< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Komentari On/Off

Opis mog Bloga !
Vatru gasi, brata spasi I sve za našu Hrvatsku!

Photobucket


Linkovi
Blog.hr

www.dvd-jastrebarsko.hr

vatrogasni portal
vatrene kacige
Vatrene vijesti 911

Slavek Tuhelj
Gormoland
Maja; Vinkovci
Lady di; Laktec
drug; Deanovec

umorno oko; Kaštela

Opčenito

Samo vatrogasci
Kako su svi naredni tekstovi izvorno moji, mada su već objavljeni na našem siteu, eto da budu i ovdje


VATRU GASI, BRATA SPASI
(Serijal)

Od pradavnih je vremena čovjek naučio sačuvati plamen vatre
da mu grije i osvjetljava prostor boravka,
štiti ga od napada divljih zvijeri, pomaže u preradi hrane ,
a mnogo kasnije i za pogon u radnim strojevima.
Da ne spominjemo i onu drugu , lošiju,
primjenu u ratnim pohodima. Dakle, vatra je vječiti čovjekov pratilac.
Bilo kao dobar sluga, bilo kao loš gospodar...
... Pa i zbog same želje da što više čitatelja sa zanimanjem čita ove članke
red je da se više prostora posveti bliskijim vremenima,
i dakako, ovom našem prostoru.

Pomoz Bog!


Povijest vatrogastva

Po dolu i gaju, po dragome kraju
21.12.2007., petak
Iz naše zajednice

Budući se tekst u novinama pojavio izlomljen i skraćivan , objavljujem ga ovdje u cijelosti!!

Između brojnih intervencija koje su odradili vatrogasci našeg grada ovom bih vas prilikom podsjetio na jednu po mnogo čemu posebnu.
U noći 22-23. listopada zbog velikih količina oborina u gornjem toku potoka Reka došlo je do izlijevanja i ugrožavanja stambenih i godpodarskih objekata u ulici bana J Jelačića ( Rečka cesta za sve stare jaskance!) . Po dojavi iz XIII PP Jastrebarsko na mjesto su izašli vatrogasci DVD Jaska te zajedno sa već uključenim građanima prišli izgradnji tzv zečjih nasipa. Kako je na mjesto izašao i gradonačelnik i direktor komunalnog poduzeća hitno je pozvana i građevinska mehanizacija. Zahvaljujući toj odluci stvoreno je paralelno korito koje je „popilo“ višak vode te su objekti spašeni. Na žalost, mada neslužbeno, doznajem da je kasnije prispjeli djelatnik Hrvatskih voda stavio prigovor kako nismo smjeli dirati potok bez njih ( Kojeg li apsurda).
Ovu vam intervenciju opisujem iz nekoliko razloga. Ponajprije što se opet pokazalo da se naši sugrađani mogu osloniti na vatrogasce u bilo kojoj situaciji i u bilo koje vrijeme. Želim istaći i to da , barem u našem primjeru , svaka potrebna akcija sa ostalim gradskim službama uvijek bude izvršena. No, da postoje i oni koji ne razumiju da se u određenim situacijama moraju kršiti svakodnevne norme.
Uz gore navedeno vratio bih se samom početku, poplavi kao takvoj. Silne kiše tog dana stvorile su bujice kakve se ne pamte, ovo je prvi puta da je potok Reka narasao do tog stadija. A zašto!? Što se to promjenilo , jer jakih , i višednevnih , oborina bilo je i prije. Očigledno su se promjenili uvjeti u prostoru, manje je prirodnih „spužvi“ u predjelu Plešivice, Vranovdola, Reke. Kako to? Pa , pogledajte, podsjetite se. Nije li bilo zastrašujuće vidjeti kako su na nekad šumskim vrhuncima najednom „narasle“ dizalice kako bi sagradile „kućice“ za naše stresom ugrožene tajkune, pa i ponekog „dobrodošlog stranca“. A šuma je naš najveći rezervoar vode. Zna kada je treba zadržati i kada postupno oslobađati, bez vododerina i bujica.
Pišem to zbog toga jer se čini da je i struka , pod pritiskom „moćnika“ na to zaboravila, odnosno jako zažmirila. Zorno, prezorno, pokazuje to u Goviću, nedavno i u Ciglenici. Ali, pri tom je neutemeljeno prozivati djelatnike koji su to samo izvršavali, odnosno nadšumariju Jastrebarsko i njenog direktora, g Oreškovića poimenice. Jer je sasvim sigurno da su u svom dijelu poštivali proceduru i temeljne osnove šumarenja. Kažu kako od srušenih stabala živi naša industrija. Slažem se, jer i ja konačno zarađujem u toj branši. Problem leži i mora se riješiti na drugom mjestu. No, da su se ovih izbora stranke odrekle ionako apsurdnih svota za panoe, letke, plakate ne bi trebalo ovo raditi. Sama cifra koju su spiskali daleko nadmašuje vrijednost građe iz Govića! Od koje najbolji sortiment ne završava u domaćoj preradi drva!!

