po putu i azimutu

28.01.2024., nedjelja


Noć muzeja








I ovaj put bilo je zanimljivo u Noći muzeja. Prvo sam posjetio Prirodoslovni muzej gdje su dijelili kroštule i topli čaj što je dobro došlo i jer je bilo i puno djece. Ovaj muzej sam posjetio i par puta kao mali a jedno vrijeme je u blizini bio i mali zoološki vrt.

Rudisti iz grupe školjkaša koji su zbog svoje brojnosti gradili i mnoge vapnenačke stijene.
nocmuz-0019
photo uploader free

Izgleda kostur glave spiljskog medvjeda a ostaci ovih životinja nađeni su i u spiljama otoka Cresa i Lošinja. Nekad je sjeverni Jadran bio kopno i tuda je lutalo mnogo životinja kojih danas više nema.
nocmuz-0022

Glavata želva je u novije vrijeme ugrožena.
nocmuz-0023

Kukci su najbrojnija vrsta.
nocmuz-0025-crop

Fosilna riba iz gornje krede od prije 90-100 milijuna godina pronađena u Istri.
nocmuz-0026

Morski pas se dugo nalazi ovdje
nocmuz-0028

Pomorski i povjesni muzej je u blizini i nalazi se u staroj guvernerovoj palači i oba ova muzeja posjećujem par puta godišnje.
Jedna od soba gdje se nalaze oklopi i neke stare slike, na ovoj je Laval Nugent, austrijski feldmaršal irskog porijekla, boravio je i na trsatskoj gradini.
nocmuz-0031

Ovdje se nalazi i zbirka raznog starinskog oružja.
nocmuz-0034

Maketa broda Splendido kojim je Ivan Visin oplovio svijet. Jedrenjak brik dužine 3o m. izgrađen je u Rijeci 1850 g.
nocmuz-0037

Detalj sa boka broda. Imao je i par topova kojima se obranio od gusara dok je trgovao u Kineskom moru.
nocmuz-0041
Kad je Splendido pristao u luci San Franciska 9 mornara kojima je dojadilo valjanje na moru, pogotovo oko Cape Horna iskrcali su se i otišli tražiti zlato jer je u to vrijeme u Kaliforniji vladala zlatna groznica ali brzo je Visin pronašao nove mornare.

Maketa mađarskog bojnog broda Szent Istvan, prvi brod koji je potopljen torpedima i sad ga na dubini od 66 m. posjećuju ronioci. Građen je u Rijeci ali dovršen 1914. g. u Puli.
nocmuz-0038

Prsluk za spašavanje sa nastradalog broda Titanic, jedini u Europi od pet sačuvanih a ovaj je donio konobar Car iz Crikvenice kad je sa brodom Carpathia koji je išao iz Rijeke za NewYork spašavao preživjele nakon potonuća broda Titanic.
nocmuz-0040

Mahunarke, ječam, špinat , poriluk, vino, maslin. ulje, začini... , zanimljiva kombinacija, može i sa nekom drugom zelenjavom , npr. raštika ili kupus.
nocmz-H-0053-cr

Možda malo teže 'srdašce' sa slovima NOĆ MUZEJA jer je samo sa dva slova sa strane. Imao sam dvije varijante sa slovom Z u prvom gore lijevo u srdašcu ali možda ima i još neka.
nocmuz-Untitled-3

Premetaljke:

STEVO PIJ
OVO PRSTOM
JANEZU MOĆ
RODI PAR
DODIN PLES

Muzej grada Rijeke u Palači šećera prikazat ću drugom prilikom.
- 11:11 - Komentari (25) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.