< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Komentari On/Off

Opis mog Bloga !
Vatru gasi, brata spasi I sve za našu Hrvatsku!

Photobucket


Linkovi
Blog.hr

www.dvd-jastrebarsko.hr

vatrogasni portal
vatrene kacige
Vatrene vijesti 911

Slavek Tuhelj
Gormoland
Maja; Vinkovci
Lady di; Laktec
drug; Deanovec

umorno oko; Kaštela

Opčenito

Samo vatrogasci
Kako su svi naredni tekstovi izvorno moji, mada su već objavljeni na našem siteu, eto da budu i ovdje


VATRU GASI, BRATA SPASI
(Serijal)

Od pradavnih je vremena čovjek naučio sačuvati plamen vatre
da mu grije i osvjetljava prostor boravka,
štiti ga od napada divljih zvijeri, pomaže u preradi hrane ,
a mnogo kasnije i za pogon u radnim strojevima.
Da ne spominjemo i onu drugu , lošiju,
primjenu u ratnim pohodima. Dakle, vatra je vječiti čovjekov pratilac.
Bilo kao dobar sluga, bilo kao loš gospodar...
... Pa i zbog same želje da što više čitatelja sa zanimanjem čita ove članke
red je da se više prostora posveti bliskijim vremenima,
i dakako, ovom našem prostoru.

Pomoz Bog!


Povijest vatrogastva

Po dolu i gaju, po dragome kraju
27.09.2007., četvrtak
Polemika o ustroju


Vatrogastvo zaista ne može biti hobi!! A ni jednom vatrogascu , u JVP ili DVD , to ni nije!
Kohezija struke, apsolutno, suprotno rade samo oni što su zalutali u naše redove, odnosno oni izvan naših redova što se "jačaju" na naš račun!
Ti si profesionalac,NN, a ja sam član DVDa pa u svakom našem kontaktu možemo polemizirati , no nikako se nečemo konfrontirati samo iz tog razloga od kuda smo!!
Ustroj vatrogastva na nivou RH nije dokument koji se može mijenjati kako se kome "digne"! Za sustavne promjene potreban je značajan vremenski period intenzivnih konzultacija po svim razinama, S tim da oni koji predlažu, prvo moraju provjerit u bazi ispravnost prijedloga. Dekret , odnosno takav način donošenja akta tog ranga , već je više puta izazvao stagniranje pa i urušavanje struke.
Da ustroj treba biti koncipiran tako da su dečki koji su stalno u službi (JVP i profesionalni vatrogasci u pojedinim DVD-ima ) stožer i udarna igla vatrogastva. Dobro opremljena i obučena DVDa, po kategorijama,stoje njima uz bok ( jest da je moje, no može služiti za primjer - DVD Jastrebarsko-bez zaposlenika!) te u svojim sredinama vrše istu funkciju kao i JVPa. Kada se radi o akcijama širih razmjera svakako se razumije da JVPa i DVDa usko surađuju, a da samu koordinaciju i upravljanje preuzima profesionalni stožer. I zbog opremljenosti i zbog bolje logistike(tu se ne bi trebali sporiti).
No, oficijelno, odnosno u upravnom smislu , smatram da je pred nama bitno vrijeme da HVZ dade inicijativu , da ostane ono za što je i ustrojena prije 130 godina! Te da ustroj JVPa dade svoj doprinos izgradnji zajedničke kuće. Ne zaboravite, braćo vatrogasci , da su prva plačena dežurstva te ustrojavanje prvih plačenih jedinica u Hrvatskoj, proizašli iz dobrovoljstva i njihove Zajednice.
Pustite na stranu ustroje u drugim sredinama, toliko smo puta kopirali druge da više ne znamo tko smo. A HVZ je uvijek , u svkom sistemu i poslije i prije svih ratova, znala čija je!
Poštovana braćo vatrogasci, istina je da nemamo što drugi imaju, no nije da baš ništa nemamo! Već od nivoa DVDa milionske su vrijednosti u pitanju, a kupljene su od novca našeg naroda, naših sugrađana. Zato moramo ostati njima vjerni i njima na usluzi. Da ih naše svađe ne učine nesigurnima u sutra.
U drugim su državama vatrogastvo ustrojavali na razne načine, od vojnog ( Francuska, po uzoru na stari Rim) , nama tako "draga" Amerika (USA) na sasvim specifičan način (DUZS kao loša kopija ) objedinjava u vatrogasnim domovima zaposlene i vatrogasce volontere , s tim da vatrogasac volonter nema ni po čemu lošiji status od uposlenoga!
No, svako podneblje i vrlo važan čimbenik , vrijeme , čine da se kod nas ne možemo preobraziti u neku drugu "kulturu". Naša budučnost ima smisla samo onda ako su joj korjeni u Hrvatskoj vatrogasnoj povijesti-

Da načinim poredbu: Ako iz Nizozemske uvezete 1000 stabala hrasta ( nebitna je vrsta) morate računati da će se posahnuti i do 100% sadnica. Jer , biljka je stasala u drugom okruženju, na drugačijoj podlozi. A i one što se prime zakržlaju , nemaju dobar start, bolesne su i grintave ( da se izrazim narodski).
No , uzmite u šumi svoga djeda podlogu za što god hoćete, i iz očevog rasadnika plemku, pa če te vidjeti koliki će polučiti uspjeh! Vaša biljka će i napredovati i obilat plod donjeti!


