po putu i azimutu

01.06.2020., ponedjeljak


Oko Klane


Kad već nisam bio u okolici Klane za vrijeme planinarskog pohoda 'Žene u planinu', a poslije se nije bilo dobro previše motati po daljoj okolici, morao sam otići prvom povoljnom prilikom.
Nešto prije skretanja za Klanu krenuo sam strmim šumskim putem i malo zavirio okolo za pronaći koju gljivu jer ih u okolici Klane može biti i u ovo doba. Na jednom mjestu uz cesticu lovačko društvo 'Zec' iz Klane upozorava na područje medvjeda. (Još kad bi i medvjedi znali čitati upozorenja).


Malo dalje od Klane prema mjestu Studena na livadi kraj jedne kućice vidim ovog medu koji valjda čuva solište za divljač.


Zašto ne posjetiti i obližnji arheološki lokalitet kad nije daleko. Ovako piše na info ploči:
Arheološki lokalitet Gradina smješten je na vrhu krševite uzvisine neposredno iznad središta naselja. Strateško- nadzorni položaj prvi je puta iskorišten tijekom kasne antike, u 4. stoljeću, u vremenu izgradnje sustava nadzornih postaja, utvrda i bedema poznatih pod imenom Liburnijski Limes.
Osmatrački toranj obnavlja se uspostavom feudalne vlasti grofova Devinski nad komunikacijskim područjem između gradova Rijeke i Trsta tijekom 13 st. Slijedeći upravitelji , obitel Walsee, krajem 14 st. i početkom 15 st. proširuju utvrdu, a u neposrednoj blizini grade kapelu Sv.Trojstva s koje potječe ulomak glagoljicom pisanog natpisa, danas uzidanog u pročelje župne crkve. Nestankom obitelji Walsee klanjsku gospoštiju preuzimaju Habsburzi, koji je u idućim stoljećima daju u zakup i upravljanje kapetanima...


Evo malo sličica ovog lokaliteta, a do njega vodi i planinarska markacija jer je i kontrolna točka (KT) Klanjskog planin. puta, ima i pečat.



Nekad su ovi zidovi bili veći, ali nakon jednog potresa su dijelom odnešeni i upotrebljeni za gradnju drugih građevina u podnožju.



Vrijeme je bilo oblačno, čak je i palo nešto kapi, ali primijetio sam nekoliko vrsta leptira koji su letjeli okolo po cvijeću i odmarali na zidinama. Ovaj leptir izgleda spada u plavce.


Ulovio sam i igru dva leptira okaša, mužjaka i ženke.


U povratku sam jedva kraj zidova primijetio sićušne cvjetove (manje od 1 cm) samonikle orhideje, uvijek vesele pčelinje kokice (Ophrys apifera) koja je jako zanimljiva jer je povezana i sa saprofitskim gljivama, a ujedno i velika prevarantica jer cvjetovi ispuštaju miris (mješavinu terpenoida) kakav ispuštaju i ženke nekih insekta da bi privukle potencijalnog partnera i onda jadnički mužjaci kukci slete ne znajući, ali barem prenose pelud orhideja.


Makar je ovako prefrigana nemojte je brati jer je zaštićena, a ima svoje puno veće rođakinje u trgovinama koje puno duže traju u vazi. A i prevareni kukci se opet poslije nekako snađu i u drugom pogledu.


Kad već nisam našao gljive (zločesti medvjed) uzeo sam suhe vrganje i lisice i pirjao ih sa graškom i malo kapule , razni začini, na kraju dodano maslin. ulje.


Dvije i za povećati da se vide veće. Moje trešnje kojih još uvijek ima i pogled sa Klanjske gradine na vrh planine Obruč u Grobniščini.


Opet malo enigmatike za ljubitelje 'talijanki'.
Pod 1. vodoravno je jedan od naziva zdrave biljke koje još uvijek ima u višim predjelima, a vole je i medvjedi.
Vodoravno:
1. -Medvjeđi luk
2. -Tisuću volta
3. -Onaj koji agitira
4. -Vanjski omotač drveta / -Pokazna zamjenica
5. -Suprotni veznik / -Glavni grad Češke
6. -Jedno naše narječje

Uspravno:
1. -Jedna od figura u šahu, oznaka S
2. -Kanal za odvod vode
3. -Antički naziv za područja na j.i. Europe nastanjen Ilirima
4. -Popularno jelo u Istri i Kvarneru, većinom zimi / -Oznaka za Amper
5. -Po Bibliji prva žena na Zemlji / .Petar Vlahov
6. -Agregat, pogonski stroj (mn.)
7. -Ustava na rijeci, protočni bazen
8. -Naziv za vješticu u Istri i Kvarneru (vrst člankonošca)

I jedna pomicaljka za ljubitelje planina (na svima sam bio ili ih gledao iz blizine, Liskamm malo iz daljega na putu za Monte Rosa), a ako se pojmovi ispravno pomaknu lijevo-desno u okomitim stupcima dobit će se dvije planine u Hrvatskoj, jedna u Gorskom Kotaru (1528 m) a druga između Prigorja i Zagorja (642 m), na kojima sam često boravio.
GORNIK (1318 m)
LISKAMM (4527 m)
CRISTALLO (3221 m)
SNJEŽNIK (1506 m)
LAKTIN VRH (1504 m)
POKLJUKA (1200-1500 m)


- 15:51 - Komentari (46) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.