Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

vlasnica ovog bloga:









u ranim je dvadesetima, živi u metropoli i voli napolitanke, ona je - metropolitanka

Omiljeni citati

"It is better to be hated for what you are than to be loved for what you are not." (Andre Gide)

''Sometimes when you look back on a situation, you realize it wasn't all you thought it was. A beautiful girl walked into your life. You fell in love. Or did you? Maybe it was only a childish infatuation, or maybe just a brief moment of vanity." (Henry Bromel, Northern Exposure, The Big Kiss, 1991)

''Idleness is not doing nothing. Idleness is being free to do anything.'' (Floyd Dell)

"How wrong it is for a woman to expect the man to build the world she wants, rather than to create it herself. " (Anais Nin)

"There is nothing heavier than compassion. Not even one's own pain weighs so heavy as the pain one feels for someone, for someone, pain intensified by the imagination and prolonged by a hundred echos." (Milan Kundera)

"If you don't risk anything, you risk even more." (Erica Jong)

"The weak are more likely to make the strong weak than the strong are likely to make the weak strong. " (Marlene Dietrich)





web counter

Metropolitankina abeceda:


A asfalt

B buđenje (iza 11 ujutro po mogućnosti)

C cvijet

D dobrota

E energija (prvenstveno ona pozitivna koja zrači iz sretnih ljudi

F fotografija (srcu veoma drag hobi)

G grad ili The Grad, moj voljeni Zagreb

H harmonija

I inspiracija

J Japan (obećana zemlja)

K koljena

L Lamjana (tako će se zvati moja kći)

M melankolija

N nada

O obećanja (ispunjena)

P privatnost

R radoznalost

S suze (dio svačijeg života)

T Tokio

U uspjeh

V voljeti

Z zemlja

Arhiva

Credits

Aethereality.net
Stock Xchng
Hybrid-Genesis.com

"Grbavica"

utorak, 19.09.2006.

Bila jednom mlada redateljica iz siromašne, ratom i tragičnim sudbinama uništene države na Balkanu po imenu Jasmila Žbanić. Inspirirana sudbinama svojih sugrađanki i sudržavljanki koje su prošle kroz pakao logora i silovanja od strane neprijateljskih vojnika, odlučila je snimiti sasvim mali film, priču o sudbini jedne od njih. I u tome je i više no uspjela. Priča je izmišljena, ali u njoj se može prepoznati više od 20 tisuća žena koje su preživjele isto. Glavnu junakinju filma, Esmu, život također nije mazio. Između trideset pet i četrdeset joj je godina, živi u skromnom stančiću u sarajevskoj četvrti Grbavica sa buntovnom i svojeglavom kćerkom, tinejdžericom Sarom i skriva užasnu tajnu. Za vrijeme rata bila je zatvorena u logoru gdje su je svakodnevno silovali četnici, tako je i začela Saru, međutim djevojčici nikad nije rekla istinu i pustila ju je da živi u uvjerenju da je njen otac poginuli šehid (heroj mudžahedin). Da bi prehranila sebe i kćer, noću radi kao konobarica u narodnjačkom klubu "Amerika" gdje se skupljaju, između ostalog, i svakakvi kriminalci i članovi sarajevskog podzemlja. Problem nastaje kad Esma mora skupiti 200 eura za Sarino maturalno putovanje. Doduše, djevojčica bi ga mogla dobiti i besplatno, no prije toga mora donijeti potvrdu da je njen otac zaista bio šehid. Davno zaboravljene traume i duboko skrivene tajne polako dolaze na vidjelo...



Neću vam dalje odavati radnju. Ako ga još niste pogledali ili pogledale, trk u najbližu videoteku po videokasetu ili DVD jer je "Grbavica" zaista odličan film. No, još čekate? Brzo! Već dugo nisam gledala tako dobru dramu, snimljenu prema tako jednostavnom predlošku, a istodobno tako potresnu i dirljivu. Film sam gledala širom otvorenih očiju od prve do devedeset-i-neke minute i zaista me ostavio bez daha. Tako fino režirano, fino odglumljeno... Osobito me oduševila gluma debitantice Lune Mijović (koja je za potrebe filma pred kamerama u jednoj od ključnih scena čak i obrijala glavu), odlično se uživjela u lik Sare a u nekim scenama snimljenima s Mirjanom Karanović (koja glumi Esmu) čini se da su njih dvije zaista majka i kći jer taj su odnos odglumile toliko prirodno. I Leon Lučev i Semka Sokolović-Bertok su također briljirali...



Posudivši ovaj film jučer u videoteci nisam očekivala više od obične drame koja se bavi posljedicama rata koji je do prije desetak godina harao ovim prostorima. Mislila sam, bit će tu teatralnog preglumljavanja i dramatiziranja baš kao i u hrvatskim filmovima. A obično se ugodno iznenadim baš kad ništa ne očekujem, tako je bilo i s "Grbavicom". Nije film uzalud dobio Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu i brojne druge nagrade na uglednim svjetskim festivalima (makar se ja inače ne slažem baš s tim festivalskim nagradama i kritičarskim naklapanjima)... Za kraj ću samo ponoviti: no, što čekate? Brzo u videoteku! Mrš, da vas ne vidim kako još sjedite pred kompjutorom!

- 22:58 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Copyrights & Credits

Site Name © Your Name
Designed by Aethereality.net
Image © Stock Xchng
Brushes © Aethereality and Hybrid Genesis

Designed by Aethereality.net