utorak, 22.11.2005.

All star converse

Nakon 95 godina obuvanja sportaša, a nadasve košarkaša, Converse je izgubio tržišnu bitku s današnjim diviovima na području sportske opreme; prošlogodišnji prihod bio im je 205 milijuna dolara, sitniš u usporedbi s Nikeovih 10,7 milijardi. Najjača tvrtka današnjice jednostavno je otkupila pionira na svom polju, da bi ga iskoristila za ulazak na područje diskontne prodaje u megamarketima poput Wall-Marta, najvećeg maloprodajnog lanca na svijetu. Svoje tenisice Nike nikad nije prodavao s popustima, da ne bi došlo do 'razvodnjavanja imidža'.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Legendarne platnene tenisice 'Chuckies', prva obuća koja se prodavala pod imenom neke osobe ('Chuck Taylor All Star' lansirane su 1923.) i dalje će se proizvoditi pod originalnim zaštitnim znakom zvijezde. "Ništa se neće mijenjati na Chuck Taylorsicama, na njima nećete vidjeti Nikeov swoosh", potvrdila je Nikeova glasnogovornica Joani Komlos. U sklopu preuzimanja, Nike je preuzeo i sve Converseove zaostale dugove.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Converse, tvrtka iz North Andovera u Massachusetsu, obuvala je prve košarkaše dok je ta igra bila još u povojima, a njihov legendarni trgovački putnik Chuck Taylor proputovao je SAD uzduž i poprijeko od 20-ih do 60-ih propagirajući košarku i Converse obuću. U poslovne probleme zapali su 70-ih, u 80-ima ih je grunge pokret nakratko izvukao iz krize, ali su jednostavno patili od loše sreće: kad je Nike za svog manekena angažirao Michaela Jordana, oni su potpisali ugovor s Latrelom Sprewellom, koji je najpoznatiji po tome što je umalo ugušio vlastitog trenera i bio izrazito nepogodan kao maneken.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



21:49 | Komentari (3) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>