po putu i azimutu

09.10.2024., srijeda

Jesen u Šumi Striborovoj






____Prošle subote bila je lagana šetnjica po Parku lovora koji su prošlih godina uredili planinari PD Kamenjak i volonteri . Bilo je dosta posla kod uređivanja jer je bilo puno smeća a i građevinskog otpada. Zarasle staze su pročišćene a i polaznici likovnih škola i neki obrtnici su dali svoj doprinos.
Ovako je PD Kamenjak najavio ovaj izlet:

Već četrnaesto okupljanje početkom jeseni u šumama Kantride I Bivija. U suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka spojit ćemo šumu, knjigu, priču, igru, smijeh,...
Okupljanje je na središnjoj stazi s klupicama u Parku lovora. Proći ćemo Učionicu, Pričaonicu, Rock scenu, livadice i šumarke. Nastavljamo kružnu šetnju poučnom planinarskom stazom Šumom Striborovom i lagano se vraćamo do Kantride.
Oprema: Voda, koji zalogajčić, može i prostirka za piknik, kabanica ili kišobran,...


Vodič po stazama bio je Boris iz PD Kamenjak a priče iz novijih slikovnica je pričala Lorena iz Gradske knjižnice Rijeka. Dječji odjel GKR 'Stribor' nalazi se u Dječjoj kući u jednoj od zgrada bivše tvornice Rikard Benčić koja je prije bila Šećerana a u tom kompleksu je i Muzej grada Rijeke.
U Parku lovora ima puno lovora ali i drugog raslinja, hrast, jasen, čempres, borovi, šmrika, veprina, šparožina, ljekovitog bilja kao kadulja, šipak i vrijesak a bilo je i invazivne ambrozije koju je bolje iščupati kako se ne bi dalje širila.

Ovaj put nas je bilo manje nego inače jer je još u jutro bilo malo kiše a danima prije je puno napadalo. Krenuo sam pješice sa Rujevice gdje se nalazi i stadion a kad mi je pobjegao autobus na stanici Krnjevo nastavio sam skroz do Bivija i uz stadion Kantrida.
pkl-0003

Stižem grupu na mjestu gdje se pokazuju posađene biljke, lavanda, ružmarin, bazga, agava i drugi sukulenti .
pkl-0005

Ima i pipa sa pitkom vodom .
pkl-0007-crop

Ovdje smo na mjestu koje su nazvali Učionica i Lorena priča o prehlađenom vuku koji je htio samo papirnate maramice od praščića.
pkl-0008
(Tu su za vrijeme Italije bile štale za konje a nešto više od Doma za starije i nemoćne Kantrida još se nalaze bunkeri i postolja za topove).

Dolazimo do livade koju su nazvali Pričaonica i tu Lorena priča još dvije priče u kojima se spominje vuk ali ne zločest kao u nekim bajkama.
pkl-0013
U ovoj šumi naravno nema vukova koji i u planini bježe od ljudi a najopasnije beštije su se planinarima pokazali komarci i krpelji. Najviše sam u planini sretao divlje svinje i jelene a medvjedi su bježali dalje od mene kad su me osjetili, obično uz brdo. Vukove smo samo jednom vidjeli u daljini na jednom proplanku u planini Obruč a risa još nisam vidio.

Ovu livadu su uredili likovnjaci, ima drvenih gljiva a i majstorski napravljenih stolica.
pkl-0014

pkl-0011
Nismo išli dublje u Šumu Striborovu jer je teren još bio vlažan i nakon još pokazivanja biljaka i planinarskih oznaka vratili smo se do mora i vozila.
Ove staze spadaju u projekt 'Zeleno-plava Rijeka' koja obuhvaća mrežu pješačkih staza koje povezuju najljepše šume grada Rijeke sa morem.

Bila je i Bela nedeja u Kastvu.
Bn-Bela-Nedeja2024

belned-5348

Malo i enigmatike:
Križaljkica 'talijanka' 10x6 sa 4 crna polja.
Zeleno: 1. ? 2. Opisano mjesto, pribor za kružne oblike. / Jadranski otok. 3. Posvojna zamjenica. / Kopna okružena vodom.
4. Najpoznatija je u Puli. / Ime pjevačice Lovrić. 5. Uređivanje, uljepšavanje. 6. Vjernost, zalog (tur.) / Blato, lokva.
kri-lj-park-2-cr
Plavo: 1. Krema, sredstvo za mazanje. 2. Sumnja, nedoumica. 3. ? 4. Kem. element, simbol Xe. 5. Los Angeles. / Velike papige.
6. Organ vida. / Konj u pjesmi, hat (tur.). 7. Vanadij. / Transport En Commun. 8. Naselje južno od Vukovara u općini Stari Jankovci.
9. Policijski prepad, pretres. 10. U geologiji podmorje oceana na dubini 3000 - 6000 metara.

Premetaljke:

OPRALA KROV
jaka kiša
a u šumi
medu od pliša.

BORIS MAŠTA O DRVU (proširena)

DEBELA JANE (slogovna)
VOLIMO DAN

Jaka juha od gljiva.
gljivejuha-9489-cr

umastr-0019-crop

- 11:00 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2024  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Planinska ruža-pada li latica na šum vodopada (Matsuo Bashō)

Linkovi

Arhiva