Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljenkol

Marketing

Duboka tuga u srcima svih vatrogasaca


Najprije nevjerica, „ma to je neka greška…“ , pa stanje šoka i molitva da nesreća bude što manja. No, istina je bila neumoljiva. U toku akcije spašavanja osobne imovine i općeg dobra nacionalnog parka „Kornati“ stradalo je 13 vatrogasaca, od kojih je dok ovo pišem 11 zauvijek zaklopilo oči, dok se liječnici svim snagama bore za živote i zdravlje dvojice.
Nemili događaj zavio je u crno brojne obitelji ovih divnih ljudi, pripadnika Javnih i dobrovoljnih postrojbi Šibensko-Kninske županije. No zavio je u crno i cjelokupnu Hrvatsku, osobito nas vatrogasce.Sve su zastave spuštene na pola koplja, na domovima izvješene crne , zapaljene su svijeće kod kipova sv Florijana. Te u oknima mnogih obitelji.Zaustavljene su pripreme i odgođena brojna planirana događanja, među inima i županijsko vatrogasno natjecanje koje se trebalo održati 10.09. u Jastrebarskom.
No, i u takovoj situaciji vatrogasci su pokazali koliko je živa izreka „Braćo vatrogasci“. Na službenu komemoraciju u Šibeniku , te na poslijednje ispraćaje došle su tisuće vatrogasaca sa područja cijele Domovine i više izaslanstava susjednih nam i prijateljskih država. Iz VZG Jastrebarsko također su se sakupili vatrogasci koji nisu bili obavezni biti na radnim mjestima. U ime svih vatrogasaca VZGa odali su počast stradalima. Točno u 12 sati sirene su ih u cijeloj Hrvatskoj poslijednji put pozdravile i ispratile put neba! Nećemo i ne smijemo ih zaboraviti.
Ne mogu a da i ovo ne kažem. Koliko je još i sada bolno saznanje o toj tragediji, još smo više šokirani onim što su „mediji „ stvorili iz tog nemilog događaja. I pojedinci koji nemaju skrupula ni toliko da sačekaju da se slegne zemlja na svježim humcima. Ne želim sada nabrajati osobe i „teme“ kojima su se bavili , no stvorili su apsurd. „Zakon divljeg zapada“ traženje krivca ( krivaca) već u trenucima dok se nije znalo ni za jedan detalj nesretnih okolnosti. Neprimjeren i potpuno neljudski odnos pojedinih glasila prema javnosti i obiteljima ,pišući i prikazujuću stravične detalje . Huškajući i pritišćući mjerodavne službe, nepotrebno ubrzavajući istragu. I već unaprijed pomalo stvarajući nepovjerenje prema njenom ishodu. Kulminiralo je to nemoralnim i besmislenim uhićenjem , političkim uhićenjem, kako bi se smirilo pojedince. A da nisu osim „osnovane sumnje“ policija i sud imali ništa. Svi smo mi ovakvi ili onakvi , povučeni, živi, smireni, prgavi… no možemo i moramo odgovarati samo za ono što JESMO učinili (ili nismo, u datim okolnostima).
I na ovom mjestu , u ime svih vatrogasaca VZG Jastrebarsko i DVD Jastrebarsko izražavam najdublje saučešće obiteljima i prijateljima stradalih HEROJA. Slava im ! Počivali u miru!
Zajedno sa svojom obitelji pridružujem se molitvi za obitelji stradalih . Da im Bog da snage da izdrže i vjera njihova da ih ojača . Da nastave živjeti u vjeri da će u svakom od nas, vatrogasaca, zauvijek živjeti dio njihovih sinova, braće, očeva!
Dino Klarić(1974), Ivan Marinović(1970),Ivica Crvelin(1955) i Marinko Knežević(1955) su iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik.
17-godišnji Marko Stančić(1990), Ante Crvelin(1983), Tomislav Crvelin(1983) i Josip Lučić(1988) su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno.
Gabrijel Skočić(1988),Hrvoje Strikoman(1988) i Karlo Ševerdija (1988) su članovi DVD Vodice.
Teške ozljede zadobili su Frane Lučić iz DVD Tisno i Ante Juričev Mikulin iz DVD Vodice

Umro Marijan Mlinarić

Gotovo neprimjetno, za širu javnost, nakon kratke i teške bolesti umro je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice , Marijan Mlinarić. Brojnim „izvjestiteljima“ to nije bio dovoljno važno, bombastično. No, vatrogasci su svog predsjednika dostojno ispratili. Pokopan je u Varaždinu, u četvrtak 06.06 u 15 sati, uz zvuke sirena sa svih vatrogasnih domova.






Post je objavljen 09.09.2007. u 10:51 sati.