše fotke. Ako se radi o jednoj ili dvije, možemo to napraviti i ručno (1) ili ako imamo više fotki, možemo i uploadati sve u nekoliko poteza (2).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Prvo odaberemo folder u kojem se nalaze željene fotke (1), zatim kliknemo na select all kako bi odabrali sve fotke u folderu (2) i konačno kliknemo na veliki zelenu upload gumb (3) čime smo startali automatizirani proces uploada svih odabranih fotki na Photobucket server.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kad su fotke na serveru, možemo ih ostaviti kako jesu ili ih organizirati po kategorijama, kako god se kome čini prikladnim. Da bi ubacili fotku u tekst na blogu, potrebno je samo kliknuti na tekst unutar HTML Tag polja, a time će se automatski potrebna komanda kopirati u buffer (međuspremnik), te je u blog editoru potrebno samo napraviti paste (ctrl+v ili shift+insert ili desnom tipkom miša).
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Eto, to je to. Oni koji to znaju nek preskoče, a oni kojima ova školica može pomoći nek se ne srame postaviti dodatna podpitanja, zato smo tu, da učinimo jedni drugima život boljim i sretnijim.
wave
- 21:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #