Rodakva/ crna rotkva — Coolinarika - Pronađi pratnju
subota , 12.01.2019.Namirnice
Click here: Rodakva/ crna rotkva — Coolinarika
Njegov nedostatak izaziva umor, bolove u zglobovima i razdražljivost, što je dovoljan razlog da kroz ovo proljetno obilje jagoda u naš organizam unesemo dovoljnu količinu tog elementa u tragovima; · lišće i korijenje jagode sadrži djelotvorne tvari koje se koriste u farmakologiji; · Ne sadrže natrij sol ; · Potpuno su bez masti; · Sadrži mnogo dijetalnih vlakana; Ljekovita svojstva jagoda Navedene djelotvorne tvari i nutritivna svojstva su dovoljna preporuka da iskoristimo vrijeme obilja jagoda, iz razloga što: · konzumacija jagoda svaki dan jedna porcija dnevno od cca 8 - 10 plodova pomažu u uništavanju slobodnih radikala, te sadržavaju 20% preporučljive dnevne doze folne kiseline vitamin B vitamin topljiv u vodi! Plinije opisuje Dane poriluka u starom Rimu kada je Neron uveo da se jednom mjesečno jede samo poriluk za što bolji glas. Hopefully you'll have a nice time. Djelotvorne tvari Rotkvice su bogate balastnim tvarima koje pospješuju crijevnu peristaltiku, tj.
Poriluk se često koristi kao začinsko povrće, kao nešto okusom jači,dodatak salatama, juhama, umacima, ali ima i sva svojstva koja bi ga mogla učiniti i glavnim jelom nastolu. Imaju i zaštitno djelovanje jer učvršćuju i poboljšavaju obrambene mehanizme u organizmu.
Namirnice - Uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao ljekovitu biljku. Također rotkvice sadrže i veću količinu folne kiseline važne za stvaranje krvi, rast, mozak i živčani sustav kao i vitamin C za održavanje imuniteta i mentalno zdravlje.
Ja sam ju probala tek pred par tjedana po prvi put, i zaljubila se u ovu povrtnicu! Kad ju je tata donio s placa, nisam imala pojma što je! Jako je zdrava, najzdravija je sirova, naribana ko salata, a meni je najnajfinija kuhana. I kada je kuhana i kada je sirova, najbolje ide sa svježim sirom. Maja je jučer objavila recept kako ju iskoristiti, a ja sam maloprije poslala tatu na plac po nove zalihe, ja ju jednostavno obožavam! Da bi čovik doša sebi poslin pritiravanja u iću i piću i neradu! Ma, prija toga, potribito je iznutra dobro očistiti cilo tilo. Poslin šta ga se, ka rasušenu bačvu, dobro natopi vodon, triba prići na crnu i bilu rodakvu, a užnjih i na ripu. Sve one stružu i najzagorenije dno, čistu i najzamašćenije žile, criviman vraćaju mladost. Rodakva, ka i ripa, se ostruže na gratakaču, pa začini sa zrnon soli i s dvi-tri kapje maslinova uja i najlipše kvasine. Ko je zaboravija, neka se podsiti, da je - prija nego šta su Columbo i Napoleon i u Šibenik dotirali prve kunpire i njijove mladice - svit najrađe ija crnu i bilu rodakvu, i ripu, pa poradi toga Šibenčani znaju greziji svit šta salazi ugrad, koji put od dragosti zvati - ripašima. Dunkve, omanja terina rodakve oli ripe i feta crnog kruva: to je sve šta našemu čoviku, posli svega blaga, triba na današnji dan.
ROTKVA
Danas uz malo truda i znanja, šparoge možete jednostavno i uz male troškove ali i trud i strpljenje uzgajati u vlastitom vrtu. Savjet Udruge: ukoliko u prehrani ne podnosite crveni luk, umjesto njega koristite poriluk u količinama koje odredite da su vam dostatne pri pripremi određenog jela - npr. Slasne, ukusne i mirisne jagode dovoljne su same po sebi, ali isto tako sastav su nebrojenih maštovitih kulinarskih inspiracija u izradi slastica torte, kolači, sladoledi, marmelade čiji okusi i izgled su praznik za nepce i oči svih sladokusaca. Budući da se poriluk nalazi u grupi povrća zajedno s češnjakom, crvenim lukom, ljutikom i vlascem, posjeduje slične karakteristike, ali znatno blaži okus i miris, te je izvrstan je dodatak juhama i salatama npr. Zato bi bilo preporučljivo uzimati jagode iz bio uzgoja, te svakako prije konzumiranja dobro oprati u hladnoj vodi i pod laganim mlazom! Don Juana koji je jeo jarebice u umaku od čokolade!
[Cafe montenegro tijuana|Hrvati vole WhatsApp, Bosanci Viber, a Srbi... (FOTO)|Pornici sa starijim zenama]
Oznake: namirnice
komentiraj (0) * ispiši * #