- 08:58 - Komentari (13) - Isprintaj - #
09.09.2007., nedjelja
Duboka tuga u srcima svih vatrogasaca


Najprije nevjerica, „ma to je neka greška…“ , pa stanje šoka i molitva da nesreća bude što manja. No, istina je bila neumoljiva. U toku akcije spašavanja osobne imovine i općeg dobra nacionalnog parka „Kornati“ stradalo je 13 vatrogasaca, od kojih je dok ovo pišem 11 zauvijek zaklopilo oči, dok se liječnici svim snagama bore za živote i zdravlje dvojice.
Nemili događaj zavio je u crno brojne obitelji ovih divnih ljudi, pripadnika Javnih i dobrovoljnih postrojbi Šibensko-Kninske županije. No zavio je u crno i cjelokupnu Hrvatsku, osobito nas vatrogasce.Sve su zastave spuštene na pola koplja, na domovima izvješene crne , zapaljene su svijeće kod kipova sv Florijana. Te u oknima mnogih obitelji.Zaustavljene su pripreme i odgođena brojna planirana događanja, među inima i županijsko vatrogasno natjecanje koje se trebalo održati 10.09. u Jastrebarskom.
No, i u takovoj situaciji vatrogasci su pokazali koliko je živa izreka „Braćo vatrogasci“. Na službenu komemoraciju u Šibeniku , te na poslijednje ispraćaje došle su tisuće vatrogasaca sa područja cijele Domovine i više izaslanstava susjednih nam i prijateljskih država. Iz VZG Jastrebarsko također su se sakupili vatrogasci koji nisu bili obavezni biti na radnim mjestima. U ime svih vatrogasaca VZGa odali su počast stradalima. Točno u 12 sati sirene su ih u cijeloj Hrvatskoj poslijednji put pozdravile i ispratile put neba! Nećemo i ne smijemo ih zaboraviti.
Ne mogu a da i ovo ne kažem. Koliko je još i sada bolno saznanje o toj tragediji, još smo više šokirani onim što su „mediji „ stvorili iz tog nemilog događaja. I pojedinci koji nemaju skrupula ni toliko da sačekaju da se slegne zemlja na svježim humcima. Ne želim sada nabrajati osobe i „teme“ kojima su se bavili , no stvorili su apsurd. „Zakon divljeg zapada“ traženje krivca ( krivaca) već u trenucima dok se nije znalo ni za jedan detalj nesretnih okolnosti. Neprimjeren i potpuno neljudski odnos pojedinih glasila prema javnosti i obiteljima ,pišući i prikazujuću stravične detalje . Huškajući i pritišćući mjerodavne službe, nepotrebno ubrzavajući istragu. I već unaprijed pomalo stvarajući nepovjerenje prema njenom ishodu. Kulminiralo je to nemoralnim i besmislenim uhićenjem , političkim uhićenjem, kako bi se smirilo pojedince. A da nisu osim „osnovane sumnje“ policija i sud imali ništa. Svi smo mi ovakvi ili onakvi , povučeni, živi, smireni, prgavi… no možemo i moramo odgovarati samo za ono što JESMO učinili (ili nismo, u datim okolnostima).
I na ovom mjestu , u ime svih vatrogasaca VZG Jastrebarsko i DVD Jastrebarsko izražavam najdublje saučešće obiteljima i prijateljima stradalih HEROJA. Slava im ! Počivali u miru!
Zajedno sa svojom obitelji pridružujem se molitvi za obitelji stradalih . Da im Bog da snage da izdrže i vjera njihova da ih ojača . Da nastave živjeti u vjeri da će u svakom od nas, vatrogasaca, zauvijek živjeti dio njihovih sinova, braće, očeva!
Dino Klarić(1974), Ivan Marinović(1970),Ivica Crvelin(1955) i Marinko Knežević(1955) su iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik.
17-godišnji Marko Stančić(1990), Ante Crvelin(1983), Tomislav Crvelin(1983) i Josip Lučić(1988) su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno.
Gabrijel Skočić(1988),Hrvoje Strikoman(1988) i Karlo Ševerdija (1988) su članovi DVD Vodice.
Teške ozljede zadobili su Frane Lučić iz DVD Tisno i Ante Juričev Mikulin iz DVD Vodice

Umro Marijan Mlinarić

Gotovo neprimjetno, za širu javnost, nakon kratke i teške bolesti umro je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice , Marijan Mlinarić. Brojnim „izvjestiteljima“ to nije bio dovoljno važno, bombastično. No, vatrogasci su svog predsjednika dostojno ispratili. Pokopan je u Varaždinu, u četvrtak 06.06 u 15 sati, uz zvuke sirena sa svih vatrogasnih domova.





- 10:51 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.