Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljenkol

Marketing

„Okrećem stranice kalendara“

( Napisano 01.12.2007. iz tiska izlazi 15.12.2007.) Bez popratnih slika i linkova, ali bit će ih u nastavku...!

Poštovane čitateljice i čitatelji , eto , pred vama je novi broj naših novina, ali i posljednji u ovoj 2007. godini . Dozvolit ću si tom prigodom da ovo moje javljanje vama ne bude strogo samo izvještajno vatrogasno. Jer za nama je godina po mnogo čemu posebna , u odnosu na druge.
Pokušavajući je sagledati sa osnove vatrogastva, teško je a ne zaključiti kako će , uprkos mnogim pozitivnim djelima, ostati zabilježena kao najtužnija u novijoj povijesti Hrvatske. Ostat će u analima kao godina Kornatske tragedije, u kojoj je život izgubilo 12 gasitelja / pri tom me, oprostite, misli podsjećaju na drugih 12 mladih života, naših redarstvenika, stradalih na početku domovinskog rata/. U sjeni te tragedije, nepravedno, ostaju nespominjane i druge žrtve naših gasitelja. Od slavonije do zagorja , istre, pa sve do prevlake, što su dali ili ugrozili svoje živote braneći imovinu često potpuno nepoznatih , svojih sugrađana. Ali, bila bi i takova tragedija lakša, da se nije dogodilo niz stvari koje ne služe na čast mnogim službama i institucijama naše države. Naime, „novinarstvo“ je u smrt potjeralo čovjeka ( g. Alfirev) koji je svoj život posvetio ideji da njegovo mjesto ima DVD. Sistem koji je na zahtjev „bukača“ uhapsio gospodina Dražena Slavicu , županijskog vatrogasnog zapovjednika. Uhapsio mladića od 20-ak godina kao „nesumnjivog krivca“prešućujući odgovornost „velikih igraća“ što su u vrijeme izričite zabrane vršili radove i spaljivali odpad. Te ih, bez relevantnih dokaza, držao mjesecima iza rešetaka. U samoj istrazi , za koju se vjerovalo da će brzo rasvjetliti okolnosti nemilog događaja, namjerno se odugovlačilo jer je politici /kako jadno/ odgovaralo da se sve stiša dok ne prođu izbori. A , puštanjem povremenih „balona“ sa dezinformacijama i poluistinama, javnost se dotjeralo do rezignacije u toj mjeri da gotovo nikoga više za to nije briga. Kako bude bit će!!?
Za razliku od „sistema“ narod je opet, po tko zna koji puta pokazao koliko je spreman suosjećati i pomoći, sakupivši milione kao pomoć ranjenima i obiteljima stradalih. I opet, umjesto da se taj novac bez dodatnih troškova uruči potrebitima sistem smišlja osnivanje zaklade. I, sukladno tome i potrebitu administraciju (a ona košta- novca iz zaklade'). I za obranu g Slavice osniva se fond, no mene boli što je to apsurd . Novac će se sliti , kroz duži period, u lisnice advokata sretnih da sve potraje što duže.
Sve to ima i puno dalekosežnije posljedice. Poslije prozivanja zbog „avantura“ svaki će vatrogasac nađe li se u situaciji da mora hitno donijeti odluku, potpuno razumljivo, nastojati to odbiti od sebe, prebaciti odgovornost na drugoga. Što za sobom povlači i vremensko otezanje i veće štete. Jer, pokaže li se da je odlukom sebe ili druge nesvjesno, ili neočekivano, ugrozio što ga čeka??!
Istovremeno, vlada je promptno sklopila ugovor za nabavku dva nova zrakoplova tipa „Canadair“ . Kako se ustanovilo , „malo“ prekasno. Naime , zbog nastojanja da nabavkom ruskih zrakoplova ( uz razložne argumente struke protiv) zatvori klirinški dug, izgubili smo bonus ugovoren sa tvrtkom „Bombardier“ ugovoren kod predhodne nabavke.Kao dodatak svemu , planira se od privatne talijanske tvrtke iznajmiti isti tip zrakoplova( koliko tek to poskupljuju sve!) Zrakoplovi iz rusije su se i nakon testiranja na Jadranu pokazali neprikladni za našu konfiguraciju obale i otoka. A zbog otezanja , zakasnit će i za iduću protupožarnu sezonu. Kako bi se zatvorila ta „vremenska rupa“ u vrijeme samih parlamentarnih izbora sklopljen je i novi ugovor , o nabavci tri „Airtractor“-a. ( Tip protupožarnog zrakoplova koji se , za razliku od „Canadaira,“ puni na kopnu!) Uz sve to, vlada je , također za izbore, iz robnih rezervi „izvukla“ 11 vatrogasnih cisterni te ih podjelila prema nahođenju.
Sve tu uz redovni program „210 vozila“ od kojih ni jedno neće završiti u našoj zajednici ( zbog ključa dodjele) a i sama realizacija vozila što ga je naš Grad naručio za DVD Petrovinu zastala je kako bi se podijelilo vladina vozila ( za izbore!). Eto, i ovdje vrijedi uzrečica stvorena valjda samo na osnovu zbivanja kod nas :“Daj bože svake godine izbore!“


Post je objavljen 05.12.2007. u 23:47 sati.