A posjeklo se sve što se dalo ( i „zrela“ stabla no i ona puno mlađa ) jer odnekuda se moraju platit izbori, a šuma je ionako bez glasa! Zaista treba senzibilizirati javnost te inzistirati da se , kad je šteta već učinjena, pristupi intenzivno obnovi sastojine. Sa svim obilježljima park-šume, što je Gović oduvijek i bio, bez obzira na"službeni" status.A planira se ovakav postupak dok se ne posjeće i poslijednje stablo od „Suhače“ do vojarne. Bit će kasno onda donašati nove prostorne planove, ovom krajobrazu trebale su stotine godina da, uz čuvanje, postane ovakav. A svega nekoliko tjedana da nestane. Devastiranog će se rado svi odreći!


Pišem ovo i kao podršku svemu što je napisao naš cijenjeni sugrađanin g Nino Škrabe. Pišem ovo i kao podršku gradskim vlastima da poduzmu sve da se zaustavi daljnje „napredovanje“ motorke i „timberjacka“. Također i u ime svih koji su barem jednom prošetali ili protrčali tim predjelima.
Ponajviše pišem ovo zbog , kako tužno, brojnih cinika i omalovažavatelja naše želje da nam Gović ostane „neiskorištavan“ i neurbaniziran! Ljut sam , jer se upravo širenje urbane Jaske planira baš na tom pravcu. I baš za te „dođoše“ i skorojeviće. Koji, umjesto da sebe prilagode sredini u koju su došli živjeti, svim snagama nas sile da se prilagodimo njima , od dovlačenja „cajki“ do govora, ophođenja u javnosti, pa i ophođenja prema našim općim vrijednostima. A Gović nije jedini na tom putu. Ako sačuvamo ono što je ostalo od njega možemo se nadati i očuvanju ostalih naših tradicijskih vrednota.
Jedna od najvećih naših tradicijskih, kršćanskih, vrednota je slavljenje svete obitelji kroz vrijeme došašća i Božićnih blagdana. Zato vas pozivam da ga svi zajedno proslavimo u duhu što ga našim srcima poručuju brojne narodne i autorske blagdanske popevke. Uistinu otmimo se potrošačkom mentalitetu, ne nasjedajmo „ bjelobradim , crvenoruhim „ho ho ho „ starčićima, mi imamo sv Nikolu! Ne konzumirajmo blagdane kroz materijalnu, već duhovnu „potrošnju“.U duhu toga Blagdana posvetimo i jednu molitvu za one koji odlučuju, da poslušaju svoj narod koji vapije :“Čuj naš glas!“

Jastrebarsko; 01.12.2007. god

- 15:02 - Komentari (26) - Isprintaj - #
05.12.2007., srijeda
„Okrećem stranice kalendara“

( Napisano 01.12.2007. iz tiska izlazi 15.12.2007.) Bez popratnih slika i linkova, ali bit će ih u nastavku...!

Poštovane čitateljice i čitatelji , eto , pred vama je novi broj naših novina, ali i posljednji u ovoj 2007. godini . Dozvolit ću si tom prigodom da ovo moje javljanje vama ne bude strogo samo izvještajno vatrogasno. Jer za nama je godina po mnogo čemu posebna , u odnosu na druge.
Pokušavajući je sagledati sa osnove vatrogastva, teško je a ne zaključiti kako će , uprkos mnogim pozitivnim djelima, ostati zabilježena kao najtužnija u novijoj povijesti Hrvatske. Ostat će u analima kao godina Kornatske tragedije, u kojoj je život izgubilo 12 gasitelja / pri tom me, oprostite, misli podsjećaju na drugih 12 mladih života, naših redarstvenika, stradalih na početku domovinskog rata/. U sjeni te tragedije, nepravedno, ostaju nespominjane i druge žrtve naših gasitelja. Od slavonije do zagorja , istre, pa sve do prevlake, što su dali ili ugrozili svoje živote braneći imovinu često potpuno nepoznatih , svojih sugrađana. Ali, bila bi i takova tragedija lakša, da se nije dogodilo niz stvari koje ne služe na čast mnogim službama i institucijama naše države. Naime, „novinarstvo“ je u smrt potjeralo čovjeka ( g. Alfirev) koji je svoj život posvetio ideji da njegovo mjesto ima DVD. Sistem koji je na zahtjev „bukača“ uhapsio gospodina Dražena Slavicu , županijskog vatrogasnog zapovjednika. Uhapsio mladića od 20-ak godina kao „nesumnjivog krivca“prešućujući odgovornost „velikih igraća“ što su u vrijeme izričite zabrane vršili radove i spaljivali odpad. Te ih, bez relevantnih dokaza, držao mjesecima iza rešetaka. U samoj istrazi , za koju se vjerovalo da će brzo rasvjetliti okolnosti nemilog događaja, namjerno se odugovlačilo jer je politici /kako jadno/ odgovaralo da se sve stiša dok ne prođu izbori. A , puštanjem povremenih „balona“ sa dezinformacijama i poluistinama, javnost se dotjeralo do rezignacije u toj mjeri da gotovo nikoga više za to nije briga. Kako bude bit će!!?
Za razliku od „sistema“ narod je opet, po tko zna koji puta pokazao koliko je spreman suosjećati i pomoći, sakupivši milione kao pomoć ranjenima i obiteljima stradalih. I opet, umjesto da se taj novac bez dodatnih troškova uruči potrebitima sistem smišlja osnivanje zaklade. I, sukladno tome i potrebitu administraciju (a ona košta- novca iz zaklade'). I za obranu g Slavice osniva se fond, no mene boli što je to apsurd . Novac će se sliti , kroz duži period, u lisnice advokata sretnih da sve potraje što duže.
Sve to ima i puno dalekosežnije posljedice. Poslije prozivanja zbog „avantura“ svaki će vatrogasac nađe li se u situaciji da mora hitno donijeti odluku, potpuno razumljivo, nastojati to odbiti od sebe, prebaciti odgovornost na drugoga. Što za sobom povlači i vremensko otezanje i veće štete. Jer, pokaže li se da je odlukom sebe ili druge nesvjesno, ili neočekivano, ugrozio što ga čeka??!
Istovremeno, vlada je promptno sklopila ugovor za nabavku dva nova zrakoplova tipa „Canadair“ . Kako se ustanovilo , „malo“ prekasno. Naime , zbog nastojanja da nabavkom ruskih zrakoplova ( uz razložne argumente struke protiv) zatvori klirinški dug, izgubili smo bonus ugovoren sa tvrtkom „Bombardier“ ugovoren kod predhodne nabavke.Kao dodatak svemu , planira se od privatne talijanske tvrtke iznajmiti isti tip zrakoplova( koliko tek to poskupljuju sve!) Zrakoplovi iz rusije su se i nakon testiranja na Jadranu pokazali neprikladni za našu konfiguraciju obale i otoka. A zbog otezanja , zakasnit će i za iduću protupožarnu sezonu. Kako bi se zatvorila ta „vremenska rupa“ u vrijeme samih parlamentarnih izbora sklopljen je i novi ugovor , o nabavci tri „Airtractor“-a. ( Tip protupožarnog zrakoplova koji se , za razliku od „Canadaira,“ puni na kopnu!) Uz sve to, vlada je , također za izbore, iz robnih rezervi „izvukla“ 11 vatrogasnih cisterni te ih podjelila prema nahođenju.
Sve tu uz redovni program „210 vozila“ od kojih ni jedno neće završiti u našoj zajednici ( zbog ključa dodjele) a i sama realizacija vozila što ga je naš Grad naručio za DVD Petrovinu zastala je kako bi se podijelilo vladina vozila ( za izbore!). Eto, i ovdje vrijedi uzrečica stvorena valjda samo na osnovu zbivanja kod nas :“Daj bože svake godine izbore!“

- 23:47 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.