po putu i azimutu

17.11.2020., utorak

Opatijom



Kad su već oblaci prekrili Učku a na zapadnoj strani Učke sunce rano zalazi i mogao bi me ponovo zateći mrak u planini prošetao sam samo po dijelu Opatije. A u šetnji Opatijom uvijek se ima što za vidjeti. Nije bilo ljudi kao što zna biti ali ipak sam se morao svakotolko staviti po strani kako bi šetači mogli proći na propisanoj distanci.

Obično prošećem po Lungomare i parkom Angiolina a i šetnica Carmen Sylva nešto iznad je ugodna za proći. Vila Angiolina je preteča opatijskog turizma a dao ju je sagraditi riječki patricij Iginio Scarpa 1844. g. i nazvao je po svojoj pokojnoj ženi. Počeli su se skupljati tada mnoge poznate bogate osobe na raznim zabavama i Opatija je ubrzo postala svjetski poznata.
Vila Angiolina i lijevo velecvjetna magnolija na kojoj sam primijetio pupove.


Nakon gradnje vile uređuje se i park sa mnogim domaćim i egzotičnim vrstama. Vrijednost ove parcele je ubrzo puno narasla i nakon što je I. Scarpa ovo kupio za 700 forinti 1910. g. je prodao vilu sa parkom za 2,5 milijuna kruna.


Prema posljednjem popisu biljaka iz 2006. godine u parku se nalazi 124 vrsta biljaka među kojima i Ginkgo biloba, Libocedrus decurrens (kalifornijski cedar), Musa Basjoo (japanska banana), Sequoia gigantea (golemi mamutovac) i mnoge druge. Osnovu perivoja čini gaj lovora, a jedno od najpoznatijih polja u parku ističe se kamelijama.


U parku se nalazi i ova sekvoja, vjerojatno najveće stablo u Opatiji.


U šetnji Opatijom predlažem nakon posjeta oštarijama i šetnju do ovog mjesta koje se zove Vrutki gdje su nekad Opatijke prale rublje i kritikale. Može se doći ulicom Vrutki ili šetnicom Carmen Sylva.


Opatiju su posjetile mnoge poznate ličnosti i neki od njih su i ovako zabilježeni.


Nadam se kako ih prepoznajete.

i na ovom mostiću na Slatini bilo je šetača.


Kopija kipa Madonine koji je stradao u jednom nevremenu i poslije ga na hridi zamijenila djevojka sa galebom.


Na mjestu gdje sada stoji Djevojka sa galebom bio je dok ga nije srušilo nevrijeme “Madonna del Mare,” autora Rathauskog iz Graza . Kip Madonne je ovdje postavljen nakon što je grof Arthur Kesselstadt nestao nedaleko te hridi u preduskršnjim valovima 1891. g. Originalan kip Madonne se nakon restauracije čuva u Hrvatskom muzeju turizma u Villi Angiolina, a pozlaćenu inačicu Madonne danas se može vidjeti pred crkvom Sv. Jakova koja je na ovoj slici.

Dvije fotke koje je bolje vidjeti povećane: Hotel Kvarner i crkva sv. Jakova.


U šetnju se ne može gladan, ovaj put za zajutrak smućeni kaki i banana sa malo čokolade i mandarina. Bila je i kafé.


Za večeru jednostavna i jeftina maneštra sa povrćem, razni začini, na kraju masln. ulje.


I Djevojka sa galebom.


Dodatak:
Zaboravih staviti 'srdašce' gdje u središnjim poljima treba upisati slova od riječi LUNGOMARE tako da se uz već postojeća vodoravno i okomito dobiju poznati pojmovi. Može se dodati i varijanta sa drugim slovima sa strane ako budu zanimljive riječi.

- 20:47 - Komentari (35) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2020 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Planinska ruža-pada li latica na šum vodopada (Matsuo Bashō)

Linkovi

Arhiva