po putu i azimutu

25.06.2019., utorak


Krčki vrhovi
Kad već nije bilo vrijeme za delati po vrtu i po kući (vrućina i praznik), skočio sam do (polu)otoka Krka za popeti se do najvišeg grebena na otoku sa vrhovima Veli Vrh (541 m) i Obzovo (569 m) iznad Punta i Baščanske doline i malo se osvježiti u moru.

Pogled na Punat i marinu.


Već uz cestu primjetio sam ove cvjetove naprstka (digitalis), otrovne biljke, ali koristi se u liječenju srčanih oboljenja.


Blizu mora malo dalje od plaža pronalazim sitne cvjetiće ljekovite gorke kičice koja spada u gencijane (ovdje su prikazani bar duplo veći).
Biljka kičica, genčica, znan. Centarium erythraea, slo. tavžentroža, srp. crvena kantarija, tal. Centauro maggiore se oduvijek koristila za bolesti želuca i crijeva a dobra je i za jetru i žuč. Ljekoviti dijelovi su gorki glikozid eritrocentaurin, stearin, eterična ulja i drugi.

Na putu za Veli Vrh bilo je raznih biljaka, a ovaj mali cvjetak žutog žednjaka je našao stanište u udubljenju u kamenu.


Uspon na Veli Vrh i Obzovo nije težak, ali zbog kamenjara treba nositi čvrstu obuću.


Kutija sa upisnom knjigom na stupu na vrhu, vide se naljepnice raznih planinarskih društava.
Vrijeme je bilo sunčano i vruće ali uz osvježavajući burin koji nije dozvoljavao predugo odmaranje na vrhu.

Planinari na Obzovi, najvišem vrhu otoka Krka. Ovako izgleda lak zalogaj, ali bilo je već nekoliko intervencija GSS-a kad je planinare zahvatilo nevrijeme sa kišom i maglom i nisu znali gdje su.


Pogled sa vrha na otočić Košljun u Puntarskoj dragi.


U povratku u nižim dijelovima vidim puno gospinog trna (sikavice) koji je najbolji za jetru.


Bolje se vidi kad se poveća klikom: Veli Vrh iz podnožja i pogled sa njega na Puntarsku Dragu, grad Krk i otok Cres iznad.


Prije puta integ. tjestenina od pira sa celerom, maslinama, zelenim pestom, čericama sa balkona... i salata sa klicama brokule uz razne začine i maslin. ulje.



Nakon silaska odmarajući uz jednu plažu pratio sam igru više leptira pjegavca oko cvjetova sikavice.

Naravno, nosio sam puno vode, kapu, mazao se faktorom 50 i tako nemam posljedica od sunca , ali jedna komarica me ubola u ušku lijevog uha i dobio sam na podlaktici sitne tragove neke bodljikave povijuše
- 22:20 - Komentari (26) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.