po putu i azimutu

16.06.2024., nedjelja


Medviđak

Kad smo već prespavali u skloništu Kurin logično je da krenemo na neki od obližnjih vrhova u ovom dijelu Liburnijskog krša.
(Ovako piše na stranici HPS-a: -Bribirska šuma. Planinarska kuća Kurin (830 m.) nalazi se u planinskom zaleđu crikveničko-vinodolske rivijere. To su zapravo dvije brvnare na mjestu logora iz Drugoga svjetskog rata, preuređene u planinarsku kuću i planinarsko sklonište.)
Medviđak (1027 m.) nije najviši u ovom dijelu ali se njegov stjenoviti vrh vidi iz daleka, lijepo se vidio i sa otoka Krka gdje smo bili tjedan ranije i kao da je zvao. Vinodolci ovom gorju tepaju 'Vinodolske Alpe' kao Grobničani svojoj planini Obruč i vrhovima oko livada Platak i Pribeniš 'Grobničke Alpe' zbog puno stijena makar su daleko od Alpa. U većini najava planinarskih izleta društava iz Zagreba ove krajeve nazivaju dijelom Gorskog kotara što nije točno jer i cijeli Vinodol i Grobniščina spadaju u Kvarner.

Na Medviđak riječki planinari najčešće idu od želj. stanice Drivenik i ovako se vrh vidi iz vlaka nešto prije stanice.
medv-0053-cr
Ova želj. stanica je mislim najviša na pruzi Rijeka - Zagreb i spada pod mjesto Drivenik u Vinodolu do kojeg ima 4 do 5 km zračne udaljenosti ali ima puno više cestom i pješice. Može se doći dobrom cestom iz Vinodola i Plasa ili nešto lošijom iz goranskog mjesta Lič, Podkobiljak.


Uz stazu za vrh Medviđak bilo je i đurđica.
medv-0074
Na ovom terenu nije rijetko sresti i medvjede i vjerojatno njima duguje ime a i naišli smo na veliki medvjeđi kup, izmet .

Evo i mene na vrhu.
medv-0078
(Kad sam bio zadnji put pred dosta godina brže sam došao na vrh).

Pogled sa vrha na vlak koji upravo ulazi u stanicu Drivenik. Ovdje staju samo 'putnički vlakovi' a čekaju ili izlaze uglavnom planinari jer nema naselja u blizini.
medv-0075

Ni silazak sa vrha nije lak ali ovo se za planinare isplati proći.
medv-0079

medv-0080

Posjetili smo i vrhove koji se ističu na grižama iznad vinodolske doline, Kozak i Dedomir (701 m.) kao i vidikovac Mahavica. Pogled na Tribaljsko jezero sa Kozaka.
medv-0081

Sa nedalekog uzletišta slijeću i paraglajderi.
medv-0084

Rižoto sa više vrsta riže i povrćem. Crne sjemenke su od vodene biljke manoomin iz rukavaca Velikih jezera u Kanadi, zovu ih i crna, divlja indijanska riža.
medv-H-0120-cr

Križaljkica štit 6x8.
Vodoravno i okomito.
1. Naziv za kvasac za kiselo tijesto ili osoba koja daje znak za početak utrke (mn.). 2. Onaj koji riskira. 3. Kandidat za kralja, princ.
4. Otresak, troska. 5. ? 6. Izmjena, prerada.
medv-Kr-mcvenic-cr
Slogovi za lakše riješiti:
DER, ĐAK, HA, I, KA, KRA, LJE, MED, NA, NA,
O, PRE, RI, SI, STAR, TE, TRE, VI, VIĆ, ZAR.

Premetaljke:
DON LOVI
NEK VRIDI
REDI DOM

- 11:44 - Komentari (21) